SBBK föll i den första finalmatchen

Lördag 22 maj 2021

 • Foto: Martin Jonsson Tibblin
  Foto: Martin Jonsson Tibblin
 • Foto: Martin Jonsson Tibblin
  Foto: Martin Jonsson Tibblin
 • Foto: Martin Jonsson Tibblin
  Foto: Martin Jonsson Tibblin
Norrköping Dolphins vann den första finalmatchen mot SBBK med 85-69 och kopplade greppet om SM-guldet.  
   
En olycklig förstaperiod försatte SBBK i stora svårigheter och Dolphins fick spela större delen av matchen i det tempo de önskar och fick då finfin utdelning på sitt trepoängsskytte (53%). 
 
SBBK gjorde en bra andraperiod, där försvarsspelet var klart bättre och Viktor Gaddefors ideligen vann en-mot-en-kamper och gjorde 10 poäng och gav SBBK häng. 
 
I andra halvlek hölls Viktor på fyra poäng och då hjälpte det inte att Martin Pahlmblad levererade, Norrköping hade många fler hot och kunde till sist vinna utan några större besvär.  
 
Viktor hade en dubbel dubbel med 22 poäng och 11 returer och även Lazar Radosavljevic fick ihop en dubbel dubbel med 10 poäng och 10 returer. 
 
Terry Larrier gjorde 22 poäng för Dolphins och var het i q1 och q4, men den som stod för vinstrycket var Felix Terins, när han plötsligt fick sänk på treorna i den tredje perioden. 
 
- Norrköping var bättre idag. Vi kom inte åt dem, de sköt bra utifrån, vi kom inte tillräckligt nära och matchen spelades i deras tempo, det måste vi kolla video och se hur vi ska ändra. Vi kan inte låta dem kontrollera matchtempot om vi vill vinna mot ett bra lag som Norrköping - vi måste hitta tillbaka till vårat spel och alla måste prestera, vi behöver alla. Men det är en lång serie, så det gäller att ha tålamod och hålla fokus och vi kan lära oss mycket av den här matchen till nästa. Vi får skaka av oss det här och gå vidare, säger coach Ludwig Degernäs.  
 
I korthet:  
 
Viktor Gaddefors gjorde matchens första poäng men Dolphins gick till 8-2, efter två stycken treor. Viktor och Lazar Radosavljevic tog SBBK till 8-8, men då kom 0-10. Trevin Parks blev den som satte stopp, men då kom 0-7, innan Viktor gjorde ställningen till 12-25 efter första. Terry Larrier hade gjort 13 poäng. Viktor 8. 
 
Viktor Gaddefors öppnade den andra quartern, där han kom att bli dominerande. När Lazar Radosaljevic lade i sina första poäng, innabar det att SBBK hade gjort 16-2 och var i ledningen med 28-27. Adam Ramstedt sänkte en trea och Tyler Flack fyllde på med två till 30-35. Men Viktor gjorde sina 18:e poäng och Martin Pahlmblad reducerade till 34-35, som blev halvtidsresultatet. SBBK hade skjutit 41% mot Dolphins 39, men Dolphins hade satt sju treor, medan SBBK bara hade två. Returerna ledde SBBK med 23-17 och hade vunnit q2 med 22-10. Men det såg ut som om SBBK fick lite problem när Dolphins spelade zon. 
 
Ställningen i halvtid: 35-34 för Dolphins
 
Tim Schüberg fick sin tredje foul i upptakten och Lazar sköt i en trea. Men Felix Terins som missat allt hittade flytet och sköt i sin första trea. Det skulle komma tre stycken till i q3. Dolphins gick ifrån, då Stokes Fleck och Vincent Taylor också satte treor, samtidigt som Viktor Gaddefors hölls på två poäng. Martin Pahlmblad sänkte en trea till 51-65 och det var ställningen inför avslutningen. 
 
Phillip Carr gav Dolphins den start de ville ha, men Martin Pahlmblad sänkte en trea och Viktor Gaddefors gjorde poäng nummer 22 och Martin två till. Men Stokes, Flack, Larrier och Larrier såg till att Dolphins gick till 78-58 och matchen i praktiken klar. I slutet kom Adam Karahmetovic in och gjorde fyra poäng och Samuel Berkelund sänkte matchens sista trea. Dolphins vann q4 med 20-18 och hade 49% mot 39. Men den stora skillnaden var trepoängsskyttet där Dolphins sänkte 17 mot sex. Returerna vann SBBK med 44-32. 

Nedan kan du lyssna på SVT:s intervjuer efter matchen. 
 
 
 
Slutresultat, SM-final 1:
SBBK-Norrköping Dolphins 69-85
(12,25, 22-10, 30-17, 20-18)  
 

Poäng SBBK: 
Viktor Gaddefors, 22, Martin Pahlmblad 15, Lazar Radosavljevic 10, Trevin Parks 7, Samuel Berkelund 6, Anton Gaddefors 5 och Adam Karahmetovic 4. 
 
Poäng Norrköping Dolphins: 
Terry Larrier 22, Felix Terins 15, Tyler Flack 10, Phillip Carr 9, Kamau Stokes 9, Adam Ramstedt 9, Tim Schüberg  5 Vincent Taylor 3 och David Jolinder 3.  
 
 
Text: Kenneth Range   

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget