Chans till avancemang

Söndag 16 maj 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Semifinalserien mellan SBBK och Jämtland Basket har visat sig bli precis så jämn och oförutsägbar som slutspel ska vara. Hittills har hemmaplan varit synonym med seger: SBBK:s två inledande segrar i Täljehallen följdes av Jämtlands två i "Tegeltemplet" varpå SBBK övertog ledningen med 3-2 efter ny hemmaseger. Nu återstår en eller eventuellt två matcher: den första i Östersund i morgon måndag och – om Jämtland vinner den – en sjunde avgörande i Täljehallen på onsdag. Om SBBK däremot vinner är laget vidare till final. 

 

– Vi spelar match 6 för att vinna, det är inte så att vi ska åka upp dit och bara ställa in skorna, så att det är jätteviktigt att vi orkar ladda om. Samma energi och vilja, göra de sakerna som vi pratar om. Annars så kommer det bli tufft, för det är ett jättebra lag. I morgon (söndag) träffas vi för stretching med Toni Bizaca, ta hand om kroppar, kolla video, ta en kväll, vi behöver det. Också: energi, familj, vänner, lugn och ro, sova hemma och sen åker vi upp på måndag, berättade SBBK:s headcoach Ludde Degernäs efter lördagens match. 

 

Att det skulle bli en lång semifinalserie var väntat, men däremot inte att SBBK skulle förlora så pass stort två matcher i rad, och plötsligt var ingenting självklart längre. Men farhågorna om en tredje förlust som skulle ha försatt grundserievinnaren i ett utsatt läge besannades inte, till Degernäs och lagets lättnad:  

 

– Det var en fajt i 40 minuter, två lag som spelar bra basket där ute, tar ut varann i väldigt många saker. Fokus självklart, men också energin och viljan, det är en helt annorlunda vilja. Man är lite svettig efter matchen och det kommer kännas lite i benen, men det är så det ska kännas. Efter matchen i Jämtland, när jag kom till hotellet, jag tänkte jag kan vara vaken till fyra på natten för jag har inte rört på mig. Och det är den värsta känslan som jag har, när jag känner att inte jag har jobbat. När man jobbar får man se, vinst eller förlust, men man har i alla fall gett allt. Och det tycker jag vi gjorde i dag (lördag) och det visade sig att vi vann också, det gör mig glad.

 

Viktor Gaddefors, som genomgående har varit SBBK:s bärande spelare under semifinalspelet, spelade hela matchen och bidrog med 27 poäng, åtta returer, fem steals och tre assists. Han berättar om prioriteringarna inför kommande match:

 

– Först och främst måste vi vila. Sen blir det väl kolla lite i alla fall smådetaljer från den här matchen och se vad man kan göra lite bättre. Men först och främst, som vi inte gjorde där uppe senast var att fajtas och det är det vi behöver verkligen ta med oss från den här matchen att vara redo och fajtas från början, i 40 minuter. Då tror jag vi har goda chanser att vinna matchen i alla fall. 

 

Hittills har matcherna inte varit direkt avgörande för avancemang, men från och med nu spelar Jämtland utifrån att vinna eller försvinna, medan SBBK måste försöka förvalta den möjlighet som har getts att stänga serien så fort som möjligt.  

 

– Det enda som kommer upp i mitt huvud nu är att vi måste göra det igen. Det finns inget annat. Samma energi, samma lagkänsla, samma lagjobb, att vi känner oss helt slut efter matchen, det måste vi göra och det är redan nu på måndag. Det är en galen serie, vi åker fram och tillbaka till Norrland, det är helt galet, men okej, det är så det är, säger Degernäs.

 
Uppkast 19.34 i Östersunds Sporthall måndag 17/5. Matchen visas på SVT och kan även hyras på https://sblplay.se/Home/Watch/Live/11521 (kommentering på SVT).  
 

Semifinalerna startar torsdag 6 maj och avgörs i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H) där lag med högst placering i grundserien (SBBK) börjar på hemmaplan, och har fördel av en extra hemmamatch.

 

Semifinalserien mellan SBBK och Jämtland Basket spelas enligt nedan:
Semifinal 1:7 - Torsdag 2021-05-06, kl 19.34 Täljehallen

Semifinal 2:7 - Lördag 2021-05-08, kl 16.04 Täljehallen

Semifinal 3:7 - Tisdag 2021-05-11, kl 19.34 Östersunds Sporthall

Semifinal 4:7 - Torsdag 2021-05-13, kl 18.04 Östersunds Sporthall (SVT)

Semifinal 5:7 - Lördag 2021-05-15, kl 17.04:Täljehallen (SVT)

Semifinal 6:7 - Måndag 2021-05-17, kl 19.34 Östersunds Sporthall (SVT)

Semifinal 7:7 - Onsdag - 2021-05-19, kl 19.34 Täljehallen  (SVT)

 

Samtliga matcher kommer att sändas live på sblherr.se. I slutspelet kommer det även att vara intervjuer inför, i halvtid och efter matchen. Eftersom det är intervjuer innan matchen kommer sändningarna på SBL Play starta nio minuter innan uppkast. Flera av matcherna i slutspelet kommer dessutom att sändas av SVT. Klart är att match fyra till sju i semifinalserien SBBK-Jämtland kommer att gå att se på SVT.

 


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget