SBBK försvarade hemmaplan och har seriens första matchboll

Lördag 15 maj 2021

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

Det blev en jämn femte semifinalmatch mellan SBBK och Jämtland Basket, som till sist vanns av SBBK med 86-83, vilket innebär att laget går vidare till final vid vinst i nästa match. Poängbäst blev Viktor Gaddefors, 27, och i Jämtland Tavrion Dawson, 20. Den sjätte matchen spelas i Östersund på måndag. 

 

 

 

– Det är nog det skönaste: att vi åkte upp dit och var inte alls redo att spela och nu kom vi verkligen, jag skulle säga från start till slut så fajtas vi i alla fall. Även om de fick lite returer och så där så tycker jag ändå vi fajtas hela vägen rakt igenom och det visar resultatet också. Det är lite mer poäng än vad det har varit i de andra matcherna. Jag tror bara i slutänden att vi fajtas under korgarna och vi hjälper varandra alla fem hela tiden och det är det vi behöver göra i en sån här match, sade Viktor Gaddefors efteråt.  

 

SBBK förlorade returtagningen med 24-37, men kompenserade med tufft försvar och bättre skytte än i de senaste två bortamatcherna. När Anton Gaddefors satte sin andra trea på kort tid i inledningen av q2 tvingades Adnan Chuk till en andra timeout. I insideområdet briljerade Viktor Gaddefors där han tycktes ha ett obegränsat utbud av möjligheter att kapitalisera på. 

 

– Hatten av till Viktor. Alltså, vad ska jag säga, våran MVP bär oss och han visar den där attityden. Han spelar fyrtio minuter och klagar inte en enda gång. Och det är stor cred till honom och hela laget hur vi orkar i fyrtio minuter, berömde Ludde Degernäs.  

 

SBBK kontrollerade till viss del matchbilden men lyckades ändå inte skaka av sig gästerna. Vid ett tillfälle i q2 låg Jämtland under med tio poäng men arbetade sig tillbaka, lett av Dawson, Anes Zekovic och Pierre Hampton. I halvtid var ställningen 40-36. 

 

– Det är det vi skulle behöva kanske göra lite bättre, att när vi har de här runsen och kanske går upp med sex, sju, åtta poäng, så behöver vi inte stänga matchen totalt, för det är svårt att göra, men håller den ledningen lite längre i alla fall. Nu blev det mer att vi lät dem sätta en enkel trea och en enkel steal och sen så ledde vi bara med två poäng igen. Så där måste vi vara lite starkare mentalt och kunna hålla den ledningen, sade Viktor Gaddefors.  

 

Hemmalaget kom ut fortsatt stabilt efter halvtidsvilan och utökade ledningen, men Zekovic och R.T. Guinn jämnade ut på nytt med två raka treor. Inför de sista tio minuterna ledde SBBK med 64-58. När sex och en halv minut återstod av matchen fick Anton Gaddefors sin femte foul och ersattes av Samuel Berkelund. Kort därefter fick även Hampton lämna planen av samma anledning. 

 

Q4 följde liknande mönster som de föregående tre: SBBK skaffade sig ett försprång och Jämtland kom ikapp. Under de sista minuterna hade matchen kunnat gå i vilken riktning som helst, men hemmalaget behöll huvudet kallt och spelade beslutsamt.

 

– Det är en helt annorlunda matchbild i dag än de två uppe i Jämtland. Där uppe, vi spelade helt utan energi. Jag står som en nickedocka på sidan, ingenting gör jag, jag var riktigt besviken på mig själv. Man måste alltid börja med sig själv och vi pratade om det: nu kör vi, nu fajtas vi. Och jag tyckte att vi fick betalt för det, jag hoppas och tror att alla som såg matchen såg verkligen den här energin och att alla ville, sade Degernäs.  

Nedan kan du lyssna på en intervju efter matchen med headcoach Ludwig Degernäs och Viktor Gaddefors.

 

 

SBL, semifinal 5:7, SBBK – Jämtland Basket 86-83

(18-20), (22-16), (24-22), (22-25)

 

Poäng i SBBK: Viktor Gaddefors 27, Martin Pahlmblad 12, Trevin Parks 12, Anton Gaddefors 12, Lazar Radosavljevic 11, Samuel Berkelund 6, Dino Pita 6

 

Poäng i Jämtland: Tavrion Dawson 20, Anes Zekovic 19, R.T. Guinn 16, Pierre Hampton 14, Aleksa Solevic 8, Cyril Langevine 6   

 

Statistik.


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget