SM-finaldags mot Norrköping

Fredag 21 maj 2021

Foto: Snapshotmedia
Foto: Snapshotmedia

Maximala sju matcher krävdes för att SBBK i onsdags skulle slå ut Jämtland Basket i semin och avancera vidare till SM-final mot Norrköping Dolphins. I egenskap av grundserievinnare har SBBK fortsatt hemmaplansfördel vilket innebär att den första matchen spelas i Täljehallen i morgon lördag.    

Scenen som utspelade sig när Dino Pita kastade upp bollen i luften samtidigt som slutsignalen ljöd i Täljehallen i onsdags var mäktig. För i hemmalagets reaktion speglades något utöver den vanliga glädjen – kanske en känsla av att ha överträffat andras förväntningar och samtidigt motsvarat sina egna.

– Många kanske inte trodde på oss här i dag – många experter sa att vi var slut fysiskt och därför är jag extra glad i dag, att vi bevisade dem fel. Det har varit en ganska turbulent säsong, det är fortfarande det här med ekonomin som spökar lite i bakgrunden, vi kanske inte hade tillgång till den budget som vi hade tidigare år, men vi fick i alla fall ihop ett bra lag tycker jag. Sen: skriverier på sociala medier, torskar och ändå – gruppen har hållt ihop och det är jag jättestolt över, sade SBBK:s headcoach Ludde Degernäs efteråt.

Nu står han här tillsammans med laget, inför en kommande SM-final mot formstarka Norrköping Dolphins, som så många gånger förut. I Dolphins finns rutinerade Tim Schüberg och unge löftet Felix Terins, som båda har varit mycket värdefulla under slutspelet. Värdefull är även den före detta SBBK-spelaren Adam Ramstedt, som nyligen uttryckte en önskan om att få möta just SBBK i finalen. Och för att nämna en x-faktor motsvarande SBBK:s Samuel Wasswa Berkelund måste det väl vara Vincent Taylor, som har gjort riktigt fina inhopp under slutspelet. I tillägg har Dolphins haft möjlighet att knyta hela fyra amerikaner till laget.

– Jag ser fram emot en kul finalserie mot Norrköping, med fyra fantastiska amerikaner: (Terry) Larrier, (Kamau) Stokes, (Philip) Carr, (Tyler) Flack, som de sajnade på deadline, som leder dem och har bollen i händerna åttio procent av matcherna. Så det är viktigt att vi har koll på dem i finalserien, säger Degernäs.

Att Norrköping besegrade KFUM Nässjö i match 6:7 innebär att laget har spelat en match mindre och vilat en dag mer än SBBK. Frågan är dock vilken betydelse det har i det här skedet för ett lag som SBBK. Förutsättningarna har varit desamma under hela slutspelet och semifinalserien var ett styrkebesked om något, även om höga insatser och prestationer utöver det vanliga har krävts ibland.  

– Vi fick Viktor (Gaddefors) på fem foul, men i timeouten tittade jag i grabbarnas ögon och jag ser hur de bara: ”Nu kör vi”. Den här gruppen är mycket ledd av spelarna, många veteraner som har varit med tidigare, det är de som har satt väldigt mycket standard. Vi coacher är där för att visa på småsaker, hålla ihop det, men de här ledaregenskaperna, det har de tagit på sig. Det är oftast man har amerikaner som man värvar som ska vara bärande och därför är jag extra glad att den här gruppen har kommit till final, fortsätter han.

En av veteranerna är nämnde matchvinnaren Pita, som nämner en annan viktig styrka, inte bara inom laget, utan i hela klubbkulturen:

– Om det är nånting vi har så är det vinnarmentalitet i klubben, framför allt vi som har spelat många år och vet vad som krävs, vi vet att det är tufft. Nu är det bara nästa match som gäller och se vad vi kan göra för att slå Norrköping.

Finalserien spelas bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H) och avgörs lördag 22 maj – söndag 6 juni (om inget lag når 4 segrar innan dess). Eftersom SBBK kom etta i grundserien är det högst rankade laget och får börja med två matcher på hemmaplan, och har dessutom fördel av en extra hemmamatch (match 7).

 

Samtliga finalmatcher sänds live av Sveriges Television både i linjär TV (i SVT2 eller SVT24) och på SVT Play.

 

Final 1:7: Lördag 2021-05-22, kl 15.55, Täljehallen, SVT2

Final 2:7:Måndag 2021-05-24, kl 19.34, Täljehallen, SVT24 

Final 3:7:Torsdag 2021-05-27, kl 20.04, Stadium Arena, SVT24

Final 4:7:Lördag 2021-05-29, kl 15.55, Stadium Arena, SVT2

Final 5:7:Tisdag 2021-06-01, kl 20.04, Täljehallen SVT24

Final 6:7: Fredag 2021-06-04, kl 18.04, Stadium Arena, SVT2

Final 7:7: Söndag 2021-06-06, kl 15.04, Täljehallen, SVT2

  

  >>> Länk till kalender med alla matcher.


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget