Semifinaldags mot formstarkt Jämtland

Onsdag 5 maj 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon torsdag inleds semifinalspelet i SBL för SBBK och Jämtland Basket. SBBK har vilat från matchspel sedan 26 april, då kvartsfinalmotståndaren Umeå BSKT besegrades för tredje gången i rad, medan Jämtland slog ut BC Luleå i den fjärde matchen tre dagar senare. Semifinalerna spelas i bäst av sju matcher, till skillnad från kvartsfinalernas bäst av fem, varav de två första spelas i Täljehallen.   

– Jag tycker ändå att det var Jämtland som dominerade den serien och vann välförtjänt. Det var två väldigt bra lag som spelade bra basket, säger SBBK:s headcoach Ludde Degernäs, glad över den extra tiden som hans eget lag fick inför semifinalspelet:

– Det ska bli skönt att sätta igång i morgon, det är dags. När vi vann där uppe med 3-0 – det gav oss lite tid att ta hand om kroppar, få Viktor (Gaddefors) tillbaka in i träning, ge Lazar (Radosavljevic) tid… Jag har haft en full trupp på träning, det har varit kul att få alla samlade, det känns bra och hela laget verkar hungrigt.

I lagens senaste möte den 6 april vann SBBK med 78-74, men Viktor Gaddefors handskada – som senare visade sig vara en spricka – dämpade glädjen. Nu, en månad senare efter att ha fått stå över hela kvartsfinalserien, är han äntligen redo för matchspel igen, enligt Degernäs:

– Han har tränat på sen i söndags med kontakt, under tiden har han hållit igång konditionen. Viktor har en bra fysik sen tidigare, den delen har varit det enkla, sen så är det ju självklart det här med rytmen, men överlag tycker jag det ser bra ut. Det största är att han får vara med och spela, vi som har sett kvartsfinalserierna har sett hur han har stått och hejat på grabbarna, han har varit vattenflaskfyllare, doktor… Jag är verkligen glad för hans skull att han får vara med i morgon.

Semifinalmotståndaren Jämtland har fått mycket lovord den senaste tiden och kommer till spel stärkt av en stark insats i kvartsfinalserien, coachat av den före detta spelaren i det forna Södertälje Kings, Adnan Chuk.

– Vi har mött dem fyra gånger, så vi har ganska bra koll på varann. Det ska bli kul att möta Adnan, det är en stor utmaning att möta en sån duktig coach. Han vet vad vi ska göra och vi vet vad de gör, vad deras styrkor är. I ett slutspel kommer det att komma ner mycket till det laget som spelar med högst intensitet, energi och är redo att fajtas i försvaret och ta hand om returtagningen. När det gäller det taktiska kommer det vara småsaker hit och dit, men det är inte det som kommer fälla avgörandet. Det gäller att förbereda sig mentalt och verkligen vara redo för en lång serie, säger Degernäs och fortsätter om en viktig nyckelspelare i Jämtland:

– R.T. (Guinn) har varit jätteduktig för dem, han har visat sin kvalitet och rutin och leder laget väldigt fint. Adnan har fått ordning på stabiliteten i Jämtland tycker jag, det såg man också i kvartsfinalserien, det kommer vara ett väldigt stabilt fysiskt Jämtland som vi möter. Det är det vi är förberedda på.

Bäst av sju matcher som spelas nästan uteslutande varannan dag ställer höga krav på att kontinuerligt kunna upprätthålla fokus och kvalitet på en så jämn nivå som möjligt. En extra utmaning den här säsongen är att publiken inte kan bidra med energipåfyllning när det behövs.  

– Vi som håller på med idrott, det är självklart att man saknar fansen, man saknar den här extra kryddan som fansen ger. Det är en annorlunda känsla, men så är det och man har blivit lite van vid det också. Men man vet ju sen tidigare: att kliva in i en kokande Täljehall – det är en magisk känsla och självklart kommer man sakna den, säger han.

Semifinalerna startar torsdag 6 maj och avgörs i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H) där lag med högst placering i grundserien (SBBK) börjar på hemmaplan, och har fördel av en extra hemmamatch.

 

Semifinalserien mellan SBBK och Jämtland Basket spelas enligt nedan:
Semifinal 1:7 - Torsdag 2021-05-06, kl 19.34 Täljehallen

Semifinal 2:7 - Lördag 2021-05-08, kl 16.04 Täljehallen

Semifinal 3:7 - Tisdag 2021-05-11, kl 19.34 Östersunds Sporthall

Semifinal 4:7 - Torsdag 2021-05-13, kl 18.04 Östersunds Sporthall (SVT)

Semifinal 5:7 - Lördag 2021-05-15, kl 17.04:Täljehallen (SVT)

Semifinal 6:7 - Måndag 2021-05-17, kl 19.34 Östersunds Sporthall (SVT)

Semifinal 7:7 - Onsdag - 2021-05-19, kl 19.34 Täljehallen  (SVT)

 

Samtliga matcher kommer att sändas live på sblherr.se. I slutspelet kommer det även att vara intervjuer inför, i halvtid och efter matchen. Eftersom det är intervjuer innan matchen kommer sändningarna på SBL Play starta nio minuter innan uppkast. Flera av matcherna i slutspelet kommer dessutom att sändas av SVT. Klart är att match fyra till sju i semifinalserien SBBK-Jämtland kommer att gå att se på SVT.

Här kan du se när alla matcher spelas och läsa mer om slutspelet (sblherr.se). 


Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget