Tvåpoängsförlust för SBBK i kväll

Måndag 22 februari 2021

Shawnté Goff med bollen, hon stod för 22 poäng i matchen mot Uppsala. Foto: Anna Forsström
Shawnté Goff med bollen, hon stod för 22 poäng i matchen mot Uppsala. Foto: Anna Forsström

Det blev en oerhört jämn avslutning i matchen mellan SBBK och Uppsala Basket som till sist slutade 62-60 till Uppsala efter att Amanda Tivenius satte en blytung trea med fyra sekunder kvar att spela. Poängbäst blev Shawnté Goff, 22, och i Uppsala gjorde två spelare 19 poäng: Zenta Melnika och nämnda Tivenius, som dessutom bidrog med 17 returer, tre assists, två blockar och en steal. 

 

- Det känns som att vi vill ha det lite mer, vi jobbar lite hårdare och vi lyckas vara bäst när det gäller i slutet. Det betyder jättemycket, det känns jättekul. Vi har en väldigt bra känsla i laget. Tre matcher som vi har vunnit i rad, så det känns som en skön streak att fortsätta mot slutspelet, sade matchvinnaren Tivenius till SVT:s reporter efteråt.  

 

Liksom i matchen mot IK Eos fick SBBK en tung start med mycket ring ut och det skulle dröja flera minuter innan Dara Taylor satte en trea och därmed lagets första poäng. Om det inte hade varit för att även Uppsala missade en del skott hade poängskillnaden varit större än 10-16 efter de tio första minuterna. 

 

Den andra quartern började bättre för hemmalaget, men motståndarna svarade upp på nivåhöjningen och såg till att behålla några poängs övertag. Men SBBK spelade med tålamod och snyggade till siffrorna i halvtid till 29-32, hjälpt av Cassandra Browns produktivitet (nio poäng i halvtid). 

 

Tre minuter in i q3 satte Goff en trea som tog upp SBBK i ledning (36-34) för första gången i matchen vilket också blev inledningen på en run och ställningen 46-39 inför de sista tio minuterna. Fram till dess hade Goff hunnit med 16 poäng, Melnika 15 poäng och nio returer samt Tivenius 12 poäng och 14 returer. Att quartern slutade 17-7 till hemmalaget var inget Tivenius lade så mycket vikt vid i stunden: 

 

- Jag tänkte inte så mycket på det, utan det var bara så här: fortsätt spela vårt spel, fortsätt försöka komma tillbaka, spela bra defense, få stopp på dem och göra mål helt enkelt. Just att få stopp på deras snabba guards som kom in och attackerade, det var viktigt. 

 

Uppsala fick en fin start på den sista quartern och tvingade SBBK till en tidig timeout när ledningen hade krympt till 48-45 efter tre minuter. Lagen fortsatte följas åt poängmässigt sett och det drog ihop sig till en riktigt spännande avslutning, som Uppsala vände till sin fördel när Tivenius fick skottläget vid trepoängslinjen i hörnet. 

 

- Planen var ju att få in bollen till Zenta så att hon kunde gå en mot en och göra två poäng, eller foul så att vi får straffkast. Men hon fick tre personer på sig så jag fick bollen ut i hörnet där och ja, egentligen så behövde vi en tvåa där tänkte jag, men äh, jag skjuter den här, det är öppet, och så satt den! Det var så himla skönt, beskrev Tivenius ögonblicket.  

 

Från Goffs perspektiv var det naturligtvis inte lika angenämt:  

 

- Vi ville bara dubbla den som fick bollen och 22 (Melnika) fick bollen, och när man dubblar ger man upp någonting. Tyvärr gav vi upp hörnet till henne och det var ett tungt skott, det är allt jag kan säga om det. Det mest positiva jag tar med mig är att oavsett vad som händer är det ändå fyrtio minuter basket. Vi spelar ihop som ett lag, basket består av runs och poängen går upp och ned hela tiden men störst del av tiden håller vi ihop och gör vad vi kan för att vinna. Tyvärr var det inte tillräckligt i kväll, men förhoppningsvis kan vi komma tillbaka starkare och vinna mot Eos.    

 

Redan på lördag är det dags för SBBK att försöka utkräva revansch av Eos, den här gången på bortaplan.  

 

SBL, SBBK - Uppsala Basket 60-62

(10-16), (19-16), (17-7), (14-23) 

 

Poäng i SBBK: Shawnté Goff 22, Cassandra Brown 15, Dara Taylor 11, Matilda Claesson 7, Sofia Hägg 3, Edessa Noyan 2

 

Poäng i Uppsala: Amanda Tivenius 19, Zenta Melnika 19, Tina Moen 10, Crystel Bittar 9, Ellinor Holmberg 5

 


Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget