Äntligen vinst för damerna!!!!!

Onsdag 17 november 2021

SBBK slog Helsingborg med 63-53 och tog säsongens första seger, efter sju raka förluster. 
 
Så fick då coach Jesper Sundberg sin första SBL-vinst i SBBK. 
 
Chanelle Molina var med igen efter sin skada och serbiskan Kristina Arsenic debuterade, men hon matchades sparsamt och fick 16 minuter. 
 
Segern förstås välbehövlig, men den kom mot ett Helsingborg som saknade två ytterst viktiga spelare, Japonica James och Mathilda Ågren. Mot den bakgrunden blev väl kvälens vinst lite väl knapp, kan man tycka. Helsingborg spelade i princip runt på sex spelare, medan coach Sundberg roterade ordentligt. 
  
I Helsingborg spelade Katherine Kain hela matchen och stod för en dubbel dubbel, med 22 poäng och 16 returer.En klar förbättring för en spelare som kom till matchen med ett poängsnitt på 7,1, men det visar också att när bärande spelare saknas, kan det mycket väl finnas andra som kliver fram - som Kain. Hon hade bra hjälp av Debi Alem som gjorde 39 min och 12 poäng. Matilda Claesson spelade mest för SBBK med 36 minuter. 
 
SBBK hade ingen lycka med sig från trepoängslinjen, 3/23 är inte mycket att skryta med och var inte heller framstående i returetagningen, men med ett bredare lag räckte det ändå till vinst. 
 
Ellen Åström blev poängäst för SBBK med 18. 
 
Coach Jesper Sundberg efter matchen: 
 
- Fin seger, men inget värmande spel kanske, vi försöker spela in de nya i laget. Vinsten var det viktiga, men Helsingborg gjorde det bra efter sina förutsättningar. Vi var för passiva i defence i första och det måste vi göra bättre i nästa match, säger Sundberg. 
 
3/23 på treorna imponerar väl inte ?
 
- Det är inte vad vi behöver, men vi får bra lägen för skott och det tycker jag vi fått i tidigare matcher också. Vi tror på skyttarna, de är därför vi har värvat dem och kanske släpper det nu när den första vinsten har kommit. 
 
Kristina Arsenic debuterade och hon fick spela i 16 minuter. Varför så lite ?  
 
- Jag tycker det var lagom att gå från 0 till 16. Dessutom gick de till en liten line-up när james saknades och då blev det mindre tid för våra bigs, avslutar Sundberg.  
 
SBBK nu på en vinst och sju förluster. 
 
Nu väntar Alvik på måndag och då krävs nog att mycket blir bättre, om det ska bli vinst.    
 
I korthet: 
 
SBBK startade med Ellen Åström, Matilda Claesson, Chanelle Molina, Edessa Noyan och Kristina Arsenic.  
 
 
Edessa Noyan och Ketherine Kain gjorde fyra poäng för respektive lag i upptakten och sedan, efter 1.55, kom de första två poängen från nyförvärvet Arsenic. Då gjorde Helsingborg 9-0 och coach Sundberg tvingades till time-out, efter fyra och en halv minut. Det gav effekt och SBBK gick till 14-15, innan Martine Landström sänkte en trea för Helsingborg. Men med nio sekunder kvar av q1 så sköt Matilda Claesson i en trea och det var den första för SBBK efter sex missade. Helsingborg vann returerna med 12-6 och ledde med 18-17. 
 
Chanelle Molina gav SBBK ledningen och en stund senare kom hon med en floater, till 22-20. Men ett vingklippt Helsingborg hängde med, mycket tack vare Katherine Kain som hade åtta poäng i q1 och q2. SBBK ledde med 36-31, efter att Matilda Claesson gjort 2+1, men efter en offensiv retur kunde Kain reducera i slutet av halvleken. SBBK vann q2 med 19-15 och sköt 44% mot 46 för gästerna. Helsingbprg hade tagit 21 returer mot 15. SBBK var 2/12 på treor. Poängbäst efter första halvlek var Kain med sina 16 och Matilda var bäst hos SBBK med nio. 
 
Ställningen i halvtid: 36-33 för SBBK. 
 
Molina tog offensiv retur och lade i första två och Ellen Åström följde upp med ytterligare en lay-up. Men när Kain gjorde sina 20:e poäng i matchen, så betydde det 42-41 och fortfarande ovisst. Då kom 9-0 för SBBK och det avslutades med en floater från Linnéa Rosendal, som då gjorde sina första poäng. SBBK vann q3 med 15-8 och ledde med 51-41 inför avslutningen.  
 
Linnéa inledde med att sänka en trea och när Ellen gjorde fem raka poäng till 59-45, så kändes segern klar. Med fem raka poäng från Ebba Pekonen krympte skillnaden till -9 och lite ovisst igen. Då stängde Ellen och Molina matchen, innan Debi Alem gjorde matchens sista poäng, med en trea. Perioden slutade 12-12 och matchen 63-53. 
SBBK sköt 40% mot 41 och hade 3/23 på treorna mot 3/12 för Helsingborg. Helsingborg vann returerna med 39-35, men hade 24 turn-over, mot 14 för SBBK.
 
Slutresultat:
Södertälje-Helsingborg 63-53 
(17-18, 19-15, 15-8, 12-12) 
 
 
Poäng SBBK: 
Ellen Åström 18, Chanelle Molina 14, Edessa Noyan 9, Matilda Claesson 9, Kristina Arsenic 6, Linnéa Rosendal 5 och Anna Dahl 2.  
 
Poäng Helsingborg: 
Katherine Kain 22, Debi Alem 12, Ebba Pekonen 9, Martine Landström 6, Isabelle Finke-Andersson 2 och Vendela af Malmborg 2 
 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget