Första matchen mot Helsingborg i SBL

Torsdag 5 november 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På lördag möter SBBK dam nykomlingen Helsingborg BBK för första gången i SBL. Helsingborg har förlorat de fyra matcher som hittills har spelats under säsongen och kommer med största sannolikhet till Täljehallen med intentionen att vända den negativa trenden. SBBK har inlett säsongen något bättre genom att vinna två av fem matcher, men förlorade senast igår med det otillfredsställande resultatet 60-94 mot Högsbo basket.

SBBK har en utmaning i att på kort tid lyckas lägga storförlusten senast bakom sig och samtidigt ta med sig vad som måste förbättras. Lagets headcoach Joakim Lantto väljer dock att lägga gårdagens förlust bakom sig och istället fokusera på lördagens match mot Helsingborg:  

– Det ska bli jättekul, jag tycker att de spelar bra trots förutsättningarna, de har en tydlig idé om vad de vill göra och bibehåller den idén, jag gillar det de gör.

I Helsingborg återfinns de två södertäljefostrade spelarna Patricia Elias och Sabina Radonja, som tillsammans med övriga – sånär som på en spelare – utgör en helsvensk trupp. Den enda importen är den 192 centimeter långa grekiska centern Vasiliki Louka, som är lagets bästa poänggörare (17.0 per match) och bästa returtagare (11.5).

– Louka är en jätteduktig spelare, hon är stor, rutinerad, erfaren. Patricia och Sabina – det ska bli jättekul att se dem. Sabina har ju varit med i ligan innan men nu har hon en lite mer framträdande roll, det ska bli kul att se hur det går för henne. Sen har de lite sjukdom i laget, så vi får se vilket lag de kommer med. Vi kommer ha mer size på position fyra än de har. Men utöver det, de spelar en väldigt aggressiv basket. Jag tror det kommer passa oss rätt bra, säger Lantto och fortsätter om formen i sitt eget lag:

– Förutom Amanda (Kantzy) är alla hela och krya, så det kommer vara fullt lag som det ser ut. Hon har dryga veckan kvar med gips, sen får vi se hur lång tid det tar med rehab. För stunden ser det hyfsat okej ut men man vet ju aldrig, det kan hända saker på väldigt kort tid när man har gjort en operation. Vi försöker bara fokusera på matchen på lördag, så får vi ta all information rörande matcherna sen. Vi är så pass professionella att vi måste göra det.

På grund av den rådande situationen med Covid-19 och antalet ökade fall är fortsatt endast 50 personer tillåtna i publiken, men trots den låga publiksiffran tycker Lantto ändå att det är skönt att spela på hemmaplan efter flera långa resor:

– Luleå borta, sen Mark borta, Högsbo borta och senare har vi Helsingborg borta då. Tre långa bortamatcher inom loppet av tre veckor är ganska skönt att ha betat av så här i början av säsongen. Efter matchen på lördag inleds landslagsuppehållet som kommer vara i tre veckor ungefär, så nästa match efter det för oss blir den 28 november. Sen får vi jobba på de detaljer vi behöver under landslagsuppehållet.

Matchen börjar klockan 15 på lördag och kan köpas via: https://solidsport.com/telgebasket/games/g/y1olti36


Text: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget