”Det ska bli skönt att spela hemma i borgen”

Torsdag 8 oktober 2020

Matilda Claesson har återvänt till Södertälje. Foto: Anna Forsström
Matilda Claesson har återvänt till Södertälje. Foto: Anna Forsström

På söndag spelar SBBK dam sin första hemmamatch för säsongen när Wetterbygden Sparks gästar Täljehallen, efter att ha förlorat säsongspremiären med fyra poäng mot Uppsala Basket på bortaplan. Både SBBK och Wetterbygden har bytt ut en stor del av sina spelare från föregående säsong och står inför ett omfattande lagbygge, i båda fallen lett av nya headcoacher: Joakim Lantto (SBBK) och Kumesh Pratel (Wetterbygden).

Till skillnad från SBBK vann Wetterbygden sin första match mot Mark Basket med 78-71, där den irländska forwarden Maura Fitzpatrick stod för 23 poäng.

– Fitzpatrick satte hur många treor som helst förra matchen, så hennes skytte utifrån är nåt vi verkligen måste ha koll på; sju av nio treor, man blir lite orolig när man ser de siffrorna. De har många rollspelare och nu när de har fått in den nya amerikanskan, (Keri) Jewette-Giles, får de en annan dimension i spelet. Nu har de sajnat en till, Ashanti Cole, som är väldigt bra, atletisk snabb spelare, säger Lantto och fortsätter:

– De kommer spela väldigt snabbt, man märker att de vill spela inom de åtta första sekunderna av skottklockan, de kommer vilja leta väldigt många snabba avslut. Så det handlar för oss om att vara med på tårna i transitionförsvar, att ställa om väldigt snabbt från anfall till försvar. Sen trepoängslinjen, de kommer att skjuta bra utifrån och det kommer handla mycket om hur vi försvarar det. Det ska också bli kul att se framför allt Emma Johansson, en 03-tjej som har gjort träningar med landslaget, det är ett ungt löfte och de säger att hon ska få en stor roll.  

När det gäller det egna laget tycker han att det ser bra ut – inga skador eller sjukdomar som påverkar helgens match och bra möjlighet till förberedelser:

– Jag tycker sen senast från matchen att vi har tagit mer kliv, men det har att göra med att vi har många nya spelare och vi behöver lära känna varandras styrkor. Sen tycker jag att vi under perioder i matchen mot Uppsala senast gör det väldigt väldigt bra och det är de perioderna som vi ska försöka öka. Vi har en bra grupp som har många hot i sig och framför allt att vi kommer kunna skjuta bollen bra utifrån. Vi måste se till att kunna vara ett hot nära korgen också och det är lite där vi brottas just nu med hur vi ska få det att funka. Nu har vi längd, men kanske inga som är jättebra nära korgen.

Och trots avsaknaden av publik ser Lantto fram emot hemmapremiären:

– Det ska bli skönt ändå, för det var så längesen vi spelade i Täljehallen, i början på mars. Sen blir det en tuff match så klart men det är en sidosak, det ska bli skönt att spela hemma i borgen.

Matchen börjar klockan 16 på söndag och kan hyras på: https://solidsport.com/telgebasket/games/g/luyhkps0 

Notering: Sveriges regering beslöt idag torsdag 8 oktober att behålla restriktionen om maximalt 50 personer vid sittande publik med anledning av det nuvarande smittläget i samhället.   


 Text: Lina Agnemar  

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget