"Do or die" på onsdag

Tisdag 19 april 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det närmar sig avgörandet i semifinalserien mellan SBBK och Jämtland Basket. Efter att Jämtland vann den femte matchen i söndags måste SBBK vinna den kommande i Täljehallen i morgon för att ta serien till en sjunde avgörande i Östersund på lördag. 

Utgången i den här semifinalserien är helt oviss till skillnad från den mellan Norrköping Dolphins och BC Luleå, där Dolphins avancerade till final i går med 4-1 i matcher. SBBK inledde serien starkt och vann den första på bortaplan, men blev av med hemmaplansfördelen tre matcher senare, när Jämtland vann i Täljehallen. Den följande matchen spelades i söndags och var en uppvisning i slutspelsdramatik, med upphämtningar och tre förlängningar som Jämtland till sist lyckades vinna.

– Det var en holmgång, spännande match, det måste man säga. Det kunde ha gått åt vilket håll som helst, det flödar fram och tillbaka under hela matchen och sen är det små marginaler som avgör i slutändan. Analysen av matchen är att det är så väldigt jämnt mellan lagen och det gäller att hitta de där små marginalerna, detaljerna på sin sida och det är det vi måste gräva fram till nästa match, säger SBBK:s head coach Ludwig Degernäs och berättar hur laget gör för att ställa om på så kort tid:

– Vi hade en lång bussresa i går och i dag får grabbarna sova länge, vi har träning nu på eftermiddagen. I min värld ska vi vara redo i morgon till match, vi alla har varit i den här situationen tidigare, det är ingenting som är nånting nytt. Som jag sa tidigare: vi måste skruva på några små detaljer och göra ett bättre jobb på R.T. (Guinn) än vi gjorde i förra matchen, R.T. var fantastisk. Vi måste ta bort honom bättre än vi gjorde i förra matchen.

41-årige Guinn stod för 32 poäng senast och har liksom sin några år yngre motspelare Martin Pahlmblad visat hur viktig rutinen är i ett slutspel, inställningen att aldrig ge upp, att ta ansvar och kliva fram i kritiska situationer.

– Martin har haft en match, R.T. har haft en. Det är självklart att rutinen spelar roll väldigt mycket. Sen borde vi ha gjort ett bättre jobb på R.T. så klart, men viktigt att göra ett bättre jobb till nästa match, säger han.

I den situation som SBBK befinner sig finns inget annat alternativ än att vinna i morgon. Allt som har byggts upp under säsongen – lagkemi, träning, taktik, medgång och motgång – samlas i en enda gemensam kraftansträngning för att ta avgörandet till Östersund på lördag och för att nå dit kommer ett starkt hemmastöd att vara viktigare än någonsin, enligt Degernäs:

– Nu är det vi som måste vinna för att hålla serien levande, för att få en game 7 uppe i Jämtland. Det känns bra att matchen är på hemmaplan, vi behöver inte resa, vi kan i lugn och ro förbereda oss på hemmaplan och komma redo till i morgon. Jag tror och hoppas att vi kan få den där extra energin från våra hemmafans och Täljehallen så att vi kan ta matchen till en game 7 uppe i Jämtland, det är det som vi vill och det är det vi kommer jobba för i morgon. Vi hoppas på ett fullt hus i morgon i Täljehallen för att ge grabbarna den extra energin så klart. Vi var nära sist och nu är det bara krama ut det sista som finns under 40 minuter, det finns inget annat att spara på nu, det är bara att köra.

– Vi är en full trupp och det finns inga ursäkter att vi har några skador eller nånting sånt. Viktigt är att de har fått vila mycket i dag så att de kommer vara redo i morgon. Krama ut allting i kroppar, det ska bli jävligt intressant att se matchen i morgon, det ska bli kul – ”Do or die”.

Matcherna spelas i formatet B-B-H-H-B-H-B (ur SBBK:s perspektiv) enligt nedan:

Torsdag 7 april 19:34 Östersunds Sporthall: Jämtland Basket - Södertälje BBK (sblplay.se)

Lördag 9 april 20:04 Östersunds Sporthall: Jämtland Basket - Södertälje BBK (sblplay.se)

Tisdag 12 april 18:04 Täljehallen: Södertälje BBK - Jämtland Basket (sblplay.se)

Torsdag 14 april 18:04 Täljehallen: Södertälje BBK - Jämtland Basket (sblplay.se)

Söndag 17 april 20:04 Östersunds Sporthall: Semifinal 5:7: Jämtland - Södertälje (sblplay.se)

Onsdag 20 april 19:04 Täljehallen: Semifinal 6:7: Södertälje - Jämtland (ev.) (sblplay.se)

Lördag 23 april 20:04 Östersunds Sporthall (ev.) Semifinal 7:7: Jämtland - Södertälje (ev.) (sblplay.se)


Lina Agnemar   

Relaterade nyheter

SBBK Herrlaget