Slutspelet inleds borta mot A3

Onsdag 24 mars 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon torsdag inleds säsongens kvartsfinaler i SBL. För SBBK:s del var det länge ovisst vilken den slutliga platsen i tabellen skulle bli, men till sist blev det en sjätteplats och tabelltrean A3 som första motståndare i slutspelet. I en serie bäst av tre och hemmaplansfördel för A3 innebär det att den första matchen i morgon och den eventuella tredje matchen på onsdag spelas i Umeå, medan den andra matchen spelas i Täljehallen på söndag.

– Det blir kul, vi har haft två tuffa förluster mot dem i år, men jag tycker ändå att det är ett lag som vi absolut har möjlighet att slå när vi väl spelar bra basket. Tjejerna är taggade, de är jättesugna på det här. Veckan har varit bra och förberedelserna har gått bra, det är en skön, positiv stämning i laget just nu, säger SBBK:s headcoach Joakim Lantto.

I lagens senaste möte i februari inledde SBBK strålande och gav ytterst motvilligt upp ledningen under den andra delen av matchen trots att laguppställningen bestod av endast åtta spelare eftersom Sofia Hägg var fotskadad. Läget inför matchen i morgon är för A3:s del att nyckelspelaren Gigi Mazionyte är knäskadad och att den grekiska guarden Angeliki Vintsilaiou har tillkommit. Även SBBK har en skadad nyckelspelare som dessvärre inte ser ut att kunna spela i morgon enligt Lantto:

– Shawnté (Goff) är fortfarande ett frågetecken och vi får veta i dag om hon kan lira eller inte, men det ser negativt ut kan jag säga. Det är knäet, vi vet inte exakt vad, vi hoppas få svar under dagen, vi gjorde magnetröntgen i måndags.

Trots att A3 får anses som favorit i den här kvartsfinalserien är det ingen omöjlig uppgift som SBBK ställs inför, även om det för den sakens skull naturligtvis inte heller kommer att blir enkelt.

– Hade de haft fullt lag tror jag att de hade kunnat sluta tvåa i tabellen. Men jag tycker väl att de passar väl oss på ett sätt nu med tanke på att det är lite mer guardorienterat än att de har Mazionyte där som är riktigt bra, rutinerad och stor. Sen så passar de oss på ett sätt i spelet i offensiven – vi vet lite vad vi kanske kan få och det gäller att vi attackerar det, och i defensiven vet vi lite hur vi kan spela mot dem. Så på det sättet kan det underlätta lite, men jag säger inte att de är dåliga, de är ett bra lag, det kommer att bli tufft, säger han och fortsätter:

– Vi vet att de är ett väldigt aggressivt lag. Vi behöver kontrollera guardsen på ett bra sätt, men även Ama Degbeon. De har bra skyttar på position två, tre och fyra och det gäller att vi har koll på det. Sen vet vi att de kommer att lägga mycket fokus på Cassandra Brown och vi har försökt att titta på hur vi kanske kan få henne att komma igång lite, men nu får vi se hur vi lyckas med det.

I slutspel har allt som sker betydelse, hela tiden. De små detaljerna gör ofta stor skillnad. Sinnena skärps och nivån höjs. Nerverna ligger utanpå och de heta känslorna är nära inpå. Matcherna är oftast jämna, även mellan högre och lägre placerade lag i tabellen och utgången är mer oviss än i grundserien.   

– Slutspel – det är alltid lite extra spänt och fokuserat. Man har ju sett fram emot det här hela säsongen. Det är jättekul, man märker själv att man brinner lite extra nu, man ligger och tänker mycket på nätterna och kanske sover lite sämre, men det hör till nu när det är slutspel, det är lite viktigare. Det här med att du spelar i morgon och du har match igen på söndag och du måste hitta på nya trix kanske och förändra lite småsaker – det ser jag bara som en utmaning, det ska bli jätteroligt, säger Lantto.

Matchen börjar klockan 18 i morgon torsdag och kan köpas på: Umeå BBK - Södertälje Basketbollklubb - A3 Basket Umeå (solidsport.com) 


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget