Damlaget tog viktig seger på Gotland

Söndag 14 februari 2021

SBBK tog en viktig seger i kampen om slutspel, när Visby besegrades med 89-70, efter en mycket bra första halvlek. 
 
Precis som coach Joakim Lantto ville före matchen, dominerade södertäljetjejerna returtagningen och gav därmed inte så många andrachanser. Sex offensiva returer tog Visby i matchen, men returerna totalt vann SBBK med 42-27. 
 
Cassandra Brown var tillbaka i vanlig stil och gjorde 25 poäng, Dara Taylor hade 16 poäng och 12 assist och Matilda Claesson bombade i fem stycken treor. Ändå var det här mest en lagseger, så coach Lantto hade lite fler byten än vanligt. Cassandra som har spelat hela matcher fick nu vila 10 minuter. 
 
- En riktigt skön vinst med tanke på de viktiga matcher om slutspel som nu kommer. I första halvlek är det extremt fokuserat och i det stora hela gör vi det bra defensivt. Offensivt tycker jag vi delar bollen bra och det var följsamt, säger coach Joakim Lantto. 
 
Jag har skrivit att den andra quartern kan ha varit er bästa för säsongen, vad säger du ?
 
- Jag tycker kanske att den första mot A3 senast var bättre, men visst var det bra.  
 
Vad hände då i tredje ?
 
Man har spelat bra i första halvlek och de kommer ut taggat. Kaukopaasi plockade upp helplan och det hade de inte gjort tidigare. Men jag tycker inte att det var någon fara, vi hade ett lugn och i fjärde kom vi tillbaka på ett bra sätt. 
 
Du gjorde bytte ovanligt mycket idag och Cassandra Brown fick vila 10 minuter.   
 
- Vi har många viktiga matcher på kort tid nu och vi fick en bra start och då fanns möjligheten och byten var naturligt och funkade bra, säger Lantto.   
   
Dagens vinst innebär att SBBK har åtta vinster och åtta förluster, medan Visby har tre vinster och 14 förluster. Slutspel är definitivt inom räckhåll för SBBK, medan det ser mörkt ut nu för Visby.   
Visby hade bra spelare i Jessica Kelliher, 20 poäng och Jayde Christopher 18, men hade behövt mer av en såpass bra spelare som Ace Harrison. Hon bidrog med 10, men det var inte tillräckligt denna eftermiddag. 
 
I korthet:   
 
Det började bra för SBBK. Visserligen gjorde Jessica Kelliher matchens första poäng, men sen såg rensade SBK under egen korg på dt sätt som coach Lantto önskade.Dessutom var Cassandra Brown tillbaka som poängmakare. Hon hade efter första gjort dubbelt så många poäng som under matchen mot A3 senast, dvs 8. Några offensiva returer släpptes till, men SBBK kunde ändå gå ifrån. I slutet av q1 kom Edessa Noyan in och satte två straffkast och det följde Anna Dahl upp med en trea. De fem raka gav ställningen 16-24. 
 
Den andra quartern kan nog ha varit lagets bästa den här säsongen, med många bra prestationer från många spelare. Fortsatt koncentrerat under egen korg och bra skytte gav snabbt SBBK en klar ledning. Anna Dahl hade en stark halvlek, som tog tankarna till matchen mot Mark tidigare under säsongen. När så Shawnté Goff också började få i bollarna, så fick Visby stora problem. Kelliher spelade hela halvleken och hade 10 poäng. Hos SBBK var Brown bäst med 15. Men SBBK:s skytte var 62% mot Visbys 38 och returerna ledde SBBK med 21-12. Visby hade då tagit fem offensiva. Men SBBK vann q2 med 30-15. 
 
Ställningen i halvtid 54-31 för SBBK. 
 

Visbys skadeförföljda Isabella Kaukopaasi, nu tillbaka efter barnafödande, kom in i matchen i den tredje och fick gå till straffkastlinjen direkt. Hon satte en av två med bidrog sen med inspirerat spel. Hon blockade Dara Taylor, assisterade Ace Harrison till en trea, innan hon själv gjorde två poäng och foulade Dara Taylor. Dara Taylor fixade en dubbel dubbel när hon assisterade Matilda Claesson till hennes tredje trea, men sen var det Visby. De gjorde 12-2 med hjälp av bra spel av Jayde Christopher och en trea av Jennifer Ashton och ledningen nere i 11 poäng. Då assisterade Dara Matilda till trea nummer fyra och efter det var hotet borta. I slutet gjorde Cassandra sina 19:e poäng och Dara satte ett straffkast. Visby vann ändå perioden med 24-16, men SBBK ledde ju med 70-55. 
 
Två gånger två av Cassandra gav SBBK den perfekta starten och då hjälpte det inte att Christopher fortsatte att göra bra saker och att Kelliher fick göra några lay-ups. SBBK kontrollerade matchen och till sist fick Matilda Claesson spika slutresultatet med sin femte trea. SBBK van q4 med 19-15 och matchen med 89-70.  
SBBK sköt 50% mot Visbys 45 och hade 10 stycken treor mot Visbys sex.     
 

Slutresultat:
Visby-SBBK 70-89 
(16-24, 15-30, 24-16, 15-19) 
 
Poäng SBBK: 
Cassandra Brown 25, Dara Taylor 16, Matilda Claesson 15, Shawnté Goff 11, Anna Dahl 9, Mikaela Gustafsson 8, Elin Lomgren 3 och Edessa Noyan 2.  
  
Poäng Visby: 
Jessica Kelliher 20, Jayde Christopher 18, Jennifer Ashton 11, Ace Harrison 10, Isabella Kaukopaasi 3, Amanda Okodugha 3, Frida Lundquist 3 och Caroline Danielsson 2.  

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget