SBBK snodde första semin på bortaplan

Torsdag 7 april 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Den första semifinalmatchen mellan Jämtland Basket och SBBK vanns av gästerna med 69-55 som därmed leder med 1-0 i bäst av sju matcher. Poängbäst blev Martin Pahlmblad, 17 och i Jämtland Pierre Hampton, 15 (även 12 returer). Redan på lördag möts lagen på nytt i match nummer 2 i Tegeltemplet, Östersund. 

Det tog ett par minuter innan R.T. Guinn satte matchens första poäng från trepoängslinjen och strax därefter utjämnade Jaye Crockett med två. På samma poängfattiga sätt fortsatte resten av quartern som slutade 11-8 – förmodligen en kombination av det intensiva försvaret och lite slutspelsnerver.

– Vi förlorade huvudet lite grann och mot ett lag som Södertälje kan man inte göra det. Vi ska titta på film i morgon, gå igenom det och vara redo igen. Vi är inte beslutsamma, vi fastnar mellan vad vi vill göra, vi tar inget beslut oavsett om det är rätt eller fel, vi försöker ta två eller tre beslut samtidigt, när man bara ska ta ett och ta det därifrån. Södertälje är ett bra lag, de är smarta, de har spelat tillsammans länge, de vet vad deras medspelare gör, vi kan inte övertänka saker, sade Guinn till SBL Play. 

Halvskadade Lazar Radosavljevic inledde q2 med en trea, följd av en från Anton Gaddefors, långt utanför trepoängslinjen, och time outen var ett faktum. Ytterligare en trea från gästerna skulle det dröja innan Jämtland hittade rytmen och kunde närma sig, lett av skicklige C.J. Wilson. Anmärkningsvärt är att Wilson gjorde alla sina 13 poäng i matchen fram till halvtid.

SBBK:s försvar förhindrade dock Jämtland att stabilisera spelet. Fin bollrörelse i anfall och strålande trepoängsskytte var ytterligare anledningar till att bortaledningen strax innan halvtid var uppe i 12 poäng. SBBK:s poängbäste spelare i halvtid, Radosavljevic, gjorde dessutom en viktig insats i försvarsspelet, som laget såg till att variera mycket.

– Det är vår game plan: att ändra defense så mycket vi kan. Vi måste ta returer som i första halvlek  och stoppa transitionspelet för Wilson, då tror jag vi har en bra chans att vinna den här matchen, sade Radosavljevic i halvtid.

Hemmalaget fick inte den välbehövliga nivåhöjningen efter halvtidsvilan och låg som mest under med 18 poäng i q3. Bortkastade bollar och missade skott präglade spelet, i motsats till motståndarna, som spelade smart och med tålamod. Viktig för Jämtland var Hampton, som gjorde en betydligt starkare insats i den andra halvleken jämfört med den första och vars trea strax innan periodens slut minskade avståndet till elva.

SBBK:s zonförsvar gjorde Jämtlands anfallspel stillastående och forcerat, och det låga tempot passade dessutom gästerna, som inte hade samma brådska som hemmalaget, i stort behov av att bryta den negativa trenden. Men det blev ingen förändrad matchbild i kväll och bortasegern var ett faktum.   

– Vi sätter ju den zonen för att de har haft problem med det under säsongen. Och att vi kan mixa mellan man-man och zon gör att de kanske tvekar, speciellt i avsluten, du kanske inte tar den passen, du kanske inte tar det skottet. Och sen kan vi hjälpa in på de spelarna som vi kanske inte riktigt tror är riktiga skyttar. Och så kan vi också vila lite mer i försvar vilket gör att vi kan trycka på lite mer offensivt och det kommer vi fortsätta göra så länge det funkar, sade Pahlmblad.                                                                                               

SBL, semifinal 1:7, Jämtland Basket – SBBK 55-69

(11-8), (13-24), (17-18), (14-19)

Poäng i Jämtland: Pierre Hampton 15, C.J. Wilson 13, R.T. Guinn 7, Steve Harris 7, Chase Harler 6, Daniel Johansson 3, Keith Oomerah 2, Alan Zekovic 2

Poäng i SBBK: Martin Pahlmblad 17, Lazar Radosavljevic 15, Anton Gaddefors 8, James Herman III Freeman 7, Jeffrey Crockett 7, Galin Smith 4, Dino Pita 3


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget