Semifinalserien utjämnad efter förlust i kväll

Torsdag 14 april 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Jämtland Basket kontrollerade i stort sett hela den fjärde semifinalmatchen mot SBBK och vann till sist med 74-64. Poängbäst blev Jaye Crockett, 22, och i Jämtland R.T. Guinn, 15. Resultatet innebär att det står 2-2 när serien vänder tillbaka till Östersund på söndag. 

 

Jämtlands head coach Adnan Chuk var naturligtvis glad över att kunna ta en på bortaplan trots kort tid mellan matcherna: 

 

– Så klart det kändes bra att vinna, vi kom hit med det uppdraget att försöka vända den här serien till våran fördel igen, alltså hemmaplansfördel. Vi hade ingen chans riktigt i tisdags, Södertälje spelade bättre än oss då och vi hann omgruppera och får in nåt lite annorlunda tänk kanske på så kort tid och framför allt lite jävlar anamma defensivt. 

 

– Jag tycker att vi gör saker mer resolut i dag, sen om Södertälje hade haft sånt där flyt som de hade, sänk framåt som de hade i förra matchen, kanske det inte hade räckt i dag heller. Det får vi se på videon, om det är samma sorts looks eller om det är ring ut. Känslan om jag bara utgår från hur jag uppfattade mina spelare så tycker jag att vi är mer resoluta i det vi kom överens om och det är där vi gick in med den inställningen.   

 

Efter en jämn och intensiv inledning gjorde Jämtland, med Guinn i spetsen, mot slutet av q1 en niopoängsrun som resulterade i en åttapoängsledning och timeout för hemmalaget. Och även om han inte kunde ge 100% av sin kapacitet var det värdefullt för gästerna att Pierre Hampton var tillbaka. 

 

– Han haltade sig igenom solida minuter i dag utan att egentligen kunna leverera på ett sätt som vi är vana, men hans blotta närvaro gör ju faktiskt att vi får mycket energi. Så länge det inte är nåt allvarligt kommer vi aldrig kunna hålla tillbaka honom, han är tuff. Han ville ju spela i tisdags också och vi valde att inte spela honom för att vi ville ha läkarundersökning först innan, för vi ville inte riskera nåt på grund av en slutspelsmatch. När vi fick det bekräftat att det var ingen fara att han kunde spela i dag, förutom att han inte kan spela på den nivån så, han ger oss mycket, då går det inte att hålla tillbaks honom, sade Chuk.  

 

Mycket energi och aggressivitet präglade spelet och domarna valde att tolerera mycket fysisk kontakt åt båda hållen. Några minuter in i den andra quartern satte Anton Gaddefors en trea som minskade underläget till tre poäng. Det var dock en av fem satta trepoängare av totalt 31 försök, vilket inte går att bortse från som ett skäl till förlusten, om än inte det enda.

 

 Så är det i basket, man sätter dem bland och missar ibland och jag tycker vi går ifrån det i fjärde perioden, vi spelar bara på chans. Så att det är viktigt att vi fortsätter hålla oss till game plan och jag tycker inte tillräckligt mycket av matchen gör vi det i dag. Men du kommer aldrig få mig att säga att vi förlorade på grund av att vi sköt dåligt, då måste man göra allt det andra, för basket är inte bara att sätta bollen i korgen, sade SBBK:s head coach Ludwig Degernäs.   

 

SBBK kom ut med förnyad energi efter halvtidsvilan och började knappa in på motståndarna, trots att Galin Smith fick sin femte foul redan efter tre minuter. Crockett, som hittills inte gjort så mycket poäng i semifinalserien, hade en betydligt mer produktiv match i kväll. Detsamma gällde Jämtlands Daniel Johansson, som tyvärr skadade sig i början av q4 och fick ledas av planen. Förhoppningsvis är det bara en lättare stukning som Johansson har råkat ut för. 

 

Trots att matchen levde fram till slutminuterna kunde SBBK inte hitta den extra energin som hade krävts för att kunna förändra matchbilden. Den femte matchen spelas i Östersund på söndag kväll och dessutom innebär förlusten att det blir en sjätte match i Täljehallen på onsdag nästa vecka. 

 

– Jämtland är bättre än oss i dag i fyrtio minuter, vi kommer aldrig in i matchen riktigt, både offensivt och defensivt tycker jag. Jämtland gör några bra ändringar från förra matchen som jag tycker vi borde ha gjort bättre. Men det är idrott och det är därför det är så fantastiskt kul att hålla på med det här år efter år, man får coacha mot en så bra coach som Adnan. Vi lyckades inte komma upp i den nivån som behövs för att slå ett starkt Jämtland här i dag, sade Degernäs. 

 

SBL, semifinal 4:7, SBBK – Jämtland Basket 64-74

(15-22), (14-21), (22-14), (13-17)

 

Poäng i SBBK: Jaye Crockett 21, Trey Freeman 14, Anton Gaddefors 14, Alexander Lindqvist 8, Lazar Radosavljevic 3, Martin Pahlmblad 3

 

Poäng i Jämtland: R.T. Guinn 15, Chase Harler 13, Daniel Johansson 13, Steve Harris 10, Pierre Hampton 9, C.J. Wilson 8, Keith Oomerah 6  


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget