SBBK mot Nässjö i kvartsfinal, efter seger mot Luleå.

Fredag 18 mars 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
SBBK tog fjärde raka vinsnsten när Luleå besegrades med 97-87 i den sista omgången. 
 
 
Kvällens match handlade ju om vilket av lagen som som sluta på tredje plats i grundserietabellen. Vilken motståndare som då väntade skulle avgöras i Borås.  
 
SBBK kom, i och med segern, på tredje plats i tabellen och ställs då i kvartsfinal mot sexan som blev Nässjö. Stackars Nässjö, med viktiga spelare skadade, var chanslöst mot Borås och fick stryk med 121-75.   
 
SBBK kom till spel utan Lazar Radosavljevic, William Kermoury och Jonathan Person. 
 
Luleå lyckades störa SBBK:s då Trey Freeman hölls stramt och inte kunde dominera som vanligt. Men när det skulle avgöras i fjärde var det Trey som tog befälet och ett zonförsvar fick önskad effekt. 
 
I den tredje quartern var SBBK illa ute, men Anton Gaddefors, som gjorde sin andra match efter lång frånvaro sköt då i fyra treor på drygt tre minuter och svarade för 14 poäng i q3 och18 poäng i den andra halvleken. 
 
Trey landade en dubbel dubbel med 22 poäng och 10 assist. Jaye Crockett hade som vanligt dubbel dubbel, nu med 23 poäng och 10 returer. Dubbel dubbel svarade även Luleås Bryce Douvier för - 23 poäng och 11 returer.  

Matchens bäste poängplockare var Luleås Adam Rönnqvist med 24. 
 
SBBK blev alltså trea bakom Norrköping Dolphins och Jämtland och slutade på 21 vinster och 11 förluster.  
  
Coach Ludwig Degernäs ville inte riktigt hålla med om att Freeman var lite anonym i första, utan tyckte att han öppnade upp golvet bra för de andra och tillade: 
 
 Jag är glad över vinsten, det är alltid bra att slå ett bra Luleå. Det var en viktig vinst. Jag är stolt över coachstaben och spelarna, som säkrat tredjeplatsen efter en säsong som varit lite upp och ner. Jag tycker att vi stundtals spelarde bra basket, lite upp och ner, men visade att vi är på rätt väg. Viktigt att vi är redo för stundande slutspel, så det var en bra match, säger "Ludde". 
 
Nu blir det möten med Nässjö i kvartsfinal. Känns det osäkert, när de har många skador och ni inte riktigt vet vilka som kommer till spel ?
 
- Det vi vet är att det blir tufft. Nässjö är ett fysikt lag, väldigt välcoachat av Joakim Källman och vi måste spela på 100% i kvartsfinalerna. Nu ska vi vila kropparna och se till att vi är redo på onsdag när det smäller, säger "Ludde" som redan är igång och planerar för slutspel. 
  
 
 
Luleåmatchen i korthet:  
 
SBBK startade med Trey, Martin, Alex, Jaye och Galin.  
 
 
Hemmalagets anfallsspel var allt annat än väloljat i inledningen och Luleå gick fram till 7-2. En trea från Alex och en dunk från Galin gjorde att SBBK var ikapp. När det var 3.38 kvar var SBBK i ledningen för första gången, med 17-16, efter att Martin sänkt sin andra trea i matchen. Då hade coach Degernäs redan slitit av sig kavajen, när anfallet fallerade. I slutet av perioden gjorde Jaye sex poäng på kort tid och SBBK hade 27-20, innan Jonatan Arvidsson sköt i två straffkast för 27-22. Det var också resultatet efter den första perioden. 
 
Alex gjorde de två första och Leonard Halling såg till att SBBK hade gjort 6-0. Bryce Douvier, som haft det lite motigt i den första, kom igång och satte en trea. Alex svarade med en, men Douvier sköt i en till och Adam Rönnqvist gjorde 2+1 och då var det 36-31. Med 3.11 kvar och ställningen 40-33, fick Martin sin tredje foul. Luleå kom till 40-38 och coach Degernäs kallade time-out. Efter den sänkte Dino en trea, men Douvier och Jenkins gav Luleå häng  vid 44-43. Trey satte ett straffkast, men SBBK vann returen efter det andra och Trey kunde göra två poäng. I slutsekunderna spikade Adam Rönnqvist halvtidsresultatet 46-44. 
Luleå hade lyckats få bort Trey lite ur matchen och SBBK hade missat överraskande många avslut under offensiv korg. SBBK sköt 47%, medan Luleå hade 50. Returerna klart till SBBK - 23-14. 
Så dags var det uppenbart att förloraren här skulle få möta Borås som ledde stort mot ett sargat Nässjö - 65-34. 
 
Ställningen i halvtid: 46-44. 
 
Adam Rönnqvist och Bryce Douvier gav Luleå 7-0 i upptakten och gästerna hade kopplat greppet. Alex fick sin tredje foul och Galin strax därpå sin fjärde, så mycket gick emot.  Resten av perioden kan man sammanfatta med Anton Gaddefors. Anton sköt i fyra treor på drygt tre minuter svarade för 14 poäng i q3. Leonard Halling fick sin fjärde foul. SBBK ledde med 71-69 inför avslutningen.
 
Dino gjorde de första poängen, men sedan var det Trey som visade vägen till vinst för SBBK. Han fick lite mer manöverutrymme och det tog han verkligen vara på. Alex och Anton sköt i treor och en zon gjorde susen, som mot Jämtland. SBBK vann q4 med 26-18. När Bryce Douvier blev utfoulsd med 4.03 kvar att spela, försvann ett av de två stora hoten mot segern som Luleå hade.
SBBK sköt 47% mot 48, men sänkte 12 treor mot åtta och hade 43-30 när det gällde returer.   
 
Slutresultat:
Södertälje BBK-BC Luleå 97-87 
(27-22, 19-22, 25-25, 26-18)  
 
 
Poäng SBBK: 
Jaye Crockett 23, Trey Freeman 22, Anton Gaddefors 22, Alexander Lindqvist 13, Martin Pahlmblad 8, Dino Pita 5, Leonard Halling 4 och Galin Smith 2. 
 
Poäng Luleå: 
Adam Rönnqvist 24, Bryce Douvier 23, Tavarius Shine 15, Jonatan Arvidsson 9, De'Riante Jenkins 7, Denzel George 6 och Alexander Yemane 3.  

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget