Sista grundseriematchen kommer att spelas

Torsdag 15 april 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det är nu klart att den sista grundseriematchen mellan SBBK och KFUM Fryshuset Basket i Täljehallen i morgon kommer att spelas. Det bestämdes efter att SBBK:s samtliga Covid-19-provresultat var negativa (utöver den spelare som sedan tidigare testades positivt). Matchen i sig saknar betydelse, eftersom SBBK vann grundserien och kvartsfinalerna är spikade, men förutom det viktigaste – att inte fler är sjuka – är det naturligtvis skönt att slippa ytterligare en förlust på W.O.

– Alla har fått svar nu på morgonen och alla prov har kommit tillbaka negativa, så nu är jag tillbaka på kontoret och det känns skönt. Sen tidigare är det en coronasmittad i laget och han kommer inte delta i morgondagens match. På ett sätt är det skönt att veta att vi kan starta upp igen och träffas och träna här i eftermiddag. Först och främst är jag glad att matchen kan spelas. Det är aldrig kul att som förra matchen avgörs på W.O., ingen vill förlora eller vinna på W.O. Skönt att vara tillbaka, det är självklart, speciellt under den här tiden av året, det är då man vill vara i hallen, hålla ihop och kunna träna och förbereda sig för ett slutspel, säger SBBK:s headcoach Ludde Degernäs på torsdagsmorgonen.

Men innan slutspelet inleds ska grundserien avslutas och även om den sista matchen saknar betydelse på papperet finns inget annat mål än seger enligt Degernäs:

– Fryshuset har många hungriga killar. Den här Barra Njie ser väldigt spännande ut, det blir en spännande utmaning att stoppa honom. Sen också ett bra tillfälle att ge minuter till de yngre spelarna som har tränat fantastiskt under hela säsongen. Med det sagt så spelar vi för att vinna matchen, det är inte så att vi kommer att bara ställa ut skorna imorron. Det är viktigt för mig och det är väl nånting man har fått från att ha vuxit upp med pappa (Dick Degernäs) som coach: jag vet hur galen han har blivit, han vill vinna till varje pris. Och sen fick man jobba med Vedran (Bosnic), du vet ju hur han är… Jag kommer alltid coacha för att vinna, sen har man olika förutsättningar inför varje match.

Förutsättningarna inför matchen och även första delen av slutspelet är inte de mest upplyftande för SBBK, med tanke på Viktor Gaddefors skada och ovissheten kring hur länge den Covid-19-drabbade spelaren blir borta.

– Det är klart att Viktor inte kommer vara med under kvartsfinalserien. Det är det vi har fått indikationer på nu, han röntgades igår och det är samma lika, det betyder att vi har samma schema som vi gick ut med senast, att han är borta tre veckor här framåt i tiden. Han kommer även röntgas nästa vecka, så får man ta det lite vecka för vecka, säger han.

För att balansera upp de dåliga nyheterna blev det tidigare i veckan klart att ingen längre kunde hota SBBK:s förstaplats i tabellen. Motståndare i kvartsfinalen blir därmed tabellåttan Umeå BSKT.  

– Det var ju en liten speciell situation: vi fick reda på att vi vann grundserien i tisdags, det är man ju glad och stolt över så klart, över spelarna. Jag tycker att de har visat en fantastisk fokus under hela året. Jag tror inte det var många som trodde det med tanke på att vi torskade med 40 poäng mot Borås hemma och 40 poäng mot Jämtland borta. Det är starkt av spelarna att efter det växla upp till ett annat fokus, det gör mig väldigt glad, för det har inte varit en dans på rosor, säger Degernäs.

Matchen i morgon börjar 19.04 och spelas i Täljehallen. På grund av fortsatta publikrestriktioner kan den endast ses på Södertälje BBK – Fryshuset Basket | SBLPlay

Kvartsfinalen mot Umeå inleds onsdagen den 21 april, kl. 20.04 i Täljehallen.


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget