2-0 i kvartsfinalserien

Fredag 23 april 2021

  • Samuel Berkelund med bollen när SBBK vann den andra kvartsfinalen mot Umeå. Foto: Anna Forsström
    Samuel Berkelund med bollen när SBBK vann den andra kvartsfinalen mot Umeå. Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
SBBK var pressat in i den tredje quartern, men en trea från Dino Pita kom att starta en vändning som ledde till vinst med 82-69. 
  

Det var en ändring av matchbilden som hette duga, efter Dinos första trea i matchen, för det blev till 20-0 run för SBBK, som plötsligt hittade den rytm i spelet som saknats.
  
I den första halvleken gjorde SBBK bara 26 poäng och missade hela femton treor. Umeå spelade förstås bättre än senast och Guim Exposito hade en riktigt bra första halvlek för Umeå, med 14 poäng. Men i andra satte SBBK stopp och det blev bara tre till. 
  
Dino Pita startade uppryckningen med sin trea och fick 23 poäng på kontot, men det var Trevin Parks som blev poängbäst med 24. Parks ska dessutom ha pluss för alla de gånger umeåspelare fick offensiva fouls, då Parks var rätt placerad i försvar. Att Lazar Radosavljevic vaknade i andra halvlek var också en bidragande orsak till att SBBK kunde vända och vinna. 12 poäng av Lazar i andra. Anton Gaddefors tog 10 defensiva returer när hans skytte inte fungerade. 

- Det var en speciell match och jag är glad att vi kunde vinna till slut. All cred till Umeå som var hungrigare och mer redo från start, vi var inte alls med. Det är inte ofta jag skriker i halvtid, men nu var jag inte glad. Men grabbarna kommer ut och visar sin kvalité, för det var vad de gjorde. I den här gruppen finns både karraktär och vinnarkultur. Jag tycker att det är Dino och Lazar som visar vägen i andra halvlek och när det står och väger kliver Dino fram med sin kvalité och sitt stora SBBK-hjärta. Men allting börjar med försvar, för mig är det inte skott som sitter eller inte, utan det är försvar med intensitet och energi, det är där det börjar, säger coach Ludwig Degernäs. 
      
Jobbigt för Umeå som var på väg att skälla, men tappet på 20-0 förstörde allting och nu måste Umeå vinna hemma på måndag, annars är kvartsfinalserien avgjord.   
 
I korthet:   
  
Trevin Parks drev igenom för en lay-up och så långt allt väl. Men den första halvleken präglades av missade avslut för SBBK, inte minst från trepoängslinjen. Femton misssade treor, den enda trean satte Martin Pahlmblad med 1.50 kvar av den första quartern. Umeå satte fem stycken, två kom tidigt i matchen från Emil Häglunds händer. Umeå mer aggresivt i försvar än senast, medan SBBK ofta kom en bit ifrån. SBBK sköt 36% tack vare närskott, men på treorna bara sex %. Umeå sköt 48% och hade dessutom 19-14 i returer. Bara 26 gjorda poäng av hemmalaget i den första halvleken, när hände det senast? SBBK hade också svårt at hålla reda på Guim Exposito som gjorde 14 poäng. Trevin Parks och Dino Pita hade åtta för SBBK. 
 
Ställningen i halvtid: 35-26 för Umeå 
  
Nathan Dawit chockstartade för Umeå med en trea och 2+1 och som mest ledde Umeå med 13 poäng. Men Lazar Radosavljevic hade kommit igång och det var positivt. Vid ställningen 36-45 satte Dino Pita sin fösta trea i matchen och det blev starten på en vändning som hette duga. SBBK gjorde 20-0 !!!!! Men den tredje quartern avslutades med två poäng från Cole Welle, snyggt assisterad av Exposito. SBBK vann q3 med 30-12. och gick till kortpaus med ledning 56-47.  
  
Avbruten attack och skott från Trevin Parks gav SBBK en perfekt start och det såg ut att kunna bli en bekväm vinst vid 70-54. Men Cole Welle, som träffat nederkant på nätet vid ett straffkast, sköt plötsligt i två raka treor och tog dessutom en tvåpoängare och Umeå med vittring igen vid 70-62. Men då tapade umeåförsvaret bort Lazar under sin egen korg och det uppfattade Anton Gaddefors och serverade för en lay-up. Slutet bestod av många straffkast då båda lagen stod på lagfoul. Matchens sista poäng kom från linjen och det var matchens bäste poängplockare, Trevin Parks, som satte de två till 82-69. 
SBBK sköt 48% mot Umeås 44. Umeå sänkte 10 treor, SBBK bara sex. Men på straffkast hade SBBK 18/19, att jämföra med Umeås 11/21. Returerna vann SBBK med 33-32.      

Slutresultat: 
SBBK-Umeå 82-69. 
(14-18, 12-17, 30-12, 26-22)  

 
Poäng SBBK: 
Trevin Parks 24, Dino Pita 23, Martin Pahlmblad 25, Lazar Radosavljevic 14, Anton Gaddefors 4 och Adam Karahmetvic 2. 
 
Poäng Umeå: 
Cole Welle 21, Guim Exposito 17, Nathan Dawit 13, Maxim Esteban 8, Emil Häglund 6 och Daniel Johansson 4.  
 
Text: Kenneth Range  

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget