SBBK 50 År - 1968-2018

Det började med ett skollag i Mariekällskolan under tidigt 1960-tal. Ett gäng hängivna och nyfikna killar i åttonde klass ville testa en ny idrott och åkte till Stockholm för att hämta en regelbok hos det då blott tioåriga basketbollförbundet. Några år senare – i juli 1968 – bildade delar av den ursprungliga kärntruppen Södertälje Basketbollklubb - SBBK.

Hittills har den satsningen resulterat i osannolika 132 SM-guld, varav 23 i högsta serierna. Tusen och åter tusen barn och ungdomar har spelat basket i klubbens breddverksamhet och på elitsidan har skapats skolade basketspelare som dominerat i både landslag och europeiska storklubbar. I det perspektivet är det inte konstigt att SBBK kommit att kallas  ”basketfabriken i Södertälje”.

Under 2018 firar SBBK sina första 50 år (närmare bestämt den 17/7 då SBBK fyller 50 år) och det kommer att märkas på många olika sätt.

I Stadshuset och Täljehallen kommer olika utställningar att informera om klubbens framgångsrika historia och arrangemangen vid hemmamatcherna ska präglas av de många viktiga insatser och profiler som format SBBK till en av landets största och mest segerrika idrottsföreningar.

Naturligtvis ska vi också ha en hejdundrande 50-årsfest, som äger rum i Täljehallen den 1 september 2018.

Dessutom pågår ett intensivt arbete för att ta fram en jubileumsbok "SBBK 50 År", som på ett både informativt och underhållande sätt ska lyfta fram några av de viktigaste milstolparna i klubbens historia.

Hoppas att allt detta känns både lockande och spännande och att du som läser detta fortsätter att uppskatta det vi gör för vår sport och för vår hemstad Södertälje.

Med jubileumshälsningar,
Per-Olof Fahlander, Ordförande SBBK
Christian Önfelt, Jubileumsgeneral

PS. Här hittar Ni SBBK:s Youtube-kanal med rörligt material från SBBK:s historia! DS.