Herrarna vann märklig match mot Umeå

Fredag 12 februari 2021

SBBK slog Umeå med 93-67 i en match med tre ansikten, där SBBK först dominerade, sen tappade, men kom tillbaka storstilat. 
 
Vad ska man säga annars om ett lag som leder med 23 poäng, tappar till ledning en poäng och sen vinner med 26.  
 
Det som efter den första quartern såg ut som en bekväm vinst, utvecklade sig till ett drama, där Umeås Emil Häglund och Jonathan Peleg såg till att ta matchen tillbaka till Umeå offensivt. Försvarsspelet var inspirerat och störde helt klart SBBK, där Viktor Gaddefors stod på sju poäng efter tre spelade perioder.  
 
Den som väckte SBBK i det utsatta läget var Samuel Berkelund, men en offensiv retur och två viktiga poäng. Men Viktor Gaddefors bidrog med 13 poäng i q4 under den period då SBBK definitivt avgjorde matchen.
 
Men SBBK:s försvarsspel var inte på topp, men umeåspelarna missade lägen nära korgen som såg solklara ut. 
   
Dino Pita gjorde come-back och svarade för 19 poäng, men Viktor Gaddefors hade alltså 20 och var bäst hos SBBK. Umeås Emil Häglund var bäst av alla med 21. 
 
- Det var viktigt att vinna, vi hade pressen på oss att vinna. Positivt med Dino tillbaka, han visade kvalité direkt. Samuel gjorde en bra match och var ett stort utropstecken. Vi spelade 20 minuter bra och 20 minuter dåligt, mittperioden var riktigt dålig. Men det som räknas är att kunna stänga matcher, säger coach Ludwig Degernäs.  
 
Det såg bitvis glest ut under egen korg, hur kom det sig ?
 
- Vi var ett steg ifrån över hela banan och utan kontakt och intensitet i defence och då går det inte, vilket lag man än möter, säger Degernäs. 
 
När du tog time-out och ni bara ledde med en poäng, vad sa du där ?
 
- Vi hade tappat vårt spel. Hur man bryter det är att fortsätta jobba, det var inte så mycket taktik där, säger Degernäs.  
  
Ni möts ju igen på söndag. De hade hittat ett sätt att bemästra Viktor Gaddefors i tre perioder, hur kan man ändra på det ?
 
- Vi får titta på tejpen och se vad vi kan göra bättre. Vi måste attackera mer och inte bara skjuta treor. Jag tycker vi sköt för mycket treor. Det viktigaste är att ha fokus i 40 minuter, för det vi vet om Umeå är att de inte ger upp, säger Degernäs.  
    
Lagen saknade varsin skytt. Ingen Anton Gaddefors och ingen Nathan Dawit. 
 
Kvällens seger ger SBBK 16 vinster och fyra förluster, medan Umeå har fem vinster och 16 förluster.  
Eftersom Dolphins förlorade mot Borås med 87-92, så närmade sig SBBK i toppen av tabellen och är två poäng bakom. (Dolphins saknade förstås både Carr och Stokes, som drabbades av hjärnskakning senast, men i Borås spelade varken Avery Woodson eller DeAndre Davis.)      
  
I korthet:  
 
Det började inte bra för SBBK. De tre första avsluten missade och Umeå gick till 5-0. Umeå hade också 9-8 innan SBBK gjorde ett ryck till 20-9. Efter 5.12 gjorde Dino Pita come-back efter tåskadan och hann med åtta poäng och de sista var en buzzer beater från egen planhalva. Trots att anfallsspelet såg stillastående ut och att man släppte till många chanser nära egen korg, så vann SBBK den första quartern med 26-12. 
 
Den andra började med att Samuel Berkelund sänkte en trea. Vid ställningen 34-14 tog coach Boris Balibrea sin sista time-out för den första halvleken. Det blev lite bättre, men SBBK gick fram till 43-20, innan det tog tvärstopp. Resten av perioden gjorde Umeå 14-0, trots en time-out av Ludwig Degernäs. Dessutom hade Lazar Radosavljevic dragit på sig sin tredje foul. Umeå vann q2 med 22-17.
 
Ställningen i halvtid: 43-34 för SBBK
 
Samuel Barkelund fick sin tredje foul direkt, men Radosavljevic och Pahlmblad ökade på ledningen. Därefter gjorde Umeå 18-6 och var bara en poäng bakom och time-out coach Degernäs. Efter den drog Berkelund ner en offensiv retur och fick fart på SBBK. Innan det var slut hade Dino Pita och William Kermoury gjort poäng efter umeåslarv. Umeå vann ändå q3 med 20-16, men SBBK ledde med 59-54. 
 
Berkelund satte en trea i inledningen, men sen handlade det mest om Viktor Gaddefors under ett antal minuter. Viktor som stod på sju poäng efter tre kom nu upp i 20. SBBK var helt överlägset i den fjärde quartern som vanns med 34-13. 
Till slut hade SBBK ändå skjutit 59% mot Umeås 42 och satte 13 treor mot sex. Returerna slutade 31 lika.
 
Intervju efter matchen med SBBK:s headcoach Ludwig Degernäs och Dino Pita. 
 
 
 
Slutresultat: 
SBBK-Umeå 93-67
(26-21, 17-22, 16-20, 34-13)  
 
Poäng SBBK: 
Viktor Gaddefors 20, Dino Pita 19, Lazar Radosavljevic 15, Trevin Parks 12, Martin Pahlmblad 7 och William Kermoury 6. 

Poäng Umeå:
Emil Häglund 21, Jonathan Peleg 20, Maxim Esteban 9, Cole Welle 9, Guim Exposito 3, Daniel Johansson 3 och Eddie Czerapowicz 2. 
 
 
 
 
  

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget