Vinna eller försvinna i morgon

Fredag 28 maj 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

SM-finalserien mellan SBBK och Norrköping Dolphins fortsätter i samma höga tempo och redan i morgon lördag spelas den fjärde matchen i Stadium Arena. Med tre raka segrar i följd har Norrköping ett gynnsamt utgångsläge och möjlighet att stänga serien, men å andra sidan har SBBK ryggen mot väggen och absolut inget att spara på.  

– Det är do or die now, vi måste gå all in nu, så är det, det är bara att köra i morgon och strunta i om vi är trötta, det finns inget annat nu för oss. Vi träffades i dag och grabbarna säger att de har ingen lust att gå på semester och de vet vad det handlar om, det vet vi alla, det är inget man får en chock över, det är så här det är. Det jag hoppas och tror är att vi hittar den här rätta energin i morgon, säger SBBK:s headcoach Ludde Degernäs på fredagseftermiddagen.

Finalserien har uppenbarligen inte utvecklat sig på det sätt som SBBK hade önskat. Spelarnas vilja, rutin och kompetens bidrog till den välförtjänta grundserievinsten, men mot ett lag av Norrköpings kaliber och med ett tätt slutspelsschema måste alla de komponenterna samverka hela tiden. Kapaciteten finns där och nyckeln är att hitta energi nog att komma upp till den nivån och behålla den i 40 minuter i morgon. Faktum är att SBBK bokstavligen har allt att vinna.

– I morgon, det är bara att lämna allting och det kommer komma ner till att vi får en bra start. Det är viktigt att få en bra start, det är viktigt att vi har en hel första quarter och sen jobba quarter för quarter, possession för possession. Vi måste ta en possession i taget och sen en quarter, början på quartern och bygga efter det hela tiden och aldrig ge upp, det finns inget annat i morgon, fortsätter han.

Positivt i en annars tuff situation är att Viktor Gaddefors utnämndes till ”Årets Forward” i SBL – ett välförtjänt pris som också laget delar med honom enligt Degernäs:

– Kul med Viktor, Årets Forward, jag är glad och stolt över Viktor men jag är också glad och stolt över alla grabbar, för de har en del i det också, i det där priset. Jag hoppas att det kan ge oss lite extra energi i matchen i morgon.

Det har talats mycket om SBBK:s korta rotation som säkerligen spelar in när prestationsnivån måste ligga nära max i matcher som spelas i stort sett varannan dag. Men ingen, varken spelare eller coacher, kommer någonsin med bortförklaringar. Allt som händer beror på dem själva, däribland både vinst och förlust enligt Degernäs:

– Det är det vi hoppas och tror, att vi kan visa att vi kan spela bra basket. Och det är det som också måste driva oss i morgon, att vi visar allihopa, visar oss själva att vi kan spela bra basket. Norrköping är ett bra lag, vi har pratat om det länge, men tänk inte på Norrköping, det är oss själva vi måste tänka på.

Matchen börjar 15:55 i Stadium Arena och kan ses på SVT2 och SVT Play alternativt Norrköping - Södertälje | Final 4:7 (Kommentering på SVT) | SBLPlay

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget