Kampen om slutspelsplats fortsätter mot Uppsala

Söndag 21 februari 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det drar ihop sig till slutspel och för lagen nära slutspelsstrecket är det viktiga matcher som återstår. På sjunde plats ligger SBBK, som i morgon måndag möter åttan, Uppsala Basket. Mellan de två lagen skiljer fyra poäng, men Uppsala har en match mindre spelad. 

 

– Som jag sa till tjejerna: det här är slutspelsmatcher vi spelar just nu. Det är ingenting klart att det är slutspel, utan vi behöver leverera varje match, varje minut på planen. Vi har även Wetterbygden där i mars, det är verkligen de tre lagen som ligger här plus vi då, plats 6-9, säger SBBK:s headcoach Joakim Lantto. 

 

Sedan återgången till seriespelet efter landslagsuppehållet har SBBK haft ett tätt spelschema och mötte senast IK Eos, där fyrapoängsförlusten innebar att de två lagen bytte plats i tabellen. Samtidigt har Uppsala närmat sig SBBK med hjälp av två raka segrar. 

 

– De tog väl egentligen planenliga segrar. Jag tycker att de har spelat upp sig från en liten bottenperiod i december-januari, men det är förklarligt efter deras coronasituation. Jag tycker att de börjar spela bra, som de gjorde i början av säsongen börjar de komma tillbaks till nu, fortsätter han.  

 

I matchen mot Eos senast hade SBBK problem med att begränsa motståndarnas stora insidespelare Dubravka Dacic. Även Uppsalas trupp består av några långa spelare, däribland 197 centimeter långa Zenta Melnika. 

 

– Lite annan typ av spelare än Dubravka Dacic. Dacic kan ju mer skjuta längre distans utifrån med hög procent och även skjuta från posten. Hon (Melnika) är bra på att ta position nära korg, avsluta nära korg, det är väl hennes största styrkor. Sen har väl hon inte det mid range-skottet eller postskottet som Dubravka har. Men det tar inte ifrån henne att hon är en duktig postspelare, säger Lantto.

 

SBBK och Uppsala möttes i säsongspremiären då det blev en fyrapoängsförlust för SBBK och Lantto förutspår ett liknande möte även denna gång:

 

– Jag tror det kommer bli en tajt match, vi kommer springa hela matchen tror jag. Uppsala spelar aggressivt, vi vill kontrollera, så det kommer vara de som gör minst misstag som kommer vinna. Coach (Mady) Mahdy har gjort ett väldigt bra jobb att få ihop gruppen. De har väldigt mycket rutin, de har många som har spelat i ligan i många år. Sen så har de ett lag som verkligen allihopa kämpar för varandra, spelar för varandra. Det är ingen som riktigt står över nån annan. Det är en väldigt bra sammansvetsad grupp, de letar verkligen efter sina styrkor.  

 

För att lyckas vinna säger han att SBBK måste fokusera extra på två områden:

 

– 1-1-försvar väldigt mycket, men även att vi måste kontrollera returtagningen. De har inte bara stora spelare som är bra på att ta offensiva returer, utan de har också guards som är väldigt bra på det. Så det handlar om att kollektivt kontrollera den egna returtagningen. Sen offensivt så vet vi vad de spelar för typ av försvar och från vår sida handlar det om att i de situationerna straffa det så bra vi bara kan. 

 

Att Sofia Hägg gjorde comeback i matchen mot Eos är en positiv och viktig faktor för laget, som därmed ställer upp med full trupp enligt Lantto:

 

– Det är skönt, hennes fot svarade bra i förra matchen så hon är tillbaka helt. Ingen är borta utan alla är hela. 

 

Matchen spelas i Täljehallen och börjar 19:35 i morgon, men på grund av fortsatta restriktioner gällande antal åskådare kan den istället för ett fysiskt besök i hallen ses på SVT (alternativt köpas på solidsport.se). 


Lina Agnemar

  

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget