SBBK vände och vann i Östersund

Lördag 12 mars 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
SBBK besegrade Jämtland i "Tegeltemplet" med 84-77, efter en stark andra halvlek där zonförsvaret knäckte hemmalaget. 
 
Medan många följde "Mello" och fick se Cornelia Jakobs vinna, fick hemmapubliken se en märklig match som såg ut att vara över redan i halvtid, då Jämtland ledde med 16 poäng efter att SBBK tappat 0-15 under en femminutersperiod i den andra quartern. 
 
Men ett lyckat zonförsvar som gjorde jämtarna passiva och en härlig lagmoral gjorde att SBBK till slut kunde vända och vinna. Den andra halvleken vann SBBK med 54-33. 
 
SBBK var fortfarande utan Anton Gaddefors, William Kermoury och Jonathan Person. Dessutom fanns inte Ludvig Lindby och Teodor Manfredsson med uppe i Östersund, så det fanns bara åtta spelare på SBBK:s bänk. 
 
Kapten Pahlmblad svarade för en stark andra halvlek, Jaye Crocket hade på nytt en dubbel dubbel, nu med 17 poäng och 16 returer. Alexander Lindqvist har börjat hitta rätt med treorna och var nu poängbäst med 22 och han spelade 37 minuter. 
 
Men med åtta spelare att tillgå så var det i första hand en strålande laginsats.                                                                                                                                                                                                                                            SBBK har nu 19 vinster och 11 förluster mot Jämtlands 20 vinster och 10 förluster. 
 
Det viktigaste var ändå att SBBK nu säkrade hemmaplansfördel i kvartsfinalspelet.    
 
Coach Ludwig Degernäs efter matchen: 
 
- Jag är stolt över grabbarnas karraktär i den andra halvleken, hur de ändrade vår attityd, spelade tillsammans och  fortsatte att tro på oss själva. Jag tror inte att det bara var zonen som gjorde att vi vann utan också grabbarnas karraktär. Returtagningen i andra halvlek var också viktig, Jämtland är ett av de bästa lagen, men efter en time-out så dominerade vi de defensiva returerna. Viktigt att vi vann mot Borås och nu mot Jämtland, så att det inte bara blir en vinst och en förlust, utan att vi hittar rytmen inför slutspelet. Nu har vi säkrat hemmaplansfördel i kvartsfinal och det är jag nöjd med och att vi är topp fyra, det är viktigt för en klubb som SBBK, säger "Ludde". 
 
 
Matchen i korthet: 
 
SBBK startade som senast med Trey, Martin, Jaye, Alex och Leonard.  
 
 
SBBK:s första anfall blev perfekt då Alex fick ett öppet skott rakt framifrån och sänkte trean. Därefter blev SBBK av med bollen i eget område, två gånger och hamnade i underläge. Men fyra raka poäng från Jaye gav SBBK 9-6. Dino vikarierade som point-guard och lagen följdes därefter åt ända fram till slutet. Då, precis på klockan, sköt Daniel Johansson i en trea utifrån vänsterkanten, via plankan till 25-22. Då hade han verkligen haft ett lyckat inhopp med åtta poäng. Alex hade skjutit i alla sina tre treor och var bäst med sina nio poäng. 
 
Trey gjorde fyra päng och Leo gjorde två och det var 29-28 efter tre och en halv minut, men då kom ett ordentligt ras. Inget flyt i anfallen och inga stopp bakåt innebar att Jämtland gjorde 15-0. Jaye stoppade flödet när han dunkade och då var det bara 1.09 kvar. Felix Edwardsson gjorde den första halvlekens sista två poäng. Jämtland vann q2 med 21-8 och ledde med 16 poäng. Pierre Hampton poängbäst med 10, medan Alex stod kvar på sina nio. Jämtland sköt 58% mot 44 och hade 15-14 i returer. SBBK hade åtta turn-over. 
 
Ställningen i halvtid:  46-30 för Jämtland. 
 
Edwardsson som gjorde de sista två i första halvlek, gjorde nu de första tre i den andra halvleken. Två poäng av Jaye och tre av Martin, visade att SBBK tänkte streta emot. Försvaret fick nu flera stopp på ett ofta tveksamt jämtlandsanfall och Martin och Alex sänkte varsin trea och SBBK var på gång. Trey Freeman gjorde det han är bäst på - attack, stanna och skjut - och han gjorde det mycket bra.  Den här perioden var det SBBK som fick sista ordet, då Jaye avslutade i slutsekunderna. SBBK vann också q3 med 30-20. 
 
Martin, som kom igång ordentligt i den andra halvleken, sänkte en trea. Steve Harris gjorde två för Jämtland, men Martin kom med två nya och då var det 68-65. Jaye Crockett var nära att kvittera, men istället kunde Pierre Hampton sätta två straffar. När Jaye ensam gjorde 7-0, så var det plötsligt ledning för SBBK med 76-75, med 1.20 kvar. Alex var matchens bästa poängplockare med 22 och det var också han som fick avgöra matchen med sex poäng i slutet, varav fyra var straffar. 
SBBK sköt till slut 50% mot 45 och vann returerna med 36-28.
 
Slutresultat: 
Jämtland Basket-Södertälje BBK 77-84
(25-22, 21-8, 20-20, 11-24)  
 
Poäng SBBK:
Alexander Lindqvist 22, Martin Pahlmblad 17, Jaye Crockett 17, Trey Freeman 16, Leonard Halling 5, Galin Smith 5 och Lazar Radosavljevic 2. 
 
Poäng Jämtland: 
Pierre Hampton 18, Steve Harris 13, Daniel Johansson 13, CJ Wilson 12, RT Guinn 9, Felix Edwardsson 5, Chase Harler 5 och Keith Omoerah 2. 
  

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget