Säsongen över efter förlust i kväll

Onsdag 20 april 2022

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Jämtland Basket inledde matchen starkt och var som mest uppe i 16 poängs ledning innan SBBK var ikapp efter halvtid. Återstående del blev helt jämn och slutade till sist med vinst för Jämtland med 85-81 vilket innebär att Jämtland möter Norrköping Dolphins i final. Flest poäng i matchen gjorde Alexander Lindqvist, 26 och i Jämtland Pierre Hampton, 18.  

 

SBBK:s head coach Ludwig Degernäs kunde trots besvikelsen ändå glädjas för sin vän Adnan Chuks och lagets skull: 

 

 Jag måste gratulera Jämtland och Adnan till en jättefin semifinalserie, jag tycker att de är värda att vinna. De visar sin klass under grundserien. Jag tycker i dag skjuter de i bollar, de är väl förberedda, som sagt det är små marginaler men hatten av till dem, de har gjort ett jättejobb. Coacha Södertälje, alltid besviken att åka ur i en semifinalserie, vi vill vara där uppe, det är alltid som mål att gå så långt vi kan. Personligen är det därför jag håller på, så sjävklart är jag besviken att vi inte får spela final. Men man måste också lyfta på hatten och gratulera Jämtland till en bra semifinalserie.  

 

Jämtlands höga tempo och högprocentiga skytte hade genererat en 14-poängsledning halvvägs in i q1. Steve Harris, som inte gick för fullt i den förra matchen, såg piggare ut i dag och även Chase Harler inledde bra. Hampton gjorde än en gång en stark insats och gjorde skäl för Degernäs omnämning "Ligans MVP". För Södertäljes del var Lindqvist enda spelare som hade gjort poäng efter sju minuter, men fick därefter sällskap av Jonathan Person i protokollet och snyggade till siffrorna inför q2.  

 

SBBK fortsatte närma sig och hade i början av den andra quartern minskat avståndet till sju poäng, innan motståndarna höjde sig på nytt och var uppe i en ny +10-poängsledning, som dock hade reducerats till sex poäng i halvtid. Tyvärr fick Lazar Radosavljevic avbryta i förtid, vilket var ett hårt slag för hemmalaget.

 

 Först och främst: Södertälje är ett fantastiskt lag, vi har pratat om det många gånger och jag säger det igen. Vi har lite tur inom citationstecken att Lazar går sönder. Han skapar stora problem för oss och det måste vi medge, jag tror det är ganska tydligt när man ser matchen, sade Jämtlands head coach Adnan Chuk. 

 

Hemmalaget kom ut med en välbehövlig nivåhöjning efter halvtidsvilan och hade efter ett par minuter kommit upp jämsides – nu var det match igen. Trepoängsskyttet, som dittills varit riktigt dåligt fungerade bättre och gästerna tvingades till en timeout vid ställningen 57-49 och tre minuter kvar av den tredje quartern. Inför de sista tio minuterna ledde SBBK med två poäng, trots att Jämtland ledde returtagningen med 32-20 och den offensiva med 12-2. 

 

 Jag tycker att matchen i första halvlek skiftar väldigt mycket i momentum där inget av lagen tar tag i det. Vi kommer ut starkt, vi gör många bra saker i början, men skotten blir bara fria, de går bara i, så det är inte riktigt välgenomtänkt, det är inte det vi vill göra. Södertälje kommer starkt tillbaka i andra, i tredje tar de tag i matchen, det är första gången som jag känner att de kontrollerar matchen på riktigt. Tills det är två minuter kvar, då går vi lite större lineup och jag tycker att ytorna sjunker lite grann och vi kommer tillbaks så att vi jämnar ut det, sade Chuk.

 

En sekvens av fint trepoängsskytte från båda lagen följde och ställningen var fortsatt jämn allt eftersom minuterna gick. Men med de små marginaler som präglat den här semifinalserien fick Jämtland till sist ett grepp, om än löst, om matchen, vilket var tillräckligt för att ta den efterlängtade och historiska finalplatsen i SBL, något som naturligtvis betyder mycket för både Chuk och klubben:   

 

 Jag har gått all in på att gå till final med det här laget, för den här klubben har aldrig gjort det, så det här är sjukt stort för oss. 60 år har ju folk strävat efter att gå till final och det har varit vårat mål hela tiden den här säsongen, kunna pusha det, kunna dra det lite längre den här säsongen.  

 

För Degernäs väntar nu tid för återhämtning och reflektion, för att så småningom påbörja arbetet med att återuppbygga laget inför kommande säsong:  

 

 Det är det som är så fantastiskt: att få coacha här i Södertälje, min familj, och alla spelare runt omkring. Jag är världens lyckligaste man som får jobba här i SBBK, nu fick jag möjlighet att skriva på två nya år. Ni kan lita på att jag kommer tillbaka, lika grinig och sur och hoppandes, för det ligger i mitt DNA att fortsätta jobba hårt och ta SBBK så långt jag kan.  

 

SBL, semifinal 6:7, SBBK - Jämtland Basket 81-85

(12-21), (24-21), (24-16), (21-27)

 

Poäng i SBBK: Alexander Lindqvist 26, Jonathan Person 18, Anton Gaddefors 13, Jaye Crockett 8, Martin Pahlmblad 8, Dino Pita 6, Galin Smith 2

 

Poäng i Jämtland: Pierre Hampton 18, Chase Harler 17, C.J. Wilson 16, Steve Harris 16, Keith Oomerah 16, R.T. Guinn 2 

 


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • "Do or die" på onsdag

  Skrivet 2022-04-19

  Det närmar sig avgörandet i semifinalserien mellan SBBK och Jämtland Basket. Efter att Jämtland vann den femte matchen i söndags måste SBBK vinna den kommande i Täljehallen i morgon för ...

  Läs mer
 • 3-2 till Jämtland efter tre förlängningar

  Skrivet 2022-04-17

  Det blev en oerhört spännande match mellan Jämtland Basket och SBBK, med hela tre förlängningar innan Jämtland till sist vann med 109-105. Poängbäst blev R.T. Guinn med 32 och i ...

  Läs mer
 • Semi 5 i Östersund i morgon kväll

  Skrivet 2022-04-16

  På söndag kväll spelas den femte matchen i semifinalserien i bäst av sju mellan SBBK och Jämtland Basket i Östersund. Efter Jämtlands vinst i Täljehallen i torsdags har lagen varsin ...

  Läs mer
SBBK Herrlaget