2-1 till SBBK efter seger i kväll

Tisdag 12 april 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Den tredje semifinalmatchen började bra för Jämtland Basket, men SBBK övertog så småningom kontrollen och vann till sist med 85-71. Att Pierre Hampton skadade sig tidigt i matchen var betydande för gästerna, som inte riktigt lyckades kompensera för hans frånvaro. Poängbäst blev  Martin Pahlmblad med hela 29 (7/9 treor!) och i Jämtland C.J. Wilson och Chase Harler, båda 17. Segern innebär 2-1 i bäst av sju och redan på torsdag spelas match 4 i Täljehallen.

– Tuff match, de satte många skott. Det var inte vår bästa defensiva insats, vi kastade bort bollen alldeles för mycket. I match 2 som vi vann tog vi hand om bollen mycket bättre, så förhoppningsvis kan vi göra det i match 4, sade Jämtlands Chase Harler till SBL Play efteråt. 

Jämtland började piggt och spelade aggressivt försvar, inte minst nämnda Harler, som liksom i den förra matchen pressade Trey Freeman över hela banan, och det var mycket tack vare Pahlmblads skytte som SBBK ändå kunde behålla kontakten. I andra änden höll gästerna högt tempo med snabba avslut för att störa motståndarnas försvar. 

I slutet av q1 kolliderade Hampton med en SBBK-spelare och fick halta av planen, vilket var ett tråkigt avbräck för Jämtland med tanke på hans fina start i matchen. En minut senare gjorde Jonathan Person comeback efter cirka sju veckors frånvaro – kanske ett skäl till att hemmalaget hade hämtat ikapp till en poängs underläge inför q2.

I början av den andra quartern satte Person tre poäng och tog upp sitt lag i ledning för första gången i matchen. Den beslutsamhet som bortalaget inledde matchen med hade förbytts mot tveksamma beslut till följd av SBBK:s aggressiva försvar. Det i kombination med högprocentigt skytte gjorde att hemmalaget ett tag var uppe i en +10-poängsledning som dock hade minskats till nio i halvtid.

– Jag tycker det är skönt att vi kan förlita oss på vårt man-man-försvar, att vi inte bara vinner över Jämtland om vi spelar zon. Jag tycker de löste vår zon rätt bra förra matchen, så vi bestämde oss att köra mer man-man och ta stolthet i den vi håller och jag tycker det funkade bra, även om vi håller dem på 71 poäng så har vi chans varje gång. Sen är Jämtland ett jättestarkt lag, de tappade Pierre i dag, det är jävligt oturligt för dem, vi får vara redo att han kommer tillbaks på torsdag, sade Pahlmblad.    

SBBK kom ut med förnyad kraft i den tredje quartern och pressade fram misstag och krystade avslut hos motståndarna. Hemmalaget ledde snart med 15 poäng som hade reducerats till åtta inför de sista tio minuterna, delvis som följd av dålig utdelning på straffkastskyttet. Gästerna lyckades dock inte kapitalisera på upphämtningen och kunde inte förhindra att underläget utökades under den sista quartern.  

SBL, semifinal 3:7, SBBK – Jämtland Basket 85-71

(24-25), (22-12), (24-16), (26-20)

Poäng i SBBK: Martin Pahlmblad 29, Trey Freeman 18, Lazar Radosavljevic 11, Alexander Lindqvist 8, Anton Gaddefors 6, Jay Crockett 5, Jonathan Person 3, Galin Smith 3, Dino Pita 2

Poäng i Jämtland: C.J. Wilson 17, Chase Harler 17, Steve Harris 11, Keith Oomerah 10, Pierre Hampton 7, R.T. Guinn 6, Adam Johansson 2, Daniel Johansson 1 


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget