Telge möter förnyat Uppsala

Onsdag 29 januari 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I årets andra match imorgon torsdag får Telge Basket besök av Uppsala Basket. Lagen har mötts en gång tidigare under säsongen, i SEB USIF Arena i Uppsala, och då vann Telge med 73-58. I tabellen ligger Telge placerat på fjärde plats och Uppsala näst sist. 

Uppsala har haft en motig säsong som inleddes med sex raka förluster, därefter en vinst följd av fem nya förluster, men i den senaste matchen mot IK Eos förra veckan kom den andra vinsten för säsongen. Och det har skett en del förändring i Uppsalas näst intill helsvenska trupp på senaste tiden. Kring årsskiftet meddelade klubben att amerikanskan Malica Monk inte fick förlängt förtroende och därefter har flera nyförvärv presenterats.  

– De har Tyra (Handberg Carlsten) som kommer från college, som kan skjuta både utifrån och är en ganska stor spelare, de får lite size. De har Felicia Boström, en guard som också kommer från college nu och är lite allround, bra försvarsspelare. Emelie Enjebo kom in här senare, en otroligt duktig skytt. Sen har de Klaudia Lukakovicova, den enda icke-svensken, som har spelat några säsonger i Umeå, också en stor spelare som kommer vara väldigt nyttig med storleken. Det var det de saknade, storlek. Agnes (Nordström) är tillbaks och det ser bra ut, hon är extremt rutinerad och är en viktig spelare för dem och när hon är bra, det är då de kommer kunna tävla, berättar Bengtsson.

Telge har inte bytt ut lika många spelare som Uppsala, men har däremot varit skadedrabbat och med Mikaela Gustafsson långtidsskadad har laget begränsats av sin bristande storlek. Mot Visby Ladies den 19 januari premiärspelade amerikanskan Peyton Whitted, som Bengtsson är glad över att ha fått in i laget, även om spelartypen är en omställning för Telge:

– Peyton kommer mer och mer in i laget för varje träning som går. Nu får vi en riktig center och det är vi inte riktigt vana att spela med i Telge, vi har inte haft en riktig center på många år. Så det blir ett annorlunda spel som vi måste anpassa oss till för att kunna maximera, för att bli bättre behöver vi ändra lite men det tar tid. Jag tycker hon har kommit in bra och gör bra ifrån sig.

– Sen har vi en ny spelare till den här matchen: Cassandra Martinsson, en egen SBBK-produkt som har varit och pluggat i Lund den här perioden. Hon kommer vara med från och med idag och ingå i den ordinarie laguppställningen. Hon kommer spela mest position fyra, tre, och är ungefär en och åttio.

Visserligen är det bara januari än, men ändå bara sju omgångar kvar till slutspel och både Telge och Uppsala har mycket att spela för. Telge har dessutom chans till upprättelse efter den senaste hemmaförlusten mot Wetterbygden Sparks.

– Där visade Wetterbygden att de hade högre karaktär än vad vi hade i fjärde quartern. Vi har visat under hela hösten väldigt fin karaktär – vi tappade den lite i fjärde quartern och det är sånt som vi har tagit lärdom av; att vi måste fortsätta kriga och slita och kämpa, inte bara spela vacker basket.

– Viktigt att vi är extremt seriösa i den här matchen och kommer förberedda och laddade. Uppsala har värvat bra under juluppehållet, värvat många intressanta spelare. Uppsala tror jag man får börja respektera och jag tycker de har gjort ett bra jobb de senaste matcherna, så de är på gång, konstaterar Bengtsson.

Av: Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget