Framtidstro trots corona när SBBK höll årsmöte

Onsdag 30 september 2020

Södertälje Basketbollklubb är en totalklubb med spelare i alla åldrar.
Södertälje Basketbollklubb är en totalklubb med spelare i alla åldrar.

I fredags höll föreningens första digitala årsmöte. Under mötet valdes Åsa Jernmo, Martin Jonsson Tibblin och Per-Axel Månsson in i styrelsen. Dessutom avtackades Rolf Skuncke, som avgick i samband med årsmötet.

 

Coronapandemin har haft stor påverkat på föreningen Södertälje Basketbollklubb. Det blev uppenbart när föreningen i fredags höll ett digitalt årsmöte. Under mötet presenterade SBBK:s klubbdirektör Johan Strömwall det ekonomiska läget i föreningen.

 – Allt löpte på fint till och med den 23:e mars, då allt avbröts på grund av corona, säger Johan Strömwall.

 

Förutom ett inställt slutspel tvingades SBBK även ställa in ungdomsturneringen Scania Cup och intäkterna från uthyrningsverksamhet i Täljehallen uteblev.


 – Vi landade på ett bokslut som visar minusresultat på 796 000 kr, men det ha kunde varit mycket värre om inte kraftfulla åtgärder vidtagits. Vi har bland annat korttidspermitterat personalen och tre personer har fått sluta, säger Strömwall.

 

Trots corona och det konsekvenser som det har inneburit finns det en framtidstro i föreningen och SBBK:s ordförande Anders Nielsen ser ljust på framtiden. 

 

– Jag tillsammans med styrelsen tycker att klubbledningen med Johan(Strömwall) i spetsen klarat av de svåra utmaningarna under covid-19 året 2020 på ett alldeles utmärkt sätt. Vi kan vara stolta över att SBBK kan fortsätta sin breda ungdomsverksamhet och samtidigt ställa ett herr elitlag och ett dam elitlag på banan av högsta kvalitet. Det är ett bevis på att vi klarat av krishanteringen hittills på ett förtjänstfullt sätt. Inför 2020/21 har stora ambitioner att fortsätta utveckla verksamheten. En stabil ekonomi och en fortsatt satsning på våra ungdomsledare med utbildning och support till dem står högt på prioriteringslistan, säger Anders Nielsen.

 

Under årsmötet blev det omval för ledamöterna Peter Boström och Lena Schulte på två år samt Carola Skoog på ett år. Rolf Skuncke avgick som ledamot i samband med mötet och tackades av för sitt engagemang i styrelsen.

 

Under årsmötet valdes tre nya ledamöter in, vilket också innebär att styrelsen utökas med två personer. Vi hälsar Åsa Jernmo, Martin Jonsson Tibblin och Per-Axel Månsson välkommen in i styrelsen.

 

Åsa Jernmo är född i en basketfamilj i Södertälje och har spelat med SBBK från barnsben. Hon har även varit aktiv som funktionär, domare och kansliarbetare. Efter några års studier med spel och coachande i USA, återvände hon till Sverige och gled in på vad som skulle bli en 21 år lång domarkarriär där hon bland annat dömt Basketligan Dam och Herr samt internationellt. Hon har blivit utsedd till årets domare i Sverige tre gånger, dömt tre Eurobasket Women, två EuroCup-finaler och WU19 World Championships 2009. Efter att hon lagt domarskorna på hyllan, har hon varit en del av Svenska Basketbollförbundets domarkommitté med fokus på att utbilda och coacha elitdomarna i Sveriges fyra högsta serier.

– Efter att ha varit ifrån föreningslivet under nästan 25 år, känner jag mig otroligt peppad att återgå till mina klubbrötter och få vara delaktig i att leda klubben genom nuvarande utmaningar och kommande framgångar, säger Åsa Jernmo.

Per-Axel Månsson är uppvuxen och bosatt i Södertälje han har en socionomexamen ifrån Stockholms universitet och är även examinerad lärare i so-ämnen för grundskolan. I dag är han verksam i fastighetsbranschen och är ägare och partner i Månsbro Fastigheter. Dessutom är han ägare och partner i företagen Månsbro kontorscenter samt inCup Sörmland. Han har tidigare verkat i styrelsen för Pershagens SK i åtta år, varav fem år som ordförande. Under Per-Axels tid som ordförande lyckades  Pershagens SK att få Södertälje kommun att etablera en konstgräsplan samt sporthallen Pershagenhallen.

 

– Jag tror att jag har ett brett nätverk och kontaktnät samt erfarenhet av styrelsearbete. Jag uppfattar mig själv som prestigelös men samtidigt mål- och resultatinriktad. Jag tror jag dessutom kan bidra med energi och idéer i en styrelse och driver gärna frågor, säger Per-Axel Månsson.

Martin Jonsson Tibblin har varit elitutövare i Taekwondo fram till 20-års åldern där han även var ledare och tränare. Han är utbildad inom journalistik, musikvetenskap, kommunikation, organisationsutveckling och ledarskap. Martin har arbetat som projektledare och verksamhetsledare inom retail och business to business. Men han arbetar numera med kulturpolitik och musikrättigheter på en internationell arena som ordförande och verksamhetsledare för Sveriges Tonsättarförening, vice ordförande i STIM och styrelseledamot i ICE Licensing ltd.  Dessutom är han engagerad basketförälder med barn i SBBK HU17 och SBBK P-09.

 – Jag har stor erfarenhet av styrelsearbete i både föreningar och kommersiella bolag. Jag inspireras av att se barn och ungdomar utvecklas inom idrott och kultur och är engagerad i att utveckla metoder för att få fler ungdomar att börja idrotta och stanna i den organiserade idrottsrörelsen långt upp i åldrarna. Jag ser utmaningar i att locka fler barn och ungdomar till SBBK och att utveckla dem med en bra basketutbildning och hållbar värdegrund samt att få fler kvinnliga ledare i klubben, säger Martin Jonsson Tibblin.

 

SBBK:s styrelse kommer kommande verksamhetsår bestå av:

Anders Nielsen, ordförande
Ulrika Holmqvist, fokus damlaget  
Gabriel Wallin, fokus på herrlaget
Thomas Andersson, fokus ekonomi
Åsa Jernmo, fokus värdegrund (nyval)
Martin Jonsson Tibblin,  fokus ungdom (nyval)
Per-Axel Månsson, fokus marknad & sponsring (nyval)
Lena Schulte, fokus marknad & sponsring
Peter Boström, fokus ungdom
Carola Skoog

 Protokollet från årsmötet kommer att läggas upp på hemsidan när det är justerat. 

 

Årsmöte?

Föreningens högsta beslutande organ är årsmötet. På årsmötet får alla medlemmar i föreningen vara med och bestämma - vad föreningen ska göra, hur resurserna ska fördelas och vilka som ska leda föreningens arbete mellan årsmötena, det vill säga vilka som ska ingå i styrelsen. Årsmötet är en viktig del i det som gör SBBK till en demokratisk ideell förening. Text: Rikard Aspegren

Relaterade nyheter

 • Skalhuset.se

  Skrivet 2022-09-13

  SBBK kan stolt meddela att Skalhuset.se har förlängt sitt partnerskap med klubben som officiell partner.

  Läs mer
 • Fler bilder

  SBBK golfen i Trosa är avgjord.

  Skrivet 2022-09-12

  I blåsigt men vackert väder avgjordes i fredags SBBK golfen på Trosa golfklubb. Över 30 spelare och sponsorer tillsammans med en del andra SBBK:are hade en mycket trevlig dag.

  Läs mer
 • SBBK Golfen 2022

  Skrivet 2022-08-23

  Nu är det hög tid att anmäla sig till SBBK-golfen den 9:e september om du inte redan gjort det!! Deadline för anmälan är den 26:e augusti!

  Läs mer
SBBK