Seger i säsongens första hemmamatch

Söndag 3 oktober 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Efter en jämn första halva av matchen mot Umeå BSKT övertog SBBK kontrollen under den andra delen och vann till sist med 91-80. Poängbäst blev Alexander Lindqvist, 26, och i Umeå Demarco Dickeson, 23. 

Matchen inleddes i högt tempo och efter de första tio minuterna var ställningen 15-15 efter en del misstag, främst från hemmalagets sida. Redan efter två och en halv minut spelad av q2 var SBBK i lagfoul och ett par minuter senare fick Galin Smith sin tredje. Situationen gav gästerna flera extra poäng vid straffkastlinjen, men lagen fortsatte följas åt poängmässigt sett. Hemmalaget ledde returtagningen med 27-13 i halvtid och gjorde i slutsekunderna av q2 ett extra ryck som innebar att ställningen var 43-36 i halvtid. 

 Helt okej, vi spelade bra i trettio minuter tycker jag egentligen. Sista perioden, vi leder med 20, 25 poäng eller vad det är, men de får komma tillbaks sakta men säkert och speciellt med spelarna de har som alltid går 1-1 och är jätteaggressiva måste man alltid vara redo. Så vi släpper tillbaka dem lite för mycket men overall stabilt, bra med returtagningen som vi snackade mycket om innan matchen att vinna den, sämre med lite turnovers och fouls, vissa fick gå tunga minuter. Gale, vår amerikan, spelade jättebra på träningsmatchen så det var synd att han hade foulproblem hela tiden men han ger oss också sjuk energi där ute, sade Jonathan Person efter matchen. 

Efter halvtidsvilan dröjde det inte länge innan SBBK var uppe i en +10-ledning. Några minuter in i q3 fick Umeås Will Butler sin fjärde foul och fick sätta sig på bänken. Ungefär samtidigt kom SBBK:s Smith tillbaka in på planen och gjorde en fin insats, men fick snart sin fjärde foul och byttes därför ut på nytt.

 Lite premiärnerver i början tycker jag. Men 15-15 efter första quartern är ändå solitt tycker jag. Om det är nånting man är som coach lite orolig för, det är ju försvarsspelet, i och med att man inte har spelat nån ligamatch innan. Men sen bearbetade vi oss upp. Jag tycker reaktionen i tredje, när vi startar med en lite mer rutinerad lineup, visar sin kvalitet och vinner quartern 24-12, det var en viktig del i spelet.  

Inför de sista tio minuterna var poängskillnaden 19 poäng och hemmalaget spelade med fin rytm och bra självförtroende. Två viktiga figurer var Lindqvist och Lazar Radosavljevic, som tillförde viktig storlek inside och bra skytte utifrån. Halvvägs in i den sista quartern hade gästerna minskat underläget till 13 poäng vilket lagets guards Cameron Oluytan och Demarco Dickerson hade en viktig del i.

Degernäs analys av avslutniningen:  

 Vi tappade fokus i slutet och ni som har känt mig vet att jag spelar alla matcher fyrtio minuter och jag tar aldrig nåt för givet. Jag tycker att vi slappnade av för mycket. Sen så är det rutinerade spelare som förstår det här, det är inte så att det är nåt nytt för dem. Där skulle vi ha avslutat matchen bättre så klart, men överlag en väldigt bra start på säsongen.  

SBL, SBBK - Umeå BSKT 91-80

(15-15), (28-21), (24-12), (24-32)

Poäng i SBBK: Alexander Lindqvist 26, Lazar Radosavljevic 21, Jonathan Person 14, Dino Pita 8, Anton Gaddefors 6, Martin Pahlmblad 5, Uros Cigoja 4, Nick Griffin 3, William Kermoury 2, Galin Smith 2

Poäng i Umeå:  Demarco Dickerson 23, Cameron Oluyitan 21, Will Butler 11, Cole Welle 11, Gustav Hansson 9 


Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget