SBBK herr ska hitta rytmen mot Umeå

Måndag 30 november 2020

Foto: Martin Tibblin
Foto: Martin Tibblin

Med inställda matcher och speciella tider har det gått upp och ner för SBBK:s herrlag. Efter landslagsuppehållet vill SBBK hitta stabiliteten och första möjligheten för det blir under tisdagskvällen när Umeå står för motståndet.

– Vårt jobb är att tillsammans hitta bättre stabilitet i vårt spel, säger coach Degernäs.

 

SBBK har inlett säsongen med tre segrar och två förluster. Dessutom har tre planerade matcher flyttas fram till nytt speldatum efter corona-fall hos motståndarna. Senast SBBK spelade match var den 16 november då blev det storförlust på bortaplan mot Jämtland.

 

– Jag är inte coach i Södertälje för att förlora med 40 poäng. Det var en minst sagt tuff förlust. För vi var inte redo för fight, inte fysiskt, inte mentalt. Mitt jobb är att förbereda spelarna och mot Jämtland var vi inte där, det är mitt ansvar,  säger Ludwig Degernäs.

 

Södertälje skulle ha spelat mot BC Luleå fredag den 20 november precis innan landslagsuppehållet men den matchen flyttas fram på grund av fall av corona i Luleå.

 

– Det var lite snopet att Luleå-matchen inte blev av. Spelarna ville verkligen ha match direkt, alla ville visa att vi är ett bra lag. Så tålamodet prövades med en inställd match. Men så kommer det vara under säsongen.

 

Har de inställda matcherna påverkat formen?

– Vår matchrytm har var brokig, det har varit svårare att hitta rytmen och vår form har gått upp och ner.  Men det är ingen ursäkt, förutsättningarna är som de är, då måste vi ha tålamodet, det är vårt jobb att hitta stabiliteten. Det är vi tillsammans som ska göra jobbet, alla måste fightas och ge 100 % om vi ska vinna.

 

Nu väntar Umeå BSKT för Södertälje. Umeå har vunnit två av det inledande sex matcherna, de har vunnit mot Norrköping och Fryshuset Basket men förlorat mot BC Luleå, Nässjö Basket, Borås Basket och senast mot Köping Stars.

 

– Umeå coachas av Boris Balibrea, en väldigt taktiskt duktig coach som förbereder sina lag bra. Vi kommer behöva vara redo för olika typ av defense. De kommer spela med hög intensitet och aggressivitet, då gäller det att hålla i bollen.

 

Skador på Umeå BSKT:s guarderna Guim Exposito och Jonathan Peleg samt att klubben brutit kontraktet med Munachiso Okonkwo gör att Umeå nu valt att ta in Omar Krayem på korttidskontrakt. Omar Krayem, började säsongen i Superettan och Team4Q där han hittills snittat 28 poäng per match. Förutom Krayem är även den 198 centimeter långe forwarden Germain Jordan tillbaka i klubben han spelade för säsongen 2014/15. Jordan inledde säsongen 2020/2021 i Mexikanska LNBP och Fuerza Regina, där har han på sina fem spelade matcher snittat 30,8 minuter, 10,6 poäng och 3,6 returer.

 

– Omar Krayem och  Germain Jordanär är två väldigt vassa 1-1 spelare. Guim Exposito Fortuny är deras stora ledare som haft en fin säsongsinledning. Skyttet från Nathan Dawit kommer vi också behöva se upp med, säger Degernäs.

 

25:åriga Nathan Dawit gör sin åttonde säsong i SBL och är Umeås bästa poängplockare med 17.8 poäng per match. Högsta noteringen kom i vinstmatch mot Norrköping, då stod Dawit för 32 poäng. Dawits fina inledning i SBL gjorde även att han belönades med en plats i landslaget under de två EM-kvalmatcherna nu i november.

 

– Sergi (Brugué Garcia, SBBKs assisterande coach) gör ett väldigt fint jobb med den individuella scoutingen, de måste vi ta till oss så vi kan minimera de bästa spelarnas styrkor. Men viktigast för oss blir lagförsvaret, jag vill att vi ska visa upp ett bättre försvarspel än vi gjort i tidigare matcher.

 

Uppkast tisdag den 1/12 19.04 i Umeå Energi Arena.

Matchen kommer att sändas med hög kvalité på sblplay.se.  


Rikard Aspegren

 

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget