SBBK vann jämn match i Umeå

Tisdag 15 februari 2022

Anton Gaddefors, dubbel dubbel mot Umeå. 
Foto: Anna Forsström
Anton Gaddefors, dubbel dubbel mot Umeå. Foto: Anna Forsström
Bra start för "Fansens Lirare" när SBBK slog Umeå med 86-82. 
 
Jaye Crockett gjorde sin första match för SBBK och han fick en perfekt start med poäng efter bara 37 sekunder och dessutom var det han som med ett av två straffkast säkrade vinsten i Umeå Energi Arena. 13 poäng och åtta returer blev facit denna kväll. 
 
Anton Gaddefors stod för en dubbel dubbel med 21 poäng och 11 returer och det var han som bröt trepoängstorkan i början av den andra halvleken och som kom med fem raka mycket viktiga poäng i slutperioden. 
 
Det var en matchstart där SBBK verkligen hade kommandot och höll också Umeå på 13 poäng i den första perioden. 
 
Umeå, som senast mot Jämtland kom undr med 29-0, hade ändå ett bättre utgångsläge här med bara sju poäng back. Och Umeå kom tillbaka samtigt som SBBK tappade sitt försvarsspel och hade 0/11 på treor i första halvlek, så Umeå ledde då med sju poäng. 
 
Cameron Oluyitan, som inte lyckades mot Jämtland på sin föderlsedag,, var skållhet i matchen med 29 poäng. Han satte sex stycken treor och alla sju straffkasten och var den som tillsammans med Gustav Hansson gav SBBK en fight ända in på mållinjen.   
 
Det har nu varit 25 raka vinster för SBBK mot Umeå och nu är de fyra grundseriematcherna klara. 

SBBK har nu 15 vinster och 10 förluster, medan Umeå har nio vinster och 17 förluster. 
 
Då Nässjö slog Luleå med 83-82 ikväll, så tätnar nu kampen om platserna tre till sex. 
 
Coach Ludwig Degernäs efter matchen: 
 
- Skönt att vinna igen efter två förluster och bra för att bygga självförtroende inför avslutningen. En solid start men sen tappar vi totalt fokus både offensivt och defensivt. Den andra perioden är under all kritik. Jaye började bra och satte tonen offensivt och visade att han kommer att bli en viktig spelare i slutspurten, men vi som lag faller ihop. Men jag tycker att grabbarna reagerar bra till den andra halvleken. Vi måste ge Umeå cred för de är bättre än oss den första halvleken, men när det sen gälller, så skjuter våra viktiga spelare i bollen och ger oss viktiga kudden för att vinna matchen. Anton är ju en av de spelare vi vill stänga matchen med och han levererade och visade sin klass, säger "Ludde".  
 
Matchen i korthet: 
 
SBBK startade med Trey, Martin, Anton, Jaye och Lazar. 
 
Drömstart för Jaye, som gjorde sina första poäng redan efter 37 sekunder och följde upp med planka i för 0-4.  Cameron Oluyitan sänkte då matchens första trea, men därefter gick SBBK till ledning16-9. Perioden avslutades med att Anton gjorde sina första poäng till ställningen 13-20. SBBK dominerade stort i returtagningen och hade 17-5 efter första. 
 
Jaye inledde andra med att göra sina åttonde poäng, men DeMarco Dickerson kom igång och sänkte en trea, men annars höll SBBK ledningen, men efter 4.05 fick Jaye sin tredje foul och bänkades. Dickerson fortsatte att leverera och fick med sig Oluyitan och den andra periodsen avslutades starkt av Umeå, som gick upp i ledningen, 34-32 med 1.14 kvar. Med det kom mera, för Umeå avslutade med 13-0 och kunde gå till halvtidsvila i ledningen, efter att han vunnit q2 med 26-12. SBBK sköt 46% mot 40, men lyckades inte skjuta i någon trea, trots 11 försök. Umeå däremot hade fem stycken. Där låg skillnaden. SBBK hade 26-15 i returer. 
 
Ställningen i halvtid: 39-32 för Umeå.  
 
Lazar inledde den andra halvleken med att skjuta i två stycken straffkast och efter 2.22 satte Anton SBBK:s första trea i matchen och då ledde också SBBK med 41-40. SBBK gjorde 18-6 innan Oluyitan sänkte en trea och tog in Umeå i matchen igen och det var när han satte sina två straffkast som Umeå tog ledningen igen, med 57-56. Gustav Hansson ökade på till 59-56. Perioden avslutades med att Galin Smith gjorde två poäng och Dino Pita sköt i ett straffkast, efter en tekninsk foul på umeåcoachen Boris Balibrea. Då vann SBBK q3 med 27-20 och det var lika på 59 inför avslutningen. 
 
Jaye inledde med att sätta två straffkast och Martin sköt i sin första trea till ledning 64-61. Med 4.30 kvar blev Alexander Lindqvsit utfoulad, men strax före det hade Anton gjorrt fem raka poäng till ledning 72-63. Lazar och Anton sköt i treor och då hade SBBK 81-72, men Umeå hade mer att komma med. Oluyitan och Gustav Hansson sköt i treor och det var tur att Jaye stack emellan med två viktiga poäng. Två straffkast från Oluyitan betydde 82-85 och det blev sedan Jaye, som med ett satt straffkast, stängde matchen, det betydde 86-82 och bara sju sekunder kvar. Gustav Hanssons sista skott misslyckades och då vann SBBK q4 med 27-23 och matchen med 86-82. 
SBBK sköt 46% mot 40 men Umeå hade 12 stycken treor mot bara fem för SBBK. Returerna vann SBBK med 50-31 och dominansen inside var tydlig med 46-24 i poäng i färgen och 22 mot sex i andra chans poäng. 
 
Slutresultat: 
Umeå BSKT - Södertälje BBK 82-86. 
(13-20, 26-12, 20-27, 23-27)  
 
Poäng SBBK: 
Anton Gaddefors 21, Lazar Radosavljevic 14, Jaye Crockett 13, Martin Pahlmblad 9, Galin Smith 9, Trey Freeman 8, Alexander Lindqvist 8, Leonard Halling 3 och Dino Pita 1. 
 
Poäng Umeå: 
Cameron Oluyitan 29, Gustav Hansson 16, DeMarco Dickerson 13, Will Butler 9, Jonathan Peleg 7, Emil Häglund 6 och Cole Welle 2.  
 

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget