Möjlighet att utjämna till 1-1

Söndag 23 maj 2021

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Snapshotmedia
  Foto: Snapshotmedia
 • Foto: Snapshotmedia
  Foto: Snapshotmedia
 • Foto: Snapshotmedia
  Foto: Snapshotmedia

I och med gårdagens bortaseger i Täljehallen skaffade sig Norrköping Dolphins 1-0-ledning i SM-finalserien mot SBBK. I halvtid var ställningen 34-35, men i den tredje quartern skaffade sig Norrköping 14 poängs marginal som SBBK sedan inte förmådde hämta ikapp. I morgon måndag möter lagen varandra på nytt i Täljehallen innan serien därefter vänder till Norrköping. 

 

– Yes, det är väl sån här grej: de kommer ut jättehungriga och vi matchade inte upp med den energin. Och det straffade sig i slutet av matchen, vi gräver oss en grav och sen så kommer vi inte ur den. Taktiken är okej från vår sida, den är bra, vår gameplan är bra. Det gäller bara att vi genomför den. Det går inte att det klickar för en eller två spelare utan hela laget måste klicka som det gjorde i sista quartern där mot Jämtland, när allt bara gick och alla spelade bra. Utan det är svårt att ta sig tillbaks, det går att göra det men i dag var det för svårt för oss. Vi tillät oss vara trötta och gav efter och det kan vi inte göra, sade SBBK:s lagkapten Martin Pahlmblad efter matchen. 

 

Det var bara tre dagar mellan SBBK:s starka insats i den sjunde semifinalmatchen mot Jämtland Basket och gårdagens första finalmatch mot Dolphins, men headcoach Ludde Degernäs vill inte leta orsaker i den typen av omständighet: 

 

– Jag tycker inte om att prata om ursäkter. Sjunde matchen tar alltid mentalt, självklart, men jag tycker inte det är en ursäkt att vi inte kan prestera. Det måste vi coacher ha förberett dem bättre på, jag borde ha gjort nåt annorlunda så här i efterhand. Nu är det jätteviktigt att vi coacher kollar på matchen och kan ge grabbarna små detaljer för att spela bättre och hitta vår rytm i matchen, det är jätteviktigt. Norrköping är ett bättre lag i dag (lördag). Vi kommer inte åt dem riktigt, de skjuter väldigt fint utifrån. Hatten av till dem, de visar sin klass. Vi får inte riktigt rytmen i matchen, det är för mycket Norrköping-rytmen och det skadar oss. 

 

SBBK vann returtagningen med 44-32 men fick inte ordning på sitt trepoängsskytte och satte bara sju av 28 till skillnad mot gästernas 17 av 32. Dessutom var misstagen lite för många för att kunna komma ikapp ett lag i så pass bra form som den Norrköping uppvisade. 

 

– Jag kan inte säga att det bara är vi själva, Norrköping gör ett bra jobb också. Men också så gör vi för enkla misstag där ute och det är viktigt att ta hand om bollen. Defensivt så måste vi komma närmare deras trepoängsskytte, (Terry) Larrier och (Felix) Terins skjuter sönder oss och det måste vi titta närmare på till nästa match, säger Degernäs. 

 

Tyvärr skadade Dino Pita foten och fick sitta med den i högläge efter matchen när de andra tackade motståndarna. Läkarens utlåtande verkar dock relativt positivt enligt Degernäs: 

 

– Jag pratade precis med doktorn här nu och det är en stukning och kanske, troligtvis kan han spela, det är det som jag har hört. Vi får se i morgon (söndag), sen på matchdagen får vi ta det där. Om jag känner Dino rätt kommer han göra allt i sin makt för att spela, så att det är självklart, vi behöver och vill ha Dino med i nästa match. 

 

Sämre gick det för Dolphins Tyler Flack, som fick ledas ut av två lagkamrater. I dag lämnade Dolphins beskedet att Flacks hälsena är av och att säsongen därmed är över, ett besked som Degernäs naturligtvis inte hade hoppats på när han kommenterade det inträffade i går: 

 

– Jag hörde nåt om det, jag såg det inte själv. Båda lagen ska ha de bästa spelarna på plan så att det blir rättvisa förhållanden och alla kan spela med sina bästa spelare här i finalserien.  

 

För SBBK gäller det att förbereda sig för revansch i morgon och utjämna serien till 1-1 innan två bortamatcher väntar i Stadium Arena. Degernäs lyfter fram vikten av att behålla riktningen mot målet även om vägen dit inte alltid är spikrak: 

 

– 0-2 vill man aldrig vara nere i, men också får man inte glömma bort: det är en lång serie. Vi måste ha tålamod och vi måste fortsätta jobba metodiskt och hitta rytmen, för jag tror den dan vi hittar rytmen och får spelet på vår sida, då tycker jag om våra chanser. Nu behöver vi vila lite och pusta ut lite och sen komma redo, halv åtta, då är det dags att gå till jobbet igen. Vi måste se oss själva i spegeln och göra en bättre insats om vi ska vinna och nu är det viktigt att vi skyddar vår hemmaplan. Det är årets viktigaste match.

 

Matchen börjar 19.34 i morgon måndag och kan ses på SVT alternativt https://sblplay.se/Home/Watch/Live/11541 (kommentering på SVT).

 

Samtliga finalmatcher sänds live av Sveriges Television både i linjär TV (i SVT2 eller SVT24) och på SVT Play.

 

Final 1:7: Lördag 2021-05-22, kl 15.55, Täljehallen, SVT2

Final 2:7:Måndag 2021-05-24, kl 19.34, Täljehallen, SVT24 

Final 3:7:Torsdag 2021-05-27, kl 20.04, Stadium Arena, SVT24

Final 4:7:Lördag 2021-05-29, kl 15.55, Stadium Arena, SVT2

Final 5:7:Tisdag 2021-06-01, kl 20.04, Täljehallen SVT24

Final 6:7: Fredag 2021-06-04, kl 18.04, Stadium Arena, SVT2

Final 7:7: Söndag 2021-06-06, kl 15.04, Täljehallen, SVT2

  

  >>> Länk till kalender med alla matcher.


Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget