SBBK får jämställdhetspriset av Södertälje kommun

Måndag 8 mars 2021

Foto: Ulrich Schulte
Foto: Ulrich Schulte

Södertälje Basketbollklubb vinner årets jämställdhetspris i Södertälje. Det tillkännagavs i dag i samband med internationella kvinnodagen. 

Södertälje kommun delar varje år tillsammans med Telge, Länstidningen och Polisen i Södertälje ut jämställdhetspriset till den person, förening eller företag som jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor.

Juryns motivering:

"I en ojämställd värld är föreningen tydlig med att målet är jämställdhet inom klubben och att låta kvinnor ta plats på ledarplats. Sportklubben har en jämnt fördelad styrelse och av de 700 barn som är engagerade i föreningen är 52 procent tjejer. Södertälje basketbollklubb, priset får ni för ert arbete och strävan efter jämställdhet – nu ser vi gärna att ni gör ännu mer för att nå målet som en likaberättigande klubb. Ge ojämställdheten korgen.”

– Vi är väldigt stolta och glada över det här priset. För ungefär ett år sedan togs det ett styrelsebeslut på att vi skulle intensifiera arbetet med jämställdhet och det har vi också gjort med framgång, säger SBBK:s klubbdirektör Johan Strömwall.

Vad har det arbetet inneburit?

– Vi har arbetet utifrån tre områden, representation, verksamheten och normer. Representation har handlat om hur det ser ut i de styrande rummen, hur ser det ut när olika positioner tillsätts, det handlar både om antal men även vilka som får utrymme och inflytande. Verksamheten handlar om att tjejer och killar, kvinnor och män ska ha lika förutsättningar och villkor för sitt idrottsutövande, exempelvis träningstider, ledare, likvärdiga förutsättningar vid resor och material. Normer är att kolla på vilka informella strukturer som finns, bli medvetna om vilka normer som finns hos våra ledare och vad vi kan göra för att påverka i en riktning där fler känner sig inkluderad, säger Johan Strömwall.

Vilka konkreta insatser har ni gjort?

– Vi har skapat ett kvinnligt ledarforum som leds av den tidigare elitspelaren och elitcoachen Hanna Bouldwin. Vi har haft som uttalat mål att vi ska få fler kvinnor som coacher och ledare i klubben, vilket har resulterat att vi har gått från nio stycken till dagens 23, en ökning med 150%. Vi har även startat satsningen Basket Gäris, i Geneta, ett område där få tjejer är idrottsaktiva. Totalt deltar 60 tjejer varje vecka och vi kommer inom kort att starta upp liknande verksamhet i andra idrottssvaga områden i Södertälje, säger Johan Strömwall och fortsätter:

– Vi har också gjort ett jobb på elitsidan, där vi nu har likriktat stöd och resurser till dam respektive herrlaget, exempelvis genom medicinsk personal, fysträning, träningstider, kläder, resor etc. Det återstår dock ett arbete vad gäller ersättningar och där gör vi vårt bästa för att komma vidare på det området.

Fakta SBBK & jämställdhet
 • Valberedningen består av 2 kvinnor och 1 man, där ordförande är kvinna
 • 4 av 10 ledamöter i styrelsen är kvinnor
 • 363 flickor/kvinnor (52%) spelar basket i SBBK
 • SBBK har totalt 72 barn och ungdomstränare varav 23 (32%) är kvinnor
 • SBBK har sedan säsongen 75–76 alltid haft dam och herrlag i de högsta serierna i Sverige
 • SBBK har sedan 1968 vunnit 12 SM-guld för damer respektive herrar
 • SBBK är en av två basketföreningar i Sverige som har lag i både SBL dam och SBL herr
 


– Jag vill tacka alla inom SBBK för det fina arbete som ni alla har gjort inom jämställdhet. Men vi är inte nöjda, jag ser fram emot ett fortsatt intensivt jämställdhetsarbete i klubben, säger Johan Strömwall.


Tidigare idag deltog Alexander Wikner Nordberg, Sportchef Barn och Ungdom i SBBK och Mariana Benjamin, coach för SBBK Hawks F12 i RF - SISU Sörmland livesända lunchsamtal: Kvinnors rätt och röst i idrotten. I spelaren nedan kan du lyssna på samtalet i efterhand. 
 

 


Rikard Aspegren

 

Relaterade nyheter

 • Skalhuset.se

  Skrivet 2022-09-13

  SBBK kan stolt meddela att Skalhuset.se har förlängt sitt partnerskap med klubben som officiell partner.

  Läs mer
 • Fler bilder

  SBBK golfen i Trosa är avgjord.

  Skrivet 2022-09-12

  I blåsigt men vackert väder avgjordes i fredags SBBK golfen på Trosa golfklubb. Över 30 spelare och sponsorer tillsammans med en del andra SBBK:are hade en mycket trevlig dag.

  Läs mer
 • SBBK Golfen 2022

  Skrivet 2022-08-23

  Nu är det hög tid att anmäla sig till SBBK-golfen den 9:e september om du inte redan gjort det!! Deadline för anmälan är den 26:e augusti!

  Läs mer
SBBK