Klar seger över Helsingborg

Lördag 7 november 2020

Foto: Snapshot Media
Foto: Snapshot Media

På lördagseftermiddagen mötte SBBK ligans nykomling Helsingborg BBK i Täljehallen i en match som fram till halvtid var relativt jämn, men som därefter övertogs av hemmalaget och ledde till slutresultatet 81-50. Poängbäst blev SBBK:s Edessa Noyan med en imponerade double-double: 18 poäng och 13 returer. I Helsingborg blev Vasiliki Louka poängbäst med 15. 

 

– Skönt att få avsluta det här inför landslagsuppehåll med en vinst mot Helsingborg. Vi har ju haft mycket representation av poäng från startfemman men nu var det andra som steppade upp istället. Elin (Lomgren) kom in och gjorde det jättebra, Edessa – fantastisk match. Så det var lagseger idag framför individuella prestationer och det var andra halvlek som jag tycker la grunden till vinsten, sade SBBK:s headcoach Joakim Lantto efteråt.    

 

Efter några tveksamma minuter stabiliserade SBBK spelet och övertog kontrollen vilket ledde till en 17-10-ledning efter de första tio minuterna. Gästerna pressades till misstag och hade dragit på sig hela nio turnovers i q1. SBBK:s yngsta nykomlingar i ligan, Noyan och Emilia Englund, båda födda 2004, gjorde fina inhopp och tillförde energi på planen. 

 

– Det kändes jättebra, jag behövde köra bra en match i alla fall, för det har inte gått så jättebra. Det är jättestor skillnad att spela i högsta ligan; intensiteten, sade Noyan efteråt.

 

Lantto berömde även Englunds minuter på planen: 

 

– Vi pratade innan matchen om att: "Gå inte upp mot den grekiska spelaren och gör en layup, för hon kommer blocka dig" och så går hon och gör en vänsterhandslayup som är helt fantastisk. Det var jättekul att se Emilia göra sina två första poäng i ligan. 

 

Den gamla södertäljespelaren Patricia Elias hade vissa problem att hitta rytmen, men satte en viktig trea i början av q2 som minskade poängskillnaden till fem. Louka var oerhört viktig för Helsingborgs anfallsspel och kunde inte lämnas obevakad någonstans. Men trots att bortalaget hämtade upp en del av underläget vid ett par tillfällen under den andra perioden ledde ändå SBBK med 35-27 i halvtid. 

 

– Det gick bra, vi hade förberett ganska bra för henne, vi skulle dubbla på sidan av baseline, berättade Noyan om hanteringen av Louka. 

 

Helsingborg fick en bra start efter halvtidsvilan och minskade det poängmässiga avståndet, men det skulle visa sig vara tillfälligt eftersom SBBK höjde sig en nivå och drog ifrån på nytt, lett av en glödhet Cassandra Brown samt effektivt dubblande på Louka. Shawnté Goff, som liksom Brown hade en jobbig match mot Högsbo Basket i onsdags, kom successivt igång under matchen och bidrog bland annat med några fina steals. De sista tio minuterna blev behagliga för hemmalaget, som spelade med en betryggande +20-poängsledning.  

 

Nu väntar landslagsuppehåll för lagen i SBL. En av de 14 spelare som har tagits ut att representera Sverige på träningsläger på Kreta samt spela EM-kvalmatch mot Israel den 14 november är SBBK:s Sofia Hägg.

 

SBL dam, SBBK – Helsingborg BBK 81-50

(17-10), (18-17), (23-15), (23-8)

  

Poäng i SBBK: Edessa Noyan 18, Cassandra Brown 16, Shawnté Goff 15, Matilda Claesson 14, Elin Lomgren 10, Sofia hägg 4, Anna Dahl 2, Emilia Englund 2

 

Poäng i HBBK: Vasiliki Louka 15, Madeleine Hulth Olsson 13, Vendela Genell 7, Alma Fransson 5, Isabelle Finke 4, Patricia Elias 3, Tova Boquist 2, Malva Ekelöf 1 


Text: Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget