Herrarna utklassade i Östersund

Lördag 4 december 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
Jämtland tog en enkel seger mot SBBK hemma i "Tegeltemplet" och segersiffrorna skrevs 103-71 och hemmapubliken hade julafton på andra advent. 
  
Ändå hade SBBK fått en bra start då Alexander Lindqvist sköt i 11 poäng i första och klar ledning SBBK med 25-17, men sedan föll laget ihop, inte minst försvarsmässigt 27, 29 och 30 poäng insläppta i andra, tredje och fjärde är ju inte bra. Jämtland försvarade bättre och släppte bara SBBK till sju stycken straffkast, medan de själva fick skjuta 17 stycken. 
 
Coach Ludwig Degernäs brukar ju prata om att det är för mycket upp och ner - idag var det mest ner efter den första perioden. 
 
Hos Jämtland hade CJ Wilson bitvis lite lekstuga då och svarade för en trippel dubbel, med 16 poäng 11 returer och 11 assist - storartat ! Och Pierre Hampton spelade som vanligt bra mot SBBK och var poängbäst med 22. 
 
Hos SBBK hade Jonathan Person och Galin Smith 12 var, medan Alex var kvar på sina 11 från q1. Jämtland hade fem spelare med fler poäng än SBBK:s bästa.   
  
SBBK kom till spel utan sin kapten, Martin Pahlmblad, och i hans ställe vikarierade Anton Gaddefors som kapten. Inte heller William Kermoury spelade.     
Trey Freeman, eller James H Freeman III, som han heter, debuterade för Södertälje. Den 29-årige virginiafödde guarden spelade senast i Dominikanska republiken. 
 
Även Jämtland saknar för närvarande spelare, då Anes Zekovic är borta för resten av säsongen och Steve Harris fortfarande är borta. Inte heller Daniel Johansson kom till spel, då han stukat foten på träning. 
 
Nyförvärvet, den kanadafödde 29-årige Keith Omoerah gjorde nu sin första match för Östersundslaget.  
 
Omoerah gjorde 13 poäng, Freeman åtta.  
 
Jämtland har nu 12 vinster och bara två förluster, medan SBBK tappade till sju vinster och fem förluster.  
 
 
Detta var den första SBL-matchen för coach Ludwig Degernäs efter den lyckade starten med landslaget, som ju gav en stark seger mot Finland och en rikigt  bra insats mot Slovenien, även om det blev förlust till slut. 
 
Coach Degernäs efter matchen: 
 
- Andra halvlek är jättedålig, vi pratade om att spela med energi och intensitet, men ingenting händer. Det ska inte få hända, det är inte tillräckligt bra av oss som grupp. Första halvlek spelar vi stundtals bra - en solid insats som jag ändå är ganska nöjd med, men sen faller vi ihop. 
 
Trey Freeman debuterade för er, hur ser du på hans insats ?
 
- Det är aldrig lätt att sätta sig på bussen och hoppa in direkt. Det verkar vara en trevlig kille som vill komma hit och hjälpa laget. Jag tror på honom för framtiden, men vi måste ha tålamod med honom. 
Nu är det bara att sura på bussen och sen se fram emot hammamatchen mot ett starkt Norrköping på tisdag, säger Degernäs.  
 
i korthet: 
 
SBBK startade matchen med "Jonte", Anton, Dino, Alex och Lazar.  
 
 
Jonathan Person gjorde matchens första två poäng och Alexander Lundqvist sänkte sin första trea till 0-5. Jämtland gjorde sex raka poäng, men Alex kom med en ny trea.  Med drygt fem minuter kvar hade SBBK redan lagfoul och nye Keith Omoeroah gav Jämtland ledningen med 11-10. Då kom Alex med sin tredje trea och lagen följdes åt till slutskedet då Lazar och "Jonte" sänkte varsin trea till ledning 25-17 efter första. fem treor och 60 % var starkt, men några slarviga passningar drar ner betyget lite. Alex hade redan 11 poäng.
 
Jämtland gjorde 5-0 i upptakten av q2, innan Galin Smith gjorde sina sjätte poäng, med en hook. Som mest ledde SBBK med 32-27, men Jämtland gick till 39-35. Då gjorde Trey Freeman sina första poäng för SBBK, med drygt två minuter kvar. Jämtarna utökade till 44-37, men i avslutningen minskade Lazar och Trey avståndet, men Jämtland vann ändå q2 med 27-16. SBBK sköt 55% mot 51 för Jämtland och hade sex treor mot fyra. Returerna ledde Jämtland med 18-12. Alex fortfarande poängbäst med sina 11 från q1, medan CJ Wilson hade 10 för Jämtland. RT Guinn hade åtta poäng, trots att han missat sina tre treor. Coach Degernäs brukar prata om att SBBK är för ojämnt och det gällde även den första halvleken. 
 
Ställningen i halvtid: 44-41 förJämtland 
 
SBBK fick en perfekt start, när Uros Cigoja skickade i en trea utifrån vingen, men försvaret var inte bra och det kostade många treor, sex stycken satte Jämtland i q3 och naturligtvis sänkte RT Guinn nu en.  Symtomatiskt avslutades q3 med att Felix Edwardsson sänkte två stycken treor och Jämtland vann perioden med hela 29-18. 
 
RT Guinn gjorde fem raka poäng till att börja med och därefter var det Jämtland för hela slanten. Nästan allt gick fel för SBBK medan det mesta blev rätt för hemmalaget. Typiskt att John Pålsson, som fick speltid i slutet också fick göra de sista poängen, med en trea. Perioden slutade med skrämmande 30-12 för Jämtland och hemmapubliken njöt i fulla drag. 
Jämtland sköt 62 % mot 47 för SBBK och jämtarna hade 13 treor mot nio. Dessutom returerna - 35-21. 
 
Slutresultat: 
Jämtland-SBBK 103-71 
(17-25, 27-16, 29-18, 30-12) 
 
Poäng SBBK: 
Jonathan Person 12, Galin Smith 12, Alexander Lindqvist 11, Anton Gaddefors 10, Lazar Radosavljevic 8, Trey Freeman 8, Uros Cigoja 7 och Dino Pita 3.  
 
Poäng Jämtland: 
Pierre Hampton 22, RT Guinn 18, CJ Wilson 16, Chase Harler 13,  Keith Omoerah 13, Felix Edwardsson 12, Adam Johansson 6 och John Pålsson 3. 
 

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget