Herrarna tog ny seger mot Luleå

Söndag 17 januari 2021

Den nionde raka vinsten kom mot Luleå och segersiffrorna skrevs till klara 100-75. 

SBBK var fortfarande utan sin ordinarie point-guard Trevin Parks, men Luleå fick klara sig utan Steven Davis som ju bröt matchen i fredags. Dessutom led Adam Rönnqvist av knäproblem och spelade knappt 17 minuter. 
 
SBBK hade i den första quartern svårt att skydda trepoängslinjen och kom i underläge. Men när man fick ordning på den detaljen, så hade Luleå svårt att få bollen i korgen. 
 
Det var många saker som var bättre idag än i fredags. Bättre straffskytte, 11/13, färre turn-over, 12 och så kom trepoängarna från Dino Pita och Anton Gaddefors. Dessutom fick nu Viktor Gaddefors en dubbel dubbel, med 11 poäng och 10 returer. Dino Pita poängbäst i matchen med 24. 
 
- Första fem var bra offensivt från båda lagen, men jag tycker vi tappade fokus sen. Sista fem av den andra tycker jag vi kom ut starkt och tog över. Sen i andra halvlek tycker jag att vi var bra, speciellt defensivt. Som jag sa till laget - det är laget som har vunnit de här två matcherna, se bara på "Samme" (Samuel Berkelund), som gjorde fem snabba i början och tog sex offensivsa returer i andra, säger coach Ludwig Degernäs.  
 
Som coach kan du väl vara nöjd med hur det såg ut när Anton och Viktor Gaddefors var bänkade med fyra foul och William Kermoury kliver in och gör fem poäng på kort tid? 
 
- Han tar steg i sin utveckling, vi måste bara ha tålamod - han är bara 16 år. Han måste fortsätta jobba hårt, men jag tror på honom för framtiden. Men det är viktigt för hans självförtroende att få lyckas i de här två matcherna, säger Degernäs.  
 
SBBK förstärker sin andraplats, har nu 12 vinster och två förluster och jagar Dolphins i toppen. Luleå står nu på åtta vinster och sju förluster.
 
Vad tar du med dig från de här matcherna till nästa match, som är Borås på onsdag ?
 
- Luleå är ett lag som alltid vill vara med i toppen, så att ha vunnit de här två känns förstås bra. Det är alldeles för tidigt att titta i tabellen, men det här är viktigt för självförtroendet till matchen på onsdag, säger Degernäs. 
 
I korthet:  
 
Samuel Barkelund gjorde tidigt fem poäng i det som skulle bli en skottfest. Det stod 17-12 och det var inte ens fyraminuter spelat, efter mängder av treor. I samband med att Lazar Radosavljevic skulle skjuta straffar tog coach Peter Öqvist time-out för Luleå och den fick effekt. Lazar gjorde 19-12, men resten av q1 vann Luleå med 17-7, efter att Tim Kearney och Alexander Yemane varit lyckosamma från trepoänngslinjen. Luleå hade 7/9 på treor mot 3/8 för SBBK och Luleå ledde också med 29-26. 
 
Adam Rönnqvistr inledde för Luleå och lagen bytte poäng, fram  till det att Dino Pita gjorde fyra i rad och utjämnade matchen. Touré Murry satte sin tredje trea, innan SBBK defeititivt tog över perioden. Viktor Gaddefors vakade över Murry och när trepoängsförsöken inte satt för Luleå fick de svårt. Anton Gaddefors var ytterst delaktig i det ryck som kom - 10 poäng på kort tid. Martin Pahlmblad satte sen en trea till 54-40 och det var då SBBK:s tredje raka. Adam Rönnqvist gjorde halvtidsställningen 54-42 från straffkastlinjen. Luleå hade skjutit 43% mot 62 för SBBK. På treorna hade Luleå nu 8/20 mot 7/15 för SBBK, som hade 15 returer mot 12.  Anton Gaddefors var matchledande med sina 17 poäng. 
 
Dino Pita sköt i två raka treor inledningsvis, men efter det sjönk kvalitén. Både Anton och Viktor Gaddefors fick sina fjärde foul och bänkades föstås, men då kom unge William Kermoury in och gjorde fem poäng på kort tid. Innan det var paus så hade Dino hunnit skjuta i en trea till och han svarade för 11 poäng i q3 och SBBK vann den med 21-15 och ledde då med 75-57. 
 
Samuel Berkelund inledde och nu hade SBBK kontroll på matchen. Martin Pahlmblad svarade på kort tid för matchens två kanske tjusigaste prestationer när han med konstsytcken tog sig fram centralt för lay-up. Anton Gaddefors förvägrades sina två straffkast, då han hade ett litet sår och istället kunde Dino Pita göra sina 24:e poäng. SBBK vann slutperioden med 21-18 och matchen med 100-75.  
 
Se intervjuer efter matchen i spelaren nedan. 

 
  
SBBK sköt 56% mot Luleås 40 och på treorna hade SBBK 42%  mot 33. Returerna vanns med 42-27. 
  
SBBK-Luleå 100-75
(26-29, 28-13, 21-15, 21-18) 
 
Poäng SBBK: 
Dino Pita 24, Anton Gaddefors 20, Martin Pahlmblad 19, Lazar Radosavljevic 12, Viktor Gaddefors 11, Samuel Berkelund 7 och William Kermoury 7. 
 
Poäng Luleå: 
Tim Kearney 17, Touré Murry 11, AJ Davis Jr 9, Axel Nordström 8, Adam Rönnqvist 7, Jonatan Arvidsson 7, Alexander Yemane 6, Daniel Hansson 5 och Denzel George 5. 

 
 
Text: Kenneth Range  

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget