Vinna eller försvinna

Lördag 27 mars 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon söndag möts SBBK och A3 på nytt, i den andra kvartsfinalmatchen i bäst av tre, den här gången i Täljehallen. Eftersom A3 vann den första matchen måste SBBK vinna för att inte säsongen ska vara över. 

 

SBBK hade länge greppet om matchen i torsdags och det var ovisst ända in i slutsekunderna när A3:s Emma Stach avgjorde med en layup som ledde till vinst för A3 med 83-82. 

 

– Tittar man tillbaks på den matchen tycker jag att vi genomför matchen bra. Vi ska absolut inte vara missnöjda, men vi ska vara besvikna över förlusten, det är vi allihopa. Men som lag gjorde vi en bra match. Jag tycker att de fick göra lite för mycket poäng i vårt trepoängsområde, lite för enkelt och det är nånting som vi har pratat lite om. De fick göra 48 poäng i painten, deras guards fick sätta 12 av 15 i tresekunders och det är nånting som vi inte kan tillåta, säger SBBK:s headcoach Joakim Lantto och fortsätter om Ama Degbeon, som bidrog med 22 poäng, 16 returer, två assists, två blockar och en steal:  

 

– Vi måste ta kontakt tidigt på returtagning, vi kan inte stirra oss blinda på bollen utan vi måste söka kroppskontakt med Degbeon, det är extremt viktigt. 

 

Inför matchen var det osäkert om SBBK:s Shawnté Goff skulle kunna spela på grund av en skada, men det gjorde hon och blev dessutom poängbäst i laget med 19. 

 

– Hon spelade tjugo minuter, men det är väl på gränsen till vad hon klarade av under matchen. Det är en irritation mellan lårbenshalsen och underbenshalsen, benet där. Så att hon kommer ha ont, det kommer vara match till match som hon kan spela, beroende på hur ont hon har. Nu har hon vilat två dagar här och inte tränat nånting egentligen. Vi får se på status i morgon, det tas beslut på morgonen om hon kör eller inte. Hon kan skapa ett eget skott på ett annat sätt och det behövs i laget så klart, men spelar hon inte så är andra redo att steppa upp. 

 

I slutspel är tiden för återhämtning knapp och förberedelserna anpassas därefter, oftast med små justeringar av game planen och lättare träning. Lantto berättar hur det har sett ut för SBBK: 

 

– Gårdagen, komma hem väldigt tidigt, sen hade vi ett videopass och ett lätt ”gå-teoripass” om man ska säga så, där vi gick igenom situationer där vi behöver titta och förbättra lite. Sen idag då träning, halvtimme värma upp och sen 30 minuter gå igenom lite detaljer, inte mer än så egentligen. Sen är det bara att ladda om och inte fokusera så mycket på matchen som var utan matchen som kommer istället.

 

För SBBK:s del finns inget annat alternativ än seger i morgon och trots att de hårda restriktionerna kring publiksiffran fortsätter att gälla tycker han ändå att det är en fördel att få spela i Täljehallen:

 

– Det är hemmaplan, det är hemmakorgar och det är ändå på nåt sätt lite skillnad att spela hemma än borta, så jag tycker ändå att vi har en liten fördel. Vi vet att vi kan slå dem, det visade vi att vi kunde, nu spelar vi på hemmaplan där vi har en bra känsla – det gäller bara att förvalta det. Det är vinna eller försvinna och vi vill göra en så bra match som möjligt, vi vill stå på toppen där så att det blir en tredje avgörande match i Umeå på onsdag. 

 

Matchen spelas klockan 16 i morgon 28/3 i Täljehallen och kan ses på Soldisport.


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget