Premiärmöte mot ligans nykomling

Fredag 22 oktober 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På söndag tar SBBK:s damlag emot Borås basket, som har tagit steget upp till SBL denna säsong. SBBK har inlett med fyra raka förluster och får nu en ny chans att vända den negativa trenden mot nykomlingarna, som vann SBL-premiären mot Högsbo basket. 

 

Att Borås liksom Mark basket numera spelar i SBL innebär att det finns två lag i högsta ligan inom en radie av cirka tre mils avstånd. Och trots att fler lag i ligan är en positiv sak kan det även innebära vissa utmaningar, enligt SBBK:s headcoach Jesper Sundberg:

 

– Deras första säsong, kul att det blir fler lag i ligan. Det är väl många spelare som har spelat i Mark tidigare och bytte till Borås i år. Och sen så är det väl ganska importtungt i båda lagen och ganska mycket speltid i Mark som går till de fyra amerikanskorna. Det har inte funnits tillräckligt med spelare för att ha båda lagen där, men de får det att funka. 

 

Han fortsätter om vilken sorts motstånd SBBK har att vänta på söndag:

 

– De är ett lag som gillar att spela med högt tempo, få många bollpossessions och snabba avslut. De har duktiga skyttar och så deras amerikanska, (Rodjanae) Wade, som tar mycket returer för dem. Det är ett lag som försöker få upp tempot för att sammanfatta. Mycket poänggörande går ju genom deras tre amerikanskor: Wade på offensiva returer, Brookelynn (Johnson) som är den som är kreatören och sen (Paige) Cannon som är en stor spelare som skjuter utifrån. Så det är därifrån som mycket skapas och sen har de några svenska guards som jobbar utifrån det. 

 

SBBK kommer till start med full trupp, men i och med att Aaliyah Jeune inte längre finns kvar är rotationen en spelare kortare än vid säsongsstarten.  

 

– Vi håller på att försöka hitta en ersättare för Aaliyah, men det är inte så enkelt i år, en annan säsong på spelmarknaden, i och med Covid. De som är på plats tycker jag gör framsteg dag för dag, säger Sundberg och fortsätter om vad laget behöver fokusera på mot Borås:  

 

– Det blir ju att försöka hitta balans och lugn i offensiven, så kommer det att leda till bättre skottförsök där vi kan vara med och spela försvar, kunna spela halvplansdefense och fem-fem-defense. 

 

Matchen börjar kl. 18 på söndag och spelas i Täljehallen. Den kan även köpas på: https://solidsport.com/sodertaljebbk-dam/games/g/dbp8tsgl


Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget