SBBK gästar tabelljumbon

Torsdag 11 mars 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Grundseriematcherna betas av i rask takt och slutspelet börjar så smått närma sig i SBL. Efter en veckas matchuppehåll reser SBBK i morgon till Stockholm för att möta KFUM Fryshuset Basket i säsongens tredje möte, varav SBBK har vunnit de två tidigare matcherna. I tabellen ligger SBBK på andra plats med två färre matcher spelade än tabellettan Norrköping Dolphins och 18 av 23 vinster, medan Fryshuset ligger sist med endast en vunnen match av 23.

– Vi ska komma med full trupp i morgon, vi spelar mot ett hungrigt Fryshuset. De har ju allt att vinna när de går in i såna här matcher. Det är det laget som spelar mest possessions per match och vill pusha bollen mest, så de vill få en matchbild där det är väldigt mycket upp och ner. Det gäller att vi spelar med vår rutin, tar hand om bollen och balanserar vårt inside- och outsidespel. Om vi gör det känner jag mig väldigt confident att vi kommer vinna matchen, men ändå ha en stor respekt för Fryshuset eftersom vi spelar på deras hemmaplan. De har blivit av med (Aleksa) Solevic, men de har fått in Barra Njie, en duktig guard, och sen så har de även fått in Romeo (Myrthil) och Sebastian (Forsling) nere från RIG Mark, två unga, intressanta talanger, säger Ludde Degernäs, och reflekterar kring hur det känns att ha spelat med både far och son, utifrån att Romeo Myrthils pappa är den före detta SBL-spelaren Lesli Myrthil:

– Det är som Martin (Pahlmblad) sa: ”Jag har spelat mot hans pappa och nu mot hans son – börjar jag bli gammal nu”? Det där har jag upplevt, jag spelade mot Olle Håkanson, det var ju en av mina stora idoler att få spela med honom och sen kom Ludde upp väldigt tidigt, som (William) Kermoury i 15-16-årsåldern. Då kände man sig lite gammal, men jag sa det till Martin att det är väl mer att du har rätta rutinen.

För SBBK återstår nu nio matcher i grundserien vilket han tycker ger anledning att mentalt börja förbereda sig inför slutspel:

– Jag brukar säga att när man kommer ner till under tio matcher brukar man känna att det drar ihop sig. Man måste fortfarande ta match för match, men man kan i alla fall känna av den här spänningen och få in det här ”modet”. Jag tycker att vi kan balansera träningen relativt bra, det viktiga är ju att vi håller oss friska för att kunna prestera i slutdelen och i ett slutspel. Många andra klubbar har ju kunnat addera en eller två spelare i sina trupper, vi har ju en tunn trupp från början och hade ingen möjlighet.

– Den här gruppen vi har i år vill verkligen vara med och fajtas i toppen, de har gett sig en bra chans att vara där uppe och nu gäller det att vi hänger med, det ska vara en extra motivation för oss. Spelare som Martin, Dino (Pita) som har vunnit många mästerskap, Lazar (Radosavljevic), Anton och Viktor (Gaddefors) som är hungriga att vinna mästerskap, men även har den där rutinen – det måste vara i vår favör.

Och trots att SBBK har haft en del skadeproblem som har begränsat den redan korta rotationen ytterligare har laget lyckats hålla sig i toppen av tabellen och har fortfarande möjlighet att utmana Dolphins om förstaplaceringen.

– Det var en vecka sen vi spelade och det är väl den sista lilla ”längre” vila som vi har haft tills det sätter igång väldigt tajt mellan matcherna och hela vägen till slutspel. Det känns som att det börjar dra ihop sig, jag pratade lite med laget igår och med erfarenheten som många i den här gruppen har – många ser fram emot den här tiden, det är det man spelar för, för att få chansen att nu verkligen vara med och se vilken position man får i sluttabellen och sen ge sig in i ett slutspel. Väldigt inspirerande och motiverande tid, säger Degernäs. 

Uppkast fredag 12/3 19.04 i Fyshuset, Stockholm.

Matchen kommer att sändas med hög kvalité på sblplay.se.   


Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget