Avgörandet är här

Tisdag 18 maj 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Semifinalserien mellan SBBK och Jämtland Basket har varit lång och intensiv, men närmar sig nu den slutliga uppgörelsen. I går hade SBBK sin första möjlighet att ta sig vidare till SM-final, men istället vann Jämtland och tog därmed serien till en sjunde avgörande i morgon i Täljehallen.

– Det känns bra, vi spelar hemma, det är typ den känslan jag har. Jag tycker att vi vet vad vi kan göra och speciellt på hemmaplan om vi spelar bra basket. Där känner jag mig väldigt trygg och ser verkligen fram emot att se grabbarna spela. Det viktiga är väl bara att man har den där känslan av att få ut hundra procent av sig själv i morgon, det finns inget att spara på, säger SBBK:s headcoach Ludde Degernäs, som berättar om en händelserik tisdagsförmiddag:

– Vi var uppe tidigt i morse, vi flög redan 6.30, kom till Täljehallen, grabbarna stretchade, sen hade vi lite genomgång i hallen och nu är jag på väg hem. Klockan är kvart över elva, men jag har hunnit flyga från Norrland, haft träning och är på väg hem. Jag ser fram emot att lägga mig lite på soffan när jag kommer hem. Grabbarna är på dagis, så då ska jag gå hem och sätter på TV:n lite och får slumra in lite, det ska bli skönt.

Efter så många möten lagen emellan, både under säsongen och nu i semifinalen, känner lagen varandra utan och innan. Resultat och matchbilder har varierat och behöver inte analyseras mer. I morgon är det laget med bäst dagsform och som startar bäst som kommer att vinna.

– Nu handlar det bara om att samla energi, vila, äta, så att vi får den där energin vi behöver för att kunna prestera hundra procent i morgon. Det är det det handlar om nu. Skönt är att vi har match 7 på hemmaplan i Täljehallen där vi tränar och spelar varje dag nästan året runt, där vi känner oss trygga. Så vi har allt i våra egna händer här på hemmaplan, säger han och fortsätter:

– Returtagningen är jätteviktig del så klart, sen så är det viktiga att vi hittar rytmen i matchen och vi har två öppna skott i början, det kan se helt annorlunda ut om vi får i de bollarna. Och det är samma sak i morgon: skjuta bollen med det confidence och den kvalitet som vi har i våra skyttar. Och spela vårat spel med den energi som vi gör i Täljehallen. Om vi kommer upp i den nivån som vi har haft i Täljehallen tycker jag verkligen om våra chanser i morgon.

Tabellfemman Jämtland har bjudit på tuffast möjliga motstånd hittills och ovissheten är stor inför den sista matchen, men Degernäs verkar lugn och har stor tilltro inför matchen:    

– Sen så är alltid frågan: är man nervös, det är game 7? Jag försökte ställa frågan själv, för det är många som har frågat mig. Ja, det är slutspel och jag tror att det viktiga är det att man hittar tryggheten i vår hemmaplan och hitta tryggheten i vårat lag. Men där vet vi att vi har spelat bra basket, det är det jag kommer fram till när jag tänker på det och det gör mig också trygg i att veta. Grabbarna är laddade och jag pratade med Martin (Pahlmblad) och Viktor (Gaddefors) här lite på morgonen och de sa det: ”Det är bara att köra nu, ta ut hundra procent, all in, det är det som gäller”.

Och trots att hemmapubliken är en bråkdel av vad den skulle ha varit i ett ”vanligt” slutspel utan restriktioner vill han ändå komma med en uppmaning till de få som har privilegiet att få vara på plats i morgon:

– I vanliga fall behöver vi hjälp av hemmafansen, men det är viktigt också att de åtta som är där – vi behöver alla åtta i morgon att hjälpa grabbarna, att ge den där extra energin. Och vi vet när vi får den där extra energin av publiken i Täljehallen så höjer vi oss en nivå också.

Uppkast 19.34 i Täljehallen i morgon onsdag. Matchen kan ses på SVT Play eller 24, alternativt hyras på Södertälje - Jämtland | Semifinal 7:7 (Kommentering på SVT) | SBLPlay

Semifinalerna startar torsdag 6 maj och avgörs i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H) där lag med högst placering i grundserien (SBBK) börjar på hemmaplan, och har fördel av en extra hemmamatch. 

Semifinalserien mellan SBBK och Jämtland Basket spelas enligt nedan:
Semifinal 1:7 - Torsdag 2021-05-06, kl 19.34 Täljehallen

Semifinal 2:7 - Lördag 2021-05-08, kl 16.04 Täljehallen

Semifinal 3:7 - Tisdag 2021-05-11, kl 19.34 Östersunds Sporthall

Semifinal 4:7 - Torsdag 2021-05-13, kl 18.04 Östersunds Sporthall (SVT)

Semifinal 5:7 - Lördag 2021-05-15, kl 17.04:Täljehallen (SVT)

Semifinal 6:7 - Måndag 2021-05-17, kl 19.34 Östersunds Sporthall (SVT)

Semifinal 7:7 - Onsdag - 2021-05-19, kl 19.34 Täljehallen  (SVT)

 

Samtliga matcher kommer att sändas live på sblherr.se. I slutspelet kommer det även att vara intervjuer inför, i halvtid och efter matchen. Eftersom det är intervjuer innan matchen kommer sändningarna på SBL Play starta nio minuter innan uppkast. Flera av matcherna i slutspelet kommer dessutom att sändas av SVT. Klart är att match fyra till sju i semifinalserien SBBK-Jämtland kommer att gå att se på SVT.

 

Här kan du se när alla matcher spelas och läsa mer om slutspelet (sblherr.se).


Lina Agnemar     

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget