Hemmavinst efter dramatisk avslutning

Söndag 11 oktober 2020

Skön seger för Elin Lomgren och hennes lagkamrater. Foto: Anna Forsström
Skön seger för Elin Lomgren och hennes lagkamrater. Foto: Anna Forsström

Matchen mellan SBBK och Wetterbygden Sparks var jämn och avgjordes först i slutsekunderna av Shawnté Goff som satte slutresultatet till 74-72. Poängbäst blev Wetterbygdens Keri Jewett-Giles med 25 och i SBBK Goff med 22. En fin double-double stod Jewett-Giles lagkamrat Evelyn Ovner för: 18 poäng och 13 returer. 

 

– Jag tycker att i första halvlek gör vi inte det vi ska, de får ta femton offensiva returer, det är alldeles för mycket och det får dem att komma i momentum. Sen i andra halvlek får de bara ta fem stycken och då får vi stopp på dem, de får inte de här snabba, enkla avsluten och vi kan komma i transition och scora lite enklare. Det var två helt olika halvlekar från vår sida, sade SBBK:s headcoach Joakim Lantto efteråt.

 

Matilda Claesson startade matchen med en trea, men byttes kort därefter ut på grund av sin andra foul. Den första quartern blev jämn och lite darrig, trots att Wetterbygden plockade fler returer, varav nio offensiva. Amanda Kantzy var nyttig för SBBK under korgen och dubblades ofta, medan Edessa Noyan, Cassandra Brown och Anna Dahl bidrog med viktig returtagning. I tillägg till Ovners 13 returer plockade Ninni Salmi åtta för Wetterbygdens räkning.  

 

Claesson återhämtade sig bra efter sina inledande snabba fouls och gjorde sina trettonde poäng strax efter halvtidsvilan. Även Brown hittade rytmen efter att ha kämpat lite i motvind under den första delen av matchen, och bidrog med både poäng och returer.

 

– Jag tycker att vi svarar på hur vi tar defensiva returer i andra halvlek och vi ligger ändå lite efter i början men nöter oss ändå ikapp. Nu ska vi bara få bort de här lite stillastående sekvenserna så kan det bli lite bättre. Det är en lyx att ha Cassandra som kan spela trea, det kommer gör att vi får en annan dimension; vi kan spela både litet och stort, fortsatte Lantto.

 

Goff avslutade q3 med en ”coast-to-coast” som satte ställningen till 56-52 inför de sista tio minuterna, trots att gästerna ledde returtagningen med hela 48-27. När ungefär två minuter återstod av matchen satte Claesson en trea som tog upp hemmalaget i en trepoängsledning. När även Jewett-Giles satte en kallade hennes coach till timeout med 24 sekunder kvar och ställningen 72-69. Direkt efter timeouten upprepade Jewett-Giles samma sak: en trepoängare och ställningen nu 72-72, 21.4 sekunder kvar. En ny timeout, den här gången hemmalagets, följd av matchens sista anfall: vänta ut klockan och därefter en attack av Goff som satte två poäng, just innan matchklockan ljöd.  

 

– Jag backar inte från de situationerna, jag vill alltid ha bollen i händerna och tänker att jag ofta är duktig på att läsa – jag tänkte att kanske går jag på screenen eller inte som jag gjorde nu, attackera korgen och se vad som händer. Ett öppet skott tar jag om jag har det, berättade Goff, som var glad över att få lite upprättelse efter förlusten mot Uppsala Basket senast. 

 

 

Poäng i SBBK: Shawnté Goff 22, Matilda Claesson 16, Cassandra Brown 14, Amanda Kantzy 12, Sofia Hägg 4, Anna Dahl 2, Elin Lomgren 2, Edessa Noyan 2 

 

Poäng i Wetterbygden: Keri Jewett-Giles 25, Evelyn Ovner 18, Maura Fitzpatrick 8, Divora Alem 4, Sandra Karlsten 3, Tilda Sjökvist 2, Ebba Sjökvist 2 


Text: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget