Serievinnaren väntar på bortaplan

Fredag 4 mars 2022

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Efter den viktiga segern över Helsingborg BBK borta i onsdags flyger SBBK upp till norr i morgon bitti där Luleå Basket väntar samma kväll. Luleå har haft en enastående säsong med endast en förlust, mot Wetterbygden Sparks den 31 januari. Laget säkrade seriesegern i och med vinsten mot IK Eos 27 februari och har en marginal på åtta poäng ned till tvåan Norrköping Dolphins.

– Det är väl den tuffaste matchen: Luleå borta. Det går nog att räkna på en hand hur många matcher de har förlorat hemma sen de byggde om hallen där. Så att det ska väl mycket till för att de ska göra en dålig match, säger SBBK:s head coach Jesper Sundberg.

Även SBBK visar upp god form för tillfället och har vunnit sina fem senaste matcher, vilket innebär att laget har klättrat ända från sistaplatsen till tionde plats i den jämna och haltande tabellen. Slutspel är plötsligt inom räckhåll för ett lag som har haft svårt att komma upp i sin rätta nivå under merparten av säsongen, men som har lyckats vända den nedåtgående spiralen och vunnit fem matcher i rad.   

– Den stora biten är väl mentalt, att vi inte är rädda för att förlora längre, vi vet vad konsekvenserna av vårt beteende har varit, det har resulterat i förluster. Så vi kan antingen fortsätta på samma sätt eller spela lite mer vågat, eller lite mer utan press att förlora. För vi vet att om vi spelar under press att förlora brukar det oftast bli förlust, säger Sundberg.

I matchen mot HBBK dröjde det dock ända till de sista tio minuterna innan SBBK lyckades överta och behålla ledningen, efter att ha legat under med 14 poäng strax innan halvtid. Matilda Claesson blev poängbäst med 22 varav 18 bestod av trepoängare och tillbaka i spel var Ida Andersson efter den milda knäskadan.

– Hon (Andersson) gjorde ett bra inhopp, bra energi defensivt, kunde avlasta de andra tre guardsen som hade lite tyngre minuter, kunde sätta press där i andra halvlek. Hon är clearad att spela och det är egentligen hennes egen smärttröskel som sätter stopp för spel och antal minuter. Alla som har varit friska är friska, säger han och fortsätter om Helsingborg:

– De spelade lite annorlunda försvarsspel kan vi kalla det och det tog en stund för oss att veta om det var det de verkligen skulle göra eller om det bara blev så. Men när vi insåg att det var så de faktiskt ville spela hittade vi lite luckor och så gjorde vi en väldigt poängrik andra halvlek istället.

I Luleå är många av spelarna välkända, så som de landslagsmeriterade Allis Nyström, Ellen Nyström och Josefin Vesterberg. Den amerikanska guarden Brooke McCarty-Williams snittar 20.9 poäng per match (tredje bästa i ligan) och inte långt efter är guardkollegan Bria Goss, 18.9 (femte bästa). I truppen ingår också den före detta SBBK-spelaren Sofia Hägg.

– För våran del handlar det mycket om att försöka dra ner deras tempo lite, de är väldigt duktiga i öppet golv från försvar till anfall, försöka minimera de situationerna så mycket som möjligt. Få dem att jobba lite mer för sina poäng än att få – vad ska vi kalla det – oförsvarade poäng i transition en mot noll-situationer och två mot en-situationer. Det är den stora biten, huvudfokus är ju att om de får spela i fart och öppet golv är de väldigt duktiga, säger Sundberg. 

Luleå vann säsongens enda tidigare möte i november med stor marginal och det krävs en riktigt stark prestation och stort fokus för att SBBK ska kunna förhindra ytterligare en luleåvinst. Förhoppningsvis kan lagets goda form bjuda på en spännande och jämn match – och i bästa fall seger.

Uppkast kl. 18:00 i Luleå Energi Arena lördag 5 mars. Matchen kan hyras på: Luleå Basketbollklubb - Södertälje Basketbollklubb - Luleå Basket (solidsport.com) 


Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget