Seger för SBBK med bragdstämpel

Tisdag 1 februari 2022

SBBK vände ett hotande underläge och besegrade Luleå med 95-90. 
 
Det var i den sista perioden som vändningen kom och den vann SBBK med hela 30-15. Fem raka poäng från Anton Gaddefors gav SBBK en fyrapoängsledning i slutskedet och det höll matchen ut. 
 
 
Det var ett SBBK med stora luckor i laguppställningen som kom till start mot Luleå. Martin Pahlmblad, Lazar Radosavljevic och William Kermoury saknades denna tisdagskväll i Täljehallen. Illa då att inte nyförvärvet Leonard Halling-Ibo blivit spelklar. Detta innebar att SBBK gick runt på sex stycken spelare och att de då orkade komma tillbaka i slutet var extra starkt. 
 
Det kom många starka insatser från hemmaspelare i den här matchen. Galin Smith gjorde en strålande första period och slutade med en dubbel dubbel - 14 poäng och 12 returer. Anton Gaddefors, Jonatan Person och Trey Freeman gjorde de viktiga poängen i den sista perioden och Alexander Lindqvist stoppade Luleås chans att komma tillbaka. 
 
Noterbart att Galin gjorde 12 av sina 14 poäng i den första perioden och att Luleås Tavarius Shine, som var riktigt bra i den första halvleken med 18 poäng, inte gjorde en enda poäng i den andra halvleken.  

Undrar hur många i Täljehallen som trodde på vinst när Luleå ledde med 15 poäng i början av den sista perioden? 
 
SBBK har nu 14 vinster och åtta förluster, medan Luleå har 15 vinster och åtta förluster. 
 
I inbördes möten har Luleå nu 2-1.  
  

Coach Ludwig Degernäs efter matchen: 
 
- En skön vinst och jag är glad för grabbarnas insats det visar på god karratär att komma tillbaks från 15 poängs underläge. I början tycker jag att vi spelar bra. De sätter sina skott, men jag tycker inte att försvaret var dåligt. Man vet att blir svårt för dem att fortsätta skjuta i hälften av treorna. En och en halv timme före match fick vi reda på att vi skulle få klara oss utan Lazar och då blev reaktionen från Galin viktig. Jonte är på väg tillbaka efter skada och han hittade flytet i andra halvlek och han fick det av att spela försvar på Adam (Rönnqvist) och den där blocken specifikt. Vinsten ger oss självförtroende. Vi har ökat träningsdosen och fokusnivån och det ger oss verktygen att tro för framtiden. Nu gäller det att fortsätta jobba och även vila kropparna, för det är match redan på fredag - mot Köping. Då är nog Martin tillbaka och Leo gör debut. Hur det blir med Lazar vet jag inte, säger "Ludde".   
    
Matchen i korthet:
 
SBBK startade med Trey, Jonte, Anton, Alex och Galin. 
 
 
De´Riante Jenkins inledde med att sänka en trea och Trey Freeman följde upp med samma sak. Det skulle bli SBBK:s enda trea i q1. Galin Smith klev fram och gjorde poäng och tog returer och SBBK hade kommandot fram till det att 3.37 återstod - då sköt Tavarius Shine i änu en trea och gav Luleå ledningen med 22-21. Luleå ikapp med hjälp av trepoängare. Men Luleå hade också lagfoul och det gav SBBK chansen att utmana med hjälp av straffar. Trey Freeman gjorde 28-27, men Jenkins sänkte en avslutande trea till 28-30. Luleå hade fem stycken treor, SBBK bara en. 
 
 Under de första två minuterna av den andra perioden sänkte Luleå tre stycken treor och under den tiden var det bara Trey som lyckades göra poäng för SBBK och då kom ställningen att bli 30-44, efter att Adam Rönnqvist hittat rätt med en trea. Inga poäng från Galin, men två stycken snygga blockar sågs. Istället var det Anton och Alex som nu fick det att lossna lite. Alex gjorde ställningen till 47-51, men innan den första halvleken var över, ökade Bryce Douvier på ledningen och Luleå vann q2 med 23-19. 
Luleå sköt 46% mot 44, men hade 10 stycken treor mot fyra. Returtagningen ledde SBBK med 23-17. Tavarius Shine poängbäst med 18 och Anton hade 14 för SBBK. 
 
Ställningen i halvtid: 53-47 för Luleå  
 
Jenkins gjorde andra halvlekens första två, men Trey svarade direkt. SBBK kom sedan med en 8-0 svit och då var det 57 lika. Det fortsate att vara jämnt fram till 57-57, men Luleå avslutade med 10-0 och den sviten avslutades med treor från Jonatan Arvidsson och Adam Rönnqvist. Luleå vann då q3 med 22-18. 
 
Jenkins med en trea och Bryce Souvier med två strafkast gav Luleå en perfekt start och ledningen med 80-65  och Luleå såg ut att gå mot seger. Men Jonte Person, som varit olycklig under den första halvleken men varit på gång i början av den andra sänkte nu en trea och gav hopp åt hemmalaget. Galin Smith som gjorde 12 poäng i första gjorde sina 14:e när det återstod fem och en halv minut och därefter var det Anton, Jonte och Trey som stod för poängen och de var många. Luleå tappade stringensen i anfallen och SBBK gick till ledning med 1.26 kvar, efter en trea från Anton - 89-87. Han satte dessutom två straffar till 91-87, men den dittils ganska anonyme Andrew Smith sänkte en trea och gav liv åt matchen. Fyra straffkast från Trey avgjorde, men Alex stoppade ett luleåanfall och det var det stoppet som säkrade vinsten. SBBK vann q4 med hela 30-15. 
SBBK sköt 45 mot 43, men Luleå hade 16 treor mot nio. SBBK hade 42 poäng mot 26 från färgen och dessutom 45-32 i returer. 
 
Slutresultat: 
Södertälje BBK-BC Luleå  95-90
(28-30, 19-23, 18-22, 30-15)  
 
Poäng SBBK: 
Anton Gaddefors 22, Trey Freeman 22, Jonatan Person 21, Alexander Lindqvist 14, Galin Smith 14 och Dino Pita 2. 
 
Poäng Luleå: 
Adam Rönnqvist 21, Tavarius Shine 18, De'Riante Jenkins 15, Bryce Douvier 15, Andrew Smith 7 och Denzel George 7.  

Relaterade nyheter

 • Ny spelare signad!

  Skrivet 2022-08-08

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 202 cm långe centern Stephen Ugochukwu, som precis skrivit under ett 1-årsavtal med klubben.

  Läs mer
 • Ny pointguard klar!

  Skrivet 2022-07-23

  SBBK kan idag presentera den amerikanske 24-årige pointguarden Walter Kelser, som skrivit ett års avtal med SBBK:s herrlag.

  Läs mer
 • Theo Kermoury klar för SBBK

  Skrivet 2022-06-22

  Södertälje Basketbollklubb har kommit överens med Theo Kermoury, yngre bror till SBBK Herrs William Kermoury, om ett 4-årsavtal.

  Läs mer
SBBK Herrlaget