Övertygande seger mot Borås och tionde raka

Onsdag 20 januari 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

SBBK fick sin revansch mot Borås Basket och vann övertygande med 97-73. Att Marek Klassen saknades var kännbart för Borås, som aldrig riktigt fick kontakt i matchen. Poängbäst blev Anton Gaddefors med 25 och i Borås Jeremy Harris, som stod för 23 poäng, elva returer, två assists och en block.

 

– Det är självklart att de saknar en av sina bättre spelare, men jag tycker inte det tar ifrån oss våran insats idag och jag tycker grabbarna var redo, jag tror att med Klassen hade vi vunnit ändå. Vi kändes väldigt stabila och grabbarna fortsätter spela bra försvar och har fint självförtroende där ute på banan. Vi håller dem på 30 poäng i första halvlek, det tycker jag visar på en styrka i vårt lagförsvar, att vi återigen håller ett lag under 80 poäng, det är viktigt, sade SBBK:s headcoach Ludde Degernäs. 

SBBK kom in med mycket energi i matchen och tog ledningen med 25-11 efter de tio första minuterna, framför allt tack vare aggressivt försvar. Noterbart är att Dino Pita stod för 13 av hemmalagets poäng i q1 och att Trevin Parks gjorde comeback mot slutet av quartern efter att ha suttit i coronakarantän ett par veckor och spelade totalt 14:34 minuter.

– ”T.P.” (Parks) och Sergi (Brugué) är tillbaka nu, det känns skönt att ha hela gänget samlat nu. Det var inte så att jag förväntade mig att han skulle prestera på topp. Bra att ha honom tillbaka, att han fick spela lite på slutet, ha honom på banan, känna på bollen lite. Det viktiga är att han är tillbaka och tar steg för steg att komma tillbaka hundra procent, fortsatte Degernäs. 

Viktor Gaddefors fysik utgjorde ett problem för Borås, som ofta var tvungna att dubbla, till och med trippla, för att få stopp på hans attacker mot korgen. En hel del bortkastade bollar och svåra lägen gjorde poängproduktionen knaper för gästerna under den första halvan av q2. När SBBK tillfälligt kom ur rytm fick Borås tillfälle att närma sig, men poängställningen i halvtid var ändå 46-30, efter en trea från Pita i slutsekunden.

Den vändning som Borås hade behövt efter halvtidsvilan uteblev och SBBK kunde istället utöka ledningen. Den sista perioden blev följaktligen bekväm för hemmalaget, som ledde med +20 vilket innebar att de unga spelarna Adam Karahmetovic, Simon Skott och Martin Rosado fick speltid, liksom Borås juniorer Gaston Sahlén och Max Lundström. William Kermoury spelade totalt 14:39 minuter i matchen.

– De yngre grabbarna har fått bra med speltid nu på slutet och det är kul att de får komma in och visa sin talang. Vi får inte glömma bort att Kermoury inte bara är inne och spelar på slutet, Kermoury är inne och spelar seriösa minuter. Han visar återigen att han tar kliv i sin utveckling, berömde han. 

På grund av uppskjutna matcher som nu har lagts in i spelschemat har SBBK ett hektiskt schema och redan på fredag spelas nästa match när Köping Stars gästar Täljehallen. 

– Jag måste ge cred till spelarna och till vårat team runt omkring. Atena (Gerontidou) har gjort sin sista dag på ett tag här hos oss. Hon tillsammans med Toni Bizaca har gjort ett fantastiskt jobb med att hjälpa grabbarna ta hand om kroppar, för det är jätteviktigt. Sen är det för oss coacher att balansera träning, för det går ju inte att träna så hårt som man gör normalt när det är sånt här spelschema, sade Degernäs. 

SBL, SBBK – Borås Basket 97-73

(25-11), (21-19), (25-20), (26-23)

Poäng i SBBK: Anton Gaddefors 25, Viktor Gaddefors 23, Dino Pita 19, Martin Pahlmblad 13, William Kermoury 4, Martin Rosado 2, Trevin Parks 2

Poäng i Borås: Jeremy Harris 17, Andreas Person 15, William Gutenius 13, Avery Woodson 11, Deandre Davis 6, Ludwig Johansson 4, John Brändmark 3, Filip Hellgren 2, Max Lundström 2 

Länk till statistiken: FIBA LiveStats


Text: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget