Vårbrev från SBBK

Fredag 7 maj 2021

Hej SBBK:are och Basketvänner!

Nu har våren kommit på allvar, och vi kan glädjande nog konstatera att verksamheten överlevt denna tuffa vinter, trots nedstängt seriespel för alla utom elitlagen, ingen publik på matcherna och inga möjligheter till sponsorträffar, skolaktiviteter och restriktioner. Vi kan med fog säga att SBBK och basketsporten tagit sitt ansvar i dessa pandemitider, men nu börjar det bli dags att lätta upp, inte minst för barnen och ungdomarnas skull, vi vill ju till varje pris behålla dem i sporten.

Under vintern har vi tränat flitigt, men som bekant inte fått spela matcher. Trots det har vi idag fler spelande ungdomar än för ett år sedan, vilket är ett mycket bra betyg för vår ungdomsverksamhet. Vi är idag 725 aktiva spelare. Nyckeln till ökningen vi ser är våra 70 tränare som gjort fantastiska insatser. Det pågår också ett ständigt arbete med att rekrytera och utbilda ledare, så att vi kan ta hand om alla som vill spela basket i SBBK. 

Inom Barn & Ungdom har ett flertal fina aktiviteter startats upp, mentorprogram med Jonte Karlsson, gemensam New Body-försäljningskampanj, tjejsatsningen Basket-Gäris i idrottssvaga områden, och ungdomslägret ”Multisportis” i samverkan med andra lokala föreningar. Inom kort genomförs utvärdering av säsongen med bl a spelar-föräldra- och coachenkäter.

Kansliet har som många nog sett bantats kraftigt för att hålla ned lönekostnaderna, och en stor del av personalen har dessutom varit korttidspermitterad. Detta har gjort att vi som varit kvar fått kämpa hårt får att hinna med allt som behöver göras, och det har självklart varit slitsamt, och skulle inte hålla i längden. Men, som prognosen nu ser ut har det varit en avgörande faktor för att SBBK:s ekonomi är, om än ansträngd så i balans.

Vi är också tacksamma för det ”Corona-bidrag” kommunen betalade ut i december, samt det kompensationsstöd RF löpande ger idrotten. För SBBK återstår att få ersättning för publik-och kiosk-bortfallet under dam-och herrlagets slutspel (beräknas på antal hemmamatcher) samt den inställda Scania Cup. Blir nivån rimlig på dessa kommer SBBK att klara av bokslutet utan röda siffror, vilket vi i så fall ska vara mycket stolta över! 

Det pågår ett förändringsarbete på flera områden i SBBK;

 • Vi har vår nya fina logotype, vi projekterar en supportershop vid Täljehallens vaktmästeri, och har för avsikt att fortsätta profilera oss med kläder och merchandise både för spelare och fans; vi vill synas mer! 
 • Vi jobbar hårt för en attitydsförändring i klubben, att bara vara nöjda med det bästa: vi vill ta SM-guld i allt vi företar oss. Vi tycker inte att SBBK som den klassiska, stora och framgångsrika klubb vi är ska nöja oss med mindre.
 • ”Modern lagsport spelas av atleter”! Vi har satt extra fokus på den fysiska delen av spelet och träningen, vår uppfattning är att det finns stor utvecklingspotential för SBBK och svensk basket inom detta område jämfört med många andra länder. 
 • Vi vill sätta ett större fokus än tidigare på vårt damlag inför nästa säsong, och utveckla verksamheten till samma nivå som herrarna huserar på, att bli ett lag som i framtiden på allvar konkurrerar om finalplats varje år 
Elitlagen har trots vissa smärre Coronaavbrott gjort bra säsonger.
Damlaget hittade rytmen och höjde sig väsentligt sista månaden, gjorde sedan två riktigt bra kvartsfinaler men föll oturligt med 1 poäng i slutskedet av båda matcherna. Bara att ta nya tag inför nästa säsong!  
 
Herrlaget är mitt uppe i ett jätteintressant slutspel, möter Jämtland i en semifinalserie i bäst av 7 matcher, med start på torsdag den 6 maj. Båda semifinalerna är mycket ovissa, så vi har en spännande basketmånad framför oss. Glädjande nog sänder SVT flera av matcherna, antingen på SVT24 eller SVT1, annars kan man logga in på SBL play och streama matcherna.
 
Våra fina ungdomscuper och många event i Täljehallen har ju blivit inställda, men det kommer att hända saker under sommaren ändå; basketlandslaget kör träningsläger under maj, i juni kommer ungdomslandslag på läger, sedan har vi utvecklat en ny företeelse, delvis pga pandemin, och det är träningsläger för externa klubbar; både Lidingö och Blackeberg genomför läger hos oss i augusti, blir en kul och viktig utmaning för oss att se till att de blir nöjda. Detta generar självklart ett ekonomiskt tillskott till SBBK också.
 
Inom SBBK tycker vi att vi ser ljuset i ”Corona-tunneln” på allvar nu, håll i och håll ut, så kommer klubben att kunna gå på full fart framåt efter sommaren! 
 
Vi passar också på att tacka alla medarbetare, funktionärer och ledare i klubben för ett jättefint jobb under vintern.  

Vårhälsningar,

Anders Nielsen
Ordförande SBBK

Johan Strömwall
Klubbdirektör SBBK

Alexander Wikner
Sportchef Barn & Ungdom SBBK

 

Relaterade nyheter

 • Skalhuset.se

  Skrivet 2022-09-13

  SBBK kan stolt meddela att Skalhuset.se har förlängt sitt partnerskap med klubben som officiell partner.

  Läs mer
 • Fler bilder

  SBBK golfen i Trosa är avgjord.

  Skrivet 2022-09-12

  I blåsigt men vackert väder avgjordes i fredags SBBK golfen på Trosa golfklubb. Över 30 spelare och sponsorer tillsammans med en del andra SBBK:are hade en mycket trevlig dag.

  Läs mer
 • SBBK Golfen 2022

  Skrivet 2022-08-23

  Nu är det hög tid att anmäla sig till SBBK-golfen den 9:e september om du inte redan gjort det!! Deadline för anmälan är den 26:e augusti!

  Läs mer
SBBK