EM-kval med SBBK-ögon

Fredag 13 november 2020

Foto: Isac Solinaw / SBBF
Foto: Isac Solinaw / SBBF

På lördag spelar damlandslaget mot Israel i EM-kvalet. Vi SBBK:are är vana att se Elin och Frida Eldebrink som båda har moderklubb SBBK dominera i landslaget. Men den här gången är även Sofia Hägg och ett gäng andra med Södertäljekoppling med i och kring truppen.

 

Vi är halvvägs genom kvalet till EuroBasket 2021 och Sverige leder gruppen efter två av två segrar. Det är speciella omständigheter med corona som gör att flera spelare inte kommer delta, bland annat kommer inte Södertäljebekantingarna Amanda Zahui, Regan Magarity och Louice Halvarsson att delta. Saknas gör även Kalis Loyd.

 

Ser man på truppen med Södertäljeögon kan man, trots att tre tongivande spelare med Södertäljekoppling saknas, ändå vara ganska stolt. De som bär tryggheten i lagen är Frida och Elin Eldebrink, som tillsammans spelat närmare 200 matcher i ligan för SBBK. Efter systrarna Eldebrink så är Binta Drammeh en av de vi kan förvänta oss mest av och även om det är Järva Basket som ligger henne närmast om hjärtat så har hon gjort fyra säsonger och 76 matcher i SBL för SBBK. Många hoppas nog även att Klara Lundquist som under flera år varit en dominerande spelare i SBL även ska slå igenom på allvar i landslaget, och ja hon har gjort en säsong i SBBK, dessutom har hon haft SBBK:s damlags head coach Joakim Lantto som ungdomscoach i Alvik Basket. Även Paulina Hersler har gjort tre säsonger och 35 matcher för SBBK men som i år är nyckelspelare i italienska Battipaglia.

 

Bland nuvarande SBBK-spelare återfinns Sofia Hägg som nu gör premiär i seniorlandslaget på riktigt. Den 23-åriga guarden som ursprungligen är från Västerås gör trots sina unga år sin sjunde säsong i SBL, varav sin andra säsong i SBBK. Vi ringde upp Sofia för att kollade läget inför landskampen.

 

 

 

Hur har din upplevelse varit hittills?

 

– Vi närmar oss nu slutet på en tuff, intensiv och lite annorlunda vecka på Kreta. Veckan har varit fylld med träningar, lagmöten och scouting, allt för att förbereda oss på bästa sätt inför matchen på lördag. På grund av corona har vi varit i en så kallad ”bubbla” vilket har inneburit att nästan all ledig tid har spenderats på hotellrummen. Vi har dessutom använt munskydd hela tiden, förutom på träning, och gjort dagliga hälsocheckar. Det har varit en annorlunda upplevelse men jag tycker alla har anpassat sig väldigt snabbt, säger Sofia Hägg.

 

Hur känns det inför matchen?

 

– Känslan inför matchen imorgon är bra. Vi har jobbat hårt under veckan och är laddade för att ta hem en vinst imorgon, säger Sofia Hägg.

 

Men även på sidan av planen ser vi välbekanta ansikten. Viktor Bengtsson, som just nu är föräldraledig från sitt coachuppdrag för SBBK:s damlag är med som assisterande coach. Kansliklippan i SBBK Atena Gerontidou är nog den som har flest landskamper i truppen och ser i sin roll som Team manager till att allt fungerar kring laget. Många SBBK:are har nog även koll på Södertäljebon och fysion Cilla Ehn, som tidigare varit enegangerad i SBBK som fysio.

 

 

Matchen mot Israel blir också första landskampen som landslaget spelar i dräkter från Adidas. För likt SBBK gillar även landslaget numera Adidas. Med ett helt nytt ställ vill Svenska Basketbollförbundet lyfta sin värdegrund, visa vad Svensk Basket står för och göra avtryck även utanför sidlinjerna. Vilket vi i SBBK självklart tycker är grymt bra! >>> Läs mer om de nya dräkterna. 

 

Är du mer nyfiken på hur dagarna inför landskampen har varit kolla in klippet nedan.

  

På lördag 13.00 är det uppkast mot Israel och du ser matchen på SVT1 och SVT Play. Oavsett antal SBBK:are, när landslaget spelar hejar vi på alla!

 

Tabellen 

Grupp B

Land

 

M

V

F

P

+/-

Sverige

 

 2

2

0

4

50

Montenegro

 

 2

1

1

3

-6

Israel

 

 2

0

2

2

-44

 Läs mer här för resultat och tabell

Laguppställning Sverige

#

Namn

Pos

Längd

Ålder

Moderklubb

2

Sofia Hägg

G

174 cm

23

Västerås

3

Lovisa Hjern

G

173 cm

21

Norrköping

4

Nathalie Fontaine

G

174 cm

27

Fryshuset

6

Frida Eldebrink

G

175 cm

32

Södertälje

7

Klara Lundqvist

G

169 cm

21

Alvik

9

Elin Eldebrink

G

182 cm

32

Södertälje

12

Matilda Ekh

F

180 cm

18

Västerås

13

Binta Drammeh

F

184 cm

28

BK Järva

21

Freja Werth

F

183 cm

18

Helsingborg

22

Emma Johansson

F

190 cm

17

Forum

24

Paulina Hersler

C

190 cm

26

Malbas

31

Elin Gustavsson

C

190 cm

27

Äli Basket

 

Head coach: Marco Crespi

Assisterande: Mats Levin, Caroline Muzito-Bagenda, Viktor Bengtsson, Kent Lindahl

Team manager: Atena Gerontidou

Läkare: Göran Ohlén

Fysio: Cilla Ehn

 

>>> Läs mer inför landskampen.


Rikard Aspegren 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget