Serieledning efter vinst i Umeå

Tisdag 30 mars 2021

SBBK besegrade Umeå med klara 93-68 och tog med det över serieledningen från Dolphins. 
 
Det blev egentligen ingen riktig match, för SBBK höll Umeå på 26 poäng i första halvlek och hade sett till att Guim Exposito inte kunde dominera för sitt Umeå. Dessutom spelade Umeå i ett för SBBK mycket passande tempo då. Framför datorn såg det ut som om SBBK:s spelare inte behövde förta sig. 
 
I andra halvlek spelade Umeå lite snabbare och var lite bättre i försvar, men SBBK var aldrig hotat i den här matchen, som inte innehöll många time-outs. 
 
Viktor Gaddefors och Lazar Radosavljevic visade sin betydelse så långe det var match, men Lazar spelade bara knappa 18 minuter. Viktor var poängbäst med 20, tätt före Dino Pita, som hade 19. Nathan Dawit var poängbäst hos Umeå med 16 och Cole Welle hade en dubbel dubbel med 12 poäng och 11 returer.  
 
- Skönt med en vinst, det var därför vi kom hit till Umeå. Jag tycker vi höll fokus större delen av matchen. Början av tredje är jag inte nöjd med. När motståndarna ändrar sitt spel så gäller det att reagera, för vi vet hur vi ska göra. När vi är fokuserade så får vi det vi vill och så blev det efter tre-fyra minuter. Men man måste ge motståndarna cred också. Jag ville ta ner Lazars minuter här, för han har gått tungt i många matcher i rad nu. Jag tycker att Dino spelade bra försvar på Nathan och Samuels offensiva returer gör en coach glad. Men nu måste vi hålla kvar fokus, ta hand om kropparna för det är match igen på fredag, säger coach Ludwig Degernäs.
 
SBBK har nu 22 vinster och sex förluster, medan Umeå har sex vinster och 23 förluster. SBBK har nu lika många poäng som Dolphins, men har fördel i inbördes möte. Umeå är ju sedan länge fast på åttonde plats. Om SBBK kan hålla förstaplatsen, så blir det Umeå som står för motståndet i kvartsfinal. Men för serieseger kommer det förmodligen att krävas två vinster på de fyra sista matcherna. Detta om Dolphins vinner sina avslutande två. 
 
I korthet:  
 
SBBK missade sina två första avslut, men kunde ändå gå fram till 6-0. Men Emil Häglund hade en bra start och såg med åtta poäng till att det var åtta lika. Inledningsvis fick Viktor Gaddefors stopp på Guim Expositos anfallskonster och spanjoren såg moloken ut. Lazar Radosavljevic var effektiv och med hjälp av honom gick SBBK till ledning efter första med 20-12. Trots 0/7 på treor hade SBBK skjutit 47%. Radosavljevic hade nio poäng. Det viktigaste var att Umeå kom att spela i det tempo som SBBK ville. 
 
Dino Pita bröt 0-trenden på treor direkt i början av andra, men Emil Häglund svarade med 2+1. Trevin Parks gjorde fem raka poäng och Umeå fortsatte att spela långsamt anfallsspel. SBBK ledde som mest med 22 poäng vid 20-42, men lite snabbare umeåspel och lite mindre koncentrerat anfallsspel från SBBK gjorde att Umeå var -20 efter q2. SBBK sköt i fyra stycken treor och då gick skottprocenten upp till 50%. Exposito mer aktiv i andra, när han slapp uppvaktningen från Viktor Gaddefors. SBBK vann q2 med 25-14. 
 
Ställningen i halvtid: 46-26 för SBBK. 
 
Nathan Dawit inledde med en trea, men Anton Gaddefors, som inte haft flyt med avsluten, fick i en trea. Viktor Gaddefors hade sökt upp Exposito igen, men med hjälp av snabbare anfallsspel och aggresivare försvar så störde Umeå SBBK till en början. Men SBBK tog tillbaka kontrollen och kunde vinna q3 med 22-17. 
 
Avslutningen blev något avslagen. då matchen redan var avgjord. SBBK kunde vila Lazar, som här bara spelade knappt 18 minuter. Marti Rosado fick komma in och drog på sig fyra foul på tre och en halv minut. Hann med att göra två poäng innan han blev utfoulad. Matchens sista poäng gjorde Trevin Parks från straffkastlinjen och SBBK vann q4 med 26-25 och matchen med 93-68. Parks satte också alla sina fem straffar.     
SBBK sköt 53% mot Umeås 41. SBBK tog 38 returer mot 27 och Umeå hade 12 turn-over mot SBBK:s 10. 
 
Slutresultat:
Umeå-SBBK 68-93
(12-20, 14-25, 17-22, 25-26)  
 
Poäng SBBK: 
Viktor Gaddefors 20, Dino Pita 19, Trevin Parks 14, Lazar Radosavljevic 9, Willliam Kermoury 9, Anton Gaddefors 7, Samuel Berkelund 7, Martin Pahlmblad 6 och Marti Rosado 2. 
 
Poäng Umeå:
Nathan Dawit 16, Cole Welle 12, Guim Exposito 12, Emil Häglund 11, Eddie Czerapowics 9, Melker Lindblom 4, Anton Lindqvist 2 och Daniel Johansson 2.  

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget