Dubbelt Luleå väntar för friskförklarat SBBK

Torsdag 14 januari 2021

Foto: Snapshot Media
Foto: Snapshot Media

SBBK:s herrlag är äntligen igång igen efter att basketverksamheten varit satt på paus i över en vecka på grund av corona. Det blir ingen smygstart för SBBK, helgen bjuder på slutspelskänsla när det blir match mot BC Luleå både på fredag och söndag.

 

Efter misstänkt smittspridning i SBBK:s herrlagtrupp samt att två personer testade positivt för corona pausades basketverksamheten helt under en veckas tid.  Efter tester av samtliga i truppen, spelare och ledare, har SBBK:s herrlag kunnat träna för fullt igen den här veckan. Förutom SBBK:s amerikanska guard Trevin Parks och assisterande coach Sergi Brugué Garcia, som båda fortsatt är i karantän, har SBBK fullt manskap i träning.

 

– Grabbarna har verkligen förstått allvaret och vi har följt alla de rekommendationer och råd som vårt medicinska team har givit. Det har varit skönt att kunna köra igång igen med de som varit friska och spelarna har varit glada att vara tillbaka på banan igen. Fokus under veckan har varit att hitta tillbaka till den rytmen som vi hade innan. Det blev ett litet jack, men nu är det bara att kämpa tillbaka. En vanlig säsong hade det nog känts lite surt, men med pandemin får man ha tålamod och vara glad att vi kan spela igen, säger SBBK:s coach Ludwig Degernäs.

 

För första gången den här säsongen så ställs SBBK:s herrlag mot BC Luleå. Norrlänningarna har vunnit åtta av 13 matcher den här säsongen och ligger på femteplats i SBL, fyra poäng efter SBBK som ligger på andraplats. Närmast kommer Luleå från seger mot Fryshuset med 109-89.

 

– Södertälje mot Luleå är alltid rivalitet, det ligger i historien, det är två framgångsrika klubbar som alltid fightas för att ligga i topp. Det ger extra motivation.  Det positiva är att vi har lyckats behålla självförtroendet trots avbrottet, det känner jag på träningarna vi har haft, nu gäller det bara att vi tar med oss det in i matchen på fredag, säger Degernäs. 

 

Två matcher samma helg kommer enligt Degernäs bli en utmaning för båda lagen.

 

– Det blir bra förberedelser inför slutspelet, ett bra test att se hur vi hanterar det, hur vi orkar med det. Men vårt fokus ligger på fredagens match och inget annat. Efter fredag får vi analysera och gå vidare till söndagens match, säger Ludwig Degernäs och fortsätter:

 

– Luleå är alltid ett lag man respekterar. Det är lite två stilar som möts. De vill spela snabbt och ta tidiga skott och så spelar de switch defense. För oss blir det återigen viktigt att kontrollera tempot, returtagningen och straffa dem under korgen.

 

I Luleå är det guarden Adam Rönnqvist som är poängbäst med 17 poäng i snitt och 44% från trepoängslinjen. Bäst returtagare är Axel Nordström som river ner 9.3 per match och dessutom snittar 9.8 poäng och 4.7 assist per match. Luleå har även tre amerikaner, Antonio Davis Jr som står för 12.3 poäng och 5.8 returer, Steven Davis med 12.9 poäng i snitt och så guarden Toure Murry. Sistnämnda Murry spelade för övrigt i NBA säsongen 2013-14 med New York Knicks, han har dock varit skadedrabbad och var inte med i senaste matchen mot Fryshuset.

 

– Luleå med Adam Rönnqvist i spetesen är ett lag med mycket kvalité. Det är första matchen mot dem så viktigt att vi lär känna dem. Axel Nordström är även det en spelare vi kommer behöva kontrollera, han är en väldigt duktig och erfaren basketspelare, som krigar mycket och bidrar mycket i deras lagspel. Deras amerkaner är atelstiska och kan spela på flera positioner, vilket är lite typiskt Luleå, de har spelare som både kan göra poäng nära korgen och utifrån. Viktigt att vi inte låter dem öppna upp golvet, säger Degernäs.

 

Uppkast fredag 14 januari 18.04 i Täljehallen.

>>> Du kan stötta SBBK i samband med matchen och köpa en fiktiv så kallad soffbiljett. 

Matchen kommer att sändas med hög kvalité på sblplay.se


Rikard Aspegren

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget