Ny förlust i nytt sekunddrama

Söndag 28 mars 2021

Å nej, inte nu igen! Det var känslan när A3 gjorde 65-64 med två sekunder kvar av den andra SM-kvartsfinalen. Ama Degbeon matchhjälte och därmed är SBBK utslaget. 
 
SBBK kom tillbaka från underläge, gjorde en stark tredjeperiod och hade ledningen under stora delar av den sista. Men det blev kvartsfinalmötets stora spelare, Ama Degbeon, som fick avgöra med två skunder kvar. Degbeon hade 21 poäng och 17 returer i matchen. Matilda Claesson sköt i sex stycken treor för SBBK, men den trea som kunde ha avgjort matchen gick inte i. Matilda gjorde 20 poäng. 
 
Undantaget den tredje peioden, så var det fortsatt dominans under korgarna för A3. I en sekvens tog de tre raka offensiva retuer, men lyckades då inte göra poäng. 
 
SBBK har spelat jämnt med A3 i båda de här kvartsfinalerna, men inte lyckats hålla ledningen i slutet - där har A3 visat sig vara klassen bättre. 
 
- Surt, vi har koll på dem, men man måste avsluta jobbet också. Det är små detaljer som avgör på slutet, vi gör två bra matcher, men tyvärr vann A3. Två matcher och förlust två poäng. Många gör en bra match särskilt Shawnté Goff som spelade med stor smärta och gjorde 17 poäng. Jag är förvånad att hon kunde spela och är djupt imponerad. Vi pratade i halvtid om att vi måste följa vår game-plan och då fick vi dem att ta tuffare skott, men sen i den sista fick vi inte i bollen, säger coach Joakim Lantto efter förlusten. 
 
A3 spelar vidare i slutspelet, medan SBBK:s säsong nu är över. När nästa säsong inleds kan vi kanske hoppas att det får vara publik på matcherna. 
 
I korthet: 
   
Sandra Hansson gjorde come-back i A3 och tog bara 20 sekunder på sig för att göra de första två poängen. Matilda Claesson gav verkligen SBBK chansen att vinna den här matchen, då hon på dryga tre minuter sänkte tre stycken treor och SBBK gick fram till 15-8. I slutet av den första perioden kom Angeliki Vintsilaiou in, hon som var så bra i slutet av den förra matchen. Här kom en lay-up och sen fick hon skjuta i två straffkast och då blev det 18-17. Tur för SBBK att Emma Stach missade sin trea i slutsekunden. Båda lagen sköt 42% och hade åtta returer var.
 
Ama Degbeon slog an tonen när hon inledde med en lay-up. Efter dryga minuten gjorde Cassandra Brown sina första två poäng och Matilda satte sin fjärde trea. A3 fick poäng via lay-up, men Cassandra sköt i en trea till ledning 29-25. Där tog det stopp och A3 gjorde 13-1, innan Dara Taylor avslutade q2 med en lay-up. SBBK hade skjutit 42%, A3 43, men när det gällde returer så doninerade nu A3 och hade 13 returer mot bara fyra. Matilda Claesson hade gjort 12 poäng, alla på treor och Ama Degbeon hade också 12 poäng, alla på lay-up. En skillnad mot det senaste mötet var att Janee Thompson nu var mer delaktig i den första halvleken. A3 vann q2 med 21-14.
 
Ställningen i halvtid: 38-32 för A3. 
 
Mikaela Gustafsson hade en stark avslutning på q3 senast, nu började hon fint. Defensiv retur och lay-up till andra halvlekens första poäng. Matilda sköt i trea nummer fem assisterad av Mikaela, som sen tog ytterligare en retur. När så Miriam Forasté foulade Cassandra, som skulle skjuta straffar, så tog coach Enjebo time-out, efter tre minuter. Straffarna gick i och Matilda gjorde två poäng, vilket innebar att SBBK hade gjort 9-0. Nu kom det inga A3-poäng via lay-up, utan det var SBBK som stod för dem. SBBK vann också q3 med hela 24-13 och hade skjutit 46% mot A3:s 36. Matilda hade också sänkt sin sjätte trea och hade 20 poäng. Returerna vann SBBK med 12-10.    
   
Cajsa Uhrström satte ett straffkast direkt, men sen följde tre minuter med mycket misstag från båda lagen. Med 2.04 kvar, så gick A3 upp i ledningen efter en lay-up av Vintsilaiou, men Shawnté Goff sänkte en trea till ny ledning för SBBK, nu med 64-63. Cassandra blockade Vintsilaiou och SBBK hade chansen, men Matilda missade sitt avslut och med två sekunder kvar kom en avgörande lay-up från Ama Degbeon, efter en offensiv retur. Cassandra provade en buzzer beater men det gick inte. 
SBBK sköt 39% mot A3:s 33, men A3 vann returerna med 48-36 och den där sista offensiva returen spelade verkligen roll.  A3 vann q4 med 14-8. 
 
 
Slutresultat: 
SBBK-A3 basket 64-65
(18-17, 14-21, 24-13, 8-14)          
 
A3 till semifinal efter 2-0 i matchserien.  
 
 
Poäng SBBK: 
Matilda Claesson 20, Shawnté Goff 17, Cassandra Brown 9, Mikaela Gustafsson 8, Dara Taylor 6, Anna Dahl 2, Sofia Hägg 1 och Elin Lomgren 1.  
 
Poäng A3: 
Ama Degbeon 21, Janee Thompson 13, Miriam Forasté 9, Angeliki Vintsilaiou 8, Sandra Hansson 4, Emma Stach 4, Isabelle Edholm 3, Ida Lundgren 2 och Cajsa Uhrström 1. 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget