Match mot tabelljumbon på onsdag

Måndag 18 januari 2021

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På onsdag möter SBBK Helsingborg BBK på bortaplan. I lagens första möte i början av november vann SBBK hemma med 81-50. Nykomlingen HBBK hade fram till i måndags förlorat alla sina tio spelade matcher, då kom första vinsten när de vann över Mark. HBBK ligger dock allt jämnt sist i tabellen, medan SBBK ligger sjua.

SBBK kommer till spel stärkt efter 30-poängssegern mot Högsbo Basket senast, även om rytmen stördes lite av att den planerade matchen mot A3 i fredags sköts upp.

– Jag tycker att vi har kommit in i ett fokus nu som vi inte har haft innan. Det var lite oturligt med A3-matchen som ställdes in i fredags. Det är alltid det här med motivationen när man känner att man har lite flyt, men jag tycker att laget har svarat upp bra här nu, säger head coach Joakim Lantto.

En av spelarna som har gjort en stark comeback efter sin skada är Amanda Kantzy, som dock spelade sin sista match mot Högsbo och redan har lämnat Sverige för spel i polska Polkowice.

– Det var hennes sista match, hon har redan spelat två matcher i sin nya klubb, så hon är igång där borta. Får man en sån möjlighet att komma till ett sånt här lag så – det går inte att tacka nej till det, säger Lantto och fortsätter om Kantzys ersättare, den före detta SBBK-spelaren Dara Taylor:

– Hon har ju spelat i Grekland, haft ett pausat kontrakt där. Hon är tillsammans med Mikaela (Gustafsson) och har varit hos Mikaela under den här tiden och väntat på att Grekland ska öppna upp sig. Men nu kom den här chansen och då tog hon den.

– Dara kommer ge oss en point guard, vi har inte haft det innan. Hon har ju tränat med oss också i lite över en månad. Det blir inte en spelare som måste spelas in och vi ska veta vem hon är, utan hon kommer in och laget vet vem det är. Sen så har vi förhoppningar om att Mikaela är tillbaka om en vecka kanske, så då tog vi en liten chansning med Dara istället för en stor spelare.

– Hon snittade ju upp emot sex returer per match, så hon är en guard som kan ta returer och det kommer vara väldigt bra för oss. Vi väntar på ett arbetstillstånd, så det kan bli så att hon blir spelklar samma dag (mot HBBK), det vet vi inte än, det är en spänd väntan här.

Förutom förlusten av Kantzy och ovissheten kring ifall Taylor blir spelklar säger han att SBBK kommer till spel med fullt lag på onsdag.  

– Anna (Dahl) var sjuk, men är tillbaks idag (måndag). Hon hade bara en vanlig förkylning, så hon har varit hemma hela helgen symptomfri 48 timmar och kommer idag återgå till träningen.

HBBK menar han får inte underskattas och trots slutresultatet senast var utgången oviss fram till halvtid.  

– Vi mötte dem ganska tidigt på säsongen och det var utan Amanda. Det var bara åtta poängs ledning i halvlek, sen så drog vi ifrån i tredje och fjärde perioden. Vi gjorde en mycket bättre andra halvlek än den första. Om vi inte är på tårna från början så kan det bli en ganska liknande match tror jag. Helsingborg är ett lag som kommer sätta väldigt mycket press på våra guards. Samtidigt har de den stora Vasiliki Louka under korgen och hon är jätteduktig, så det gäller för oss att kunna kontrollera det med. 

Matchen börjar kl. 18.00 på onsdag och kan köpas på: Helsingborg Basketbollklubb - Södertälje Basketbollklubb - Helsingborg BBK Damer (solidsport.com) för 59 kronor.


Text: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget