3-2 till Jämtland efter tre förlängningar

Söndag 17 april 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det blev en oerhört spännande match mellan Jämtland Basket och SBBK, med hela tre förlängningar innan Jämtland till sist vann med 109-105. Poängbäst blev R.T. Guinn med 32 och i SBBK Trey Freeman med 30. Därmed är ställningen i semifinalserien 3-2 till Jämtland inför den sjätte i Täljehallen på onsdag.   

 

– Extremt skönt. Vi hade kunnat avgöra så många gånger, men de kom tillbaka hela tiden och att till slut få ta hem segern, ja det är riktigt skönt. Första övertiden gick vi upp och ledde med åtta och sen kom de tillbaka direkt och gjorde 9-0, så det var extremt tufft. Men det var starkt av oss att få till en förlängning till och till slut ta hem segern, sade Jämtlands Daniel Johansson till SBL Play efter matchen.  

 

Försprånget som SBBK skaffade sig i inledningen av matchen hade Jämtland vänt till sin fördel mot slutet av den första quartern. Att hemmalaget gjorde hela 28 poäng i q1 berodde till stor del på enkla poäng nära korgen men även en och annan trepoängare, där Guinn var en viktig faktor. 

 

Med Dino Pita byttes inte bara pigga fötter in utan även värdefull energi och snart var hemmalagets ledning reducerad till två poäng. En sekvens av missade skott från båda håll gjorde att den andra quartern blev mer poängfattig än den första, särskilt för Jämtland, som dock såg till att utöka ledningen till sex poäng i halvtid. 

 

Matchen stod och vägde när q3 inleddes, men snart övertog Jämtland kontrollen och tvingade motståndarna att jaga. Som mest var poängskillnaden uppe i tio i q3, som hade minskats till sju inför de sista tio. I q4 närmade sig SBBK på nytt, där Freeman spelade en oerhört viktig roll offensivt. Med strax under fyra minuter kvar av matchen var ställningen 67-66 när Jämtland kallade till timeout. Men trots bortalagets fina uppryckning under slutdelen lyckades motståndarna ändå ta matchen till övertid.

 

Övertiden inleddes strålande av Jämtland med 8-0 innan SBBK tände till och hämtade ikapp med en niopoängsrun och en poängs ledning, när en och en halv minut återstod. Naturligtvis blev det ytterligare en förlängning som slutade oavgjort och det var först i den tredje som Jämtland till sist kunde skaffa sig momentum.   

 

Anton Gaddefors tycktes åtminstone som det såg ut ta förlusten med både jämnmod och tillförsikt när han intervjuades efter matchen: 

  

– En bra tuff basketmatch, det är svårt att vinna här uppe. Jag tycker vi hade våra chanser men vi lyckades inte ta dem. Jag tycker grabbarna kämpade så inåt helvete, de gör en bra match. Det är klart vi hade velat sno den här, men vi känner oss ganska säkra på att vi kommer slå dem på hemmaplan. Undermedvetet har vi varit redo för att åka upp för en match sju också, men fullt fokus på match sex, bara återhämta oss så mycket som möjligt, det blir många minuter för många av grabbarna.

 

SBL, semifinal 5:7, Jämtland Basket - SBBK 109-105

(28-18), (12-16), (21-22), (13-20), (33-29)

 

Poäng i Jämtland: R.T. Guinn 32, C.J. Wilson 20, Chase Harler 19, Keith Oomerah 16, Pierre Hampton 13, Steve Harris 8, Daniel Johansson 1

 

Poäng i SBBK: Trey Freeman 30, Alexander Lindqvist 17, Anton Gaddefors 15, Dino Pita 12, Lazar Radosavljevic 11, Martin Pahlmblad 10, Jaye Crockett 8, Galin Smith 2 


Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

 • Fler bilder

  Säsongen över efter förlust i kväll

  Skrivet 2022-04-20

  Jämtland Basket inledde matchen starkt och var som mest uppe i 16 poängs ledning innan SBBK var ikapp efter halvtid. Återstående del blev helt jämn och slutade till sist med ...

  Läs mer
 • "Do or die" på onsdag

  Skrivet 2022-04-19

  Det närmar sig avgörandet i semifinalserien mellan SBBK och Jämtland Basket. Efter att Jämtland vann den femte matchen i söndags måste SBBK vinna den kommande i Täljehallen i morgon för ...

  Läs mer
 • Semi 5 i Östersund i morgon kväll

  Skrivet 2022-04-16

  På söndag kväll spelas den femte matchen i semifinalserien i bäst av sju mellan SBBK och Jämtland Basket i Östersund. Efter Jämtlands vinst i Täljehallen i torsdags har lagen varsin ...

  Läs mer
SBBK Herrlaget