SBBK förlorade i Lund

Lördag 25 september 2021

Matilda Claesson, lagkapten
Matilda Claesson, lagkapten
Eos vann över SBBK med 87-74 i damernas SBL-premiär och ledde hela vägen efter 2-2. 
 
Kapten Claesson och nye coachen Jesper Sundberg fick en oönskad start på säsongen, med klar förlust mot Eos. Lundalaget skaffade sig tidigt initiativet och släppte det sen aldrig. 
 
Doniyah Cliney svarade för en stormatch och hade en dubbel dubbel med 26 poäng och 11 returer, men hon hade också bra hjälp av Laura Ziegler, som stannade på 19 poäng och åtta returer.
 
Finländska Silja Viita gjorde några "riktigt bra poäng"  för sitt Eos, då de kom i viktiga lägen. 
    
Flest poäng hos SBBK gjorde Matilda Claesson med 13 och delade segern i svenskmatchen med  Eos Sofie Ljungcrantz.   
 
Chanelle Molina nådde inte de höjder hon hade förra säsongen i Dolphins, även om det blev en uppryckning i andra halvlek och till slut 12 poäng, lika många som Ellen Åström.  
 
Poängen var ganska jämnt fördelade hos SBBK, men de var för få.   
 

Här kommer coach Jesper Sunbergs kommentar efter premiären: 
   
- Defensivt gör vi det svårt för oss själva då vi kom ur synk i lagförsvar. Det gjorde att vi fick starta possesions bakom baseline och det är ju inte så vi vill ha det. Det gör att offesiven blir lidande, säger Sundberg. 
 
Ni gick runt på nio av elva spekare, varför ?
 
- Vi har många duktiga spelare, det är det som är svaret. Vill vill ha många involverade och det måste få ta tid att spela in alla. Vi måste bli mer produkktiva och effektiva på kortare tid, men det är en lång säsong. 
 
Dubbel dubbel av Doniyah Cliney, vad säger du om henne? 
 
- Hon är en bra spelare, fysisk, men det visste vi innan. Hon kommer att skapa det mesta för dem och hon kommer att vara deras fokus. Men det var inte det som var avgörande här, utan som jag sa - att vi inte var i synk defensivt,säger coach Jesper Sundberg 
  
 
Matchen: 
 
SBBK startade med Ellen Åström, Matilda Claessson, Aliya Jeune, Linnéa Rosendal och Edessa Noyan.  
 
Ellen Åström gjorde SBBK:s första poäng för säsongen, men då hade Jayden Christopher redan givit Eos ledningen.. SBBK slarvade med passningarna och sköt dåligt, så Eos kunde gå fram till 9-2. Chanelle Molina byttes in och Edessa reducerade. Ida Andersson kom med ett bra inhopp med offensiv retur, assist och en floater, så avståndet krympte till 15-12. Men Eos ryckte igen och gick till kortpaus med 20-12. 
 
Aliya Jeune tog egen retur och gjorde sina första poäng för laget och Ida Andersson gjorde fem raka till 20-19 och SBBK var tillbaka i matchen. Treor från Laura Ziegler och Doniyah Cliney gav Eos +10 och Jesper Sundberg kallade till time-out, efter drygt fyra minuter. Efter den sänkte Linnéa Rosendal den första trean och följde upp med ytterligare två poäng. Men Cliney var fortsatt hotande och var starkt bidragande till att Eos kunde behålla sin tiopoängsledning. I slutet av halvleken sköt Matilda i lagets andra trea, men Sofie Ljungcrantz svarade med Eos femte. Eos van den andra quartern med 23-21 och Doniyah Cliney var poängbäst med 15. Hos SBK hade Ida och Chanelle gjort sex var. 
 
Ställningen i halvtid: 43-33 för Eos.   

Laura Ziegler inledde andra halvlek med en floater och SBBK tillät Eos att ta många offensiva returer och drällde med bollen. Matilda Claesson sänkte en trea, men Eos ökade på sin ledning till +13 och Sundberg tog time-out. Aliya satte sin första trea, men det läckte bakåt och ny time-out. Linnéa Rosendal sköt då i två raka treor och gav visst hopp för SBBK, men då gav de bort straffkast och Eos kunde vinna q3  med 18-16 och ledde med 61-49 inför avslutningen. 
 
Edessa Noyan inledde med två poäng, men Silja Viita, som sköt i de där straffkasten, sänkte en trea till ökad ledning för Eos. Fyra satta straffar av Ellen Åström gjorde att SBBK var under -10, men det satte Cliney stopp för direkt. Det var nästan sex minuter kvar när coach Sundberg tog time-out igen, för att om möjligt få till en vändning. Chanelle Molina sänkte men Cliney var i vägen igen och gjorde 2+1. Matilda Claessons trea, som innebar 79-70 gjorde att det fanns hopp kvar, då Eos hade lagfoul, men det hjälpte inte. Cliney spelade på nytt en viktig  roll, när hon tog en retur och spelade fram Laura Ziegler som satte 81-70, med 2.08 kvar. Efter det reste sig inte SBBK och Eos vann också den sista quartern med 26-25. Eos sköt 48% mot 42 för SBBK och Eos hade också 41-32 i returer. 
 
Slutresultat: 
Eos - SBBK 87-74
(20-12, 23-21, 18-16, 26-25)  
 
 
Poäng SBBK: 
Matilda Claesson 13, Ellen Åström 12, Chanelle Molina 12, Linnéa Rosendal 11, Aliya Jeune 11, Ida Andersson 7, Edessa Noyan och Joyce Monakana 2.  
 
Doniyah Cliney 26, Laura Ziegler 19, Silja Viita 15, Sofie Ljungcrantz 13, Jayden Christopher 7, Karoline Teigland 5 och Thea Fischer 2.  
  
 
 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget